Ucraina a deschis o nouă rută maritimă către Occident pentru a evita blocada rușilor. România, printre țările care vor participa la exportul cerealelor
O navă, la bordul căreia se aflau 18.000 de tone de cereale din Ucraina, a ajuns luni dimineață în portul A Coruña, din nord-vestul Spaniei. Încărcătura a fost transportată la bordul navei Alppila, un vas care navighează sub pavilion finlandez și care, după cum arată site-urile care urmăresc transporturile marine, a plecat în Swinoujscie, port din Polonia, și a făcut escale în două porturi din Germania, notează CNN.
De Redactia Observator la 13.06.2022, 15:57Beneficiarii acestui transport, o asociație a producătorilor de furaje pentru animale din Galicia, a anunțat că acest transport a deschis "o nouă rută maritimă" pentru evitarea blocadei rusești din Marea Neagră.
"Este doar o cantitate mică de porumb, dar recuperează posibilitatea de a importa orice este posibil din Ucraina", a declarat directorul asociației de producători de furaje. Acesta a mai explicat că nu știe dacă în Spania au mai ajuns și alte transporturi din Ucraina.
Acesta a mai explicat că asociație pe care o conduce importă, de obicei, 40% din porumbul de care are nevoie între ianuarie și iunie din Ucraina. În plus, în general, achizițiile de porumb din străinătate care ajung la aproximativ un milion de tone de cereale anual.
Exporturile de cereale din Ucraina, o problemă mondială
- "Ce au mai vândut rușii din ce au furat din Ucraina?" Reacția nervoasă a lui Lavrov către un jurnalist care...
- Porturile ucrainene controlate de ruși au fost deminate și sunt pregătite să reia transporturile de cereale,...
- Milioane de oameni se îndreaptă către foamete, în timp ce Putin dezlănțuie o catastrofă alimentară globală -...
Blocada impusă de navele rusești în Marea Neagră împiedică Ucraina să își exporte cerealele prin porturile din sudul țării, cu efecte semnificative asupra economiei locale, dar și asupra celei mondiale. Din această cauză, autoritățile de la Kiev se află în situația în care trebuie să identifice și să stabilească noi rute de transport care să permită reluarea comerțului cu partenerii economici din Occident.
Informațiile despre acest transport vin la scurt timp după ce Dmitro Senik, secundul ministrului de externe al Ucrainei, a anunțat că țara sa depune eforturi pentru deschiderea unor noi rute pentru transportarea celor 22 de milioane de tone de cereale din depozite prin România, Polonia și statele baltice.
Estimările organizațiilor internaționale indică faptul că aproximativ 49 de milioane de persoane vor suferi de foamete sau vor ajunge foarte aproape de această situație din cauza impactului profund pe care războiul din Ucraina îl are asupra aprovizionării și prețurilor pentru cereale.