Antena Meniu Search
x

Criza exporturilor de cereale din Ucraina. Condiţia lui Lukaşenko, pentru a permite tranzitul grânelor prin Belarus

Blocajul exporturilor de cereale din Ucraina, provocat de războiul pornit de Rusia cu 100 de zile în urmă, ar putea fi soluţionat cu sprijinul autorităţilor din Belarus. Preşedintele Aleksandr Lukaşenko a declarat, vineri, că acest lucru ar fi posibil, prin porturile Mării Baltice, însă are şi o condiţie. "Nu ne deranjează: aduceţi-le (n.r. cerealele) prin Belarus, dar trebuie să existe compromisuri”, a afirmat preşedintele statului din Europa.

de Redactia Observator

la 03.06.2022, 15:13

Aleksandr Lukaşenko, preşedintele din Belarus
Aleksandr Lukaşenko e dispus să permită tranzitul cerealelor din Ucraina prin Belarus, cu o condiţie - Profimedia

Minskul va permite tranzitul cerealelor din Ucraina către porturile Mării Baltice dacă i se permite, în schimb, să expedieze mărfuri originare din Belarus din aceste porturi, a declarat preşedintele Aleksandr Lukaşenko, relatează agenţia de ştiri de stat Belta, citată de The Guardian.

Criza exportului de cereale din Ucraina. Condiţia impusă de Lukaşenko

Subiectul a fost discutat, vineri, într-un apel telefonic între Lukaşenko şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, potrivit Belta. ”În prezent, toată lumea discută despre probleme de logistică ... Bine, putem vorbi. Nu ne deranjează: aduceţi-le (n.r. cerealele) prin Belarus, dar trebuie să existe compromisuri”, a afirmat Lukaşenko, potrivit cotidianului local Belarus Today.

Belarus, vizată de sancţiunile Occidentului

Belarusul, un mare producător mondial de potasiu, a fost vizat de sancţiuni occidentale stricte din 2021, care i-au perturbat exporturile de îngrăşăminte prin porturile de la Marea Baltică, relatează news.ro. Perturbarea exporturilor atât de cereale, cât şi de îngrăşăminte, este cauzată de ”politicile pe care Occidentul şi ţările bogate, în special Statele Unite, le urmăresc astăzi”, a invocat liderul belarus, citat de Belta.

La începutul acestei săptămâni, Guterres a avertizat că orice acord referitor la deblocarea transporturilor de mărfuri din regiune este încă departe de a fi agreat, deoarece negocierile sunt ”deosebit de complexe” pe fundalul interconexiunii subiectelor în discuţie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Criza exporturilor de cereale din Ucraina. Condiţia lui Lukaşenko, pentru a permite tranzitul grânelor prin Belarus