Antena Meniu Search
x

Porturile ucrainene controlate de ruși au fost deminate și sunt pregătite să reia transporturile de cereale, anunță Serghei Șoigu

Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a declarat, marţi, că porturile ucrainene Berdiansk şi Mariupol, cucerite de forţele ruse, au fost deminate şi sunt pregătite să reia transporturile de cereale, relatează Reuters.

de Redactia Observator

la 07.06.2022, 15:49

- Maxar Technologies

Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a mai spus în cadrul declaraţiilor televizate că 6.489 de militari ucraineni s-au predat forţelor ruse de la începutul aşa-numitei ”operaţiuni militare speciale” a Rusiei, inclusiv 126 în ultimele cinci zile.

Înainte de invazia rusă în Ucraina, ţara avea capacitatea de a exporta până la 6 milioane de tone de grâu, orz şi porumb lunar, dar exporturile au scăzut la doar 300.000 de tone în martie şi 1,1 milioane în aprilie.

Duminică, președintele rus Vladimir Putin a enumerat modurile prin care cerealele din Ucraina pot fi transportate, în siguranță, după ce Occidentul a acuzat Rusia că împiedică exporturile de grâu prin porturile ucrainene. 

Trecere liberă prin porturile ucrainene controlate de ruși 

Pe acelaşi subiect

"Noi nu împiedicăm exporturile de grâu din Ucraina, nu împiedicăm acest lucru. Există mai multe moduri de a exporta cereale. Primul, pot fi expediate prin porturile controlate de Ucraina, în principal Odessa și porturile din apropiere din Marea Neagră. Le vom garanta trecerea pașnică în apele internaționale fără probleme. Nu sunt deloc probleme". 

Liderul rus a sugerat și că exporturile se pot realizat prin porturile ucrainene aflate sub controlul rușilor. "Mai există o soluție: porturile din Marea Azov – Berdyansk și Mariupol – sunt sub controlul nostru și suntem gata să asigurăm o ieșire fără probleme din aceste porturi. Lucrăm deja la procesul de deminare și vom crea logistica necesară". 

Putin a avertizat că problemele alimentare mondiale se vor agrava din cauza sancţiunilor în domeniul îngrăşămintelor impuse Rusiei de Regatul Unit şi SUA.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Porturile ucrainene controlate de ruși au fost deminate și sunt pregătite să reia transporturile de cereale, anunță Serghei Șoigu