Antena LIVE

Curs valutar

Video

Un an de război în Ucraina. Putin, forțat să-și limiteze ambițiile la Donbas, în timp ce Zelenski și-a asigurat sprijinul militar al Vestului

Majoritatea comunităţii internaţionale este alături de Ucraina: o rezoluţie care cere încetarea focului şi retragerea armatei ruse a fost adoptată de Adunarea Generală a ONU cu 141 voturi din 193. Doar şase state s-au alăturat Rusiei pentru a vota împotriva rezoluţiei. În mai multe capitale europene, clădiri şi monumente importante au fost iluminate în culorile drapelului ucrainean, pentru a marca un an de rezistenţă împotriva agresiunii. 

De la 24.02.2023, 07:43
WhatsApp
Vezi și:

Clopotele catedralei Sfântul Mihail şi acordurile imnului ucrainean au răsunat, la Kiev, în noaptea în care s-a împlinit un an de la primele bombardamente şi atacuri ale Rusiei. Epavele blindatelor ruseşti, instalate în pieţele oraşului, sunt mărturia rezistenţei poporului ucrainean. În vestul Ucrainei, la Lvov, oraş care a fost şi el ţinta rachetelor ruseşti, o emoţionantă ceremonie i-a omagiat pe eroii din trecut şi de astăzi ai ţării. 

Agresiunea Rusiei a prefăcut în ruine multe din oraşele Ucrainei. După şocul primelor zile, armata ucraineană a rezistat iar mai târziu a trecut la contraofensivă. Din teritoriul ocupat, iniţial, de armata rusă au fost deja eliberaţi 48 de mii de kilometri pătraţi. Au ieşit astfel la iveală crimele şi atrocităţile invadatorilor.

Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: "Aici în urmă cu un an de zile au fost trupele Wagner şi au ocupat toată acestă zonă.Oamenii au plecat, acum majoritatea s-au reîntors. O parte din aceste blocuri au fost reconstruite."

Bahmut, locul celor mai intense lupte din ultima perioadă

Pe acelaşi subiect

Luptele continuă, însă, deosebit de intens, în Donbas. Deşi valoarea sa strategică este îndoielnică, oraşul Bahmut este focarul unor bătălii soldate cu nenumăraţi morţi. Kremlinul doreşte să ocupe localităţile-cheie din regiunea Doneţk, iar în viitor, să ocupe, până la vară, şi să păstreze regiunile ucrainene Doneţk şi Luhansk. 

Forţele ucrainene rezistă şi speră că după ce vor primi tancurile şi armamentul promise de Occident vor putea lansa noi ofensive pentru a-şi elibera întregul teritoriu.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Pe frontul din est, este foarte greu. Dureros. Dar facem totul ca să rezistăm."

Vladimir Putin anunţă că ţara sa îşi va consolida forţele nucleare. La Sevastopol, locuitorii Crimeei anexate încă din 2014 sunt invitaţi la o expoziţie de armament cu ocazia Zilei Apărătorilor Patriei. Ministrul apărării reia teoria lui Putin: Rusia ar fi, de fapt, cea atacată şi încercuită de duşmani. 

Serghei Șoigu, ministrul Apărării din Federația Rusă: "Folosind Ucraina, Occidentul încearcă să destrame Rusia, să-i răpească independenţa. Dar aceste încercări sunt sortite eşecului." 

Rusia s-a izolat diplomatic de la începutul războiului din Ucraina

Dar pe plan diplomatic, Rusia este izolată. Dovada este votul Adunării Generale a ONU asupra unei rezoluţii care cere o pace "dreaptă şi durabilă" şi, în primul rând, retragerea armatei ruse din Ucraina. Îngrijorător este, totuşi, că printre ţările care s-au abţinut de la vot se află China, deşi susţine că doreşte, de asemenea, pacea. Ucraina nu respinge, totuşi, dialogul cu China. 

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Cred că, în general, faptul că şi China a început să vorbească despre pacea în Ucraina nu este un lucru rău. 

Preşedintele Zelenski a fost invitat, astăzi, să participe prin legătură video la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU, ca şi la o întrunire a Grupului celor Şapte mari puteri economice occidentale. De aici vine şi sprijinul concret: statele din G7 au aprobat un nou ajutor financiar de aproape 40 de miliarde de dolari pentru susţinerea bugetului Ucrainei. Iar Statele Unite au anunţat un nou pachet de sancţiuni "drastice" împotriva Rusiei, în timp ce ţările Uniunii Europene nu s-au putut, încă, pune de acord în această privinţă.

Solidaritatea se manifestă şi prin alte forme: la Londra, câţiva militanţi au pictat pe caldarâm un uriaş drapel ucrainean, în faţa ambasadei Rusiei. Iar seara, sute de oameni au asistat la un spectacol memorial oferit de artişti britanici şi ucraineni în piaţa Trafalgar. Şi tot pentru a comemora un an de război, turnul Eiffel, sediile instituţiilor europene din Bruxelles şi clădiri importante din mai multe capitale au fost luminate în culorile Ucrainei. Un gest internaţional de încurajare pentru cei ce luptă în apărarea ţării lor. 

Laurenţiu Rădulescu
razboi ucraina volodimir zelenski vladimir putin
Întrebarea zilei
Aţi ieşit la lopată în aceste zile?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza. Când scăpăm de ninsori și...
Fanatik.ro
Publicat 19.02.2025
Povestea cu mineralele Ucrainei: O superafacere în stil colonial sau o capcană...
spotmedia.ro
Publicat 19.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Ce a pățit acest tânăr, după ce a adormit așa în avion. Cum s-a răzbunat...
Gandul
Publicat 19.02.2025
S-au înțeles Putin și cu Trump pentru susținerea lui Georgescu? „O abordare...
Adevărul
Publicat 19.02.2025
Cristina Ciobănașu, detalii neașteptate despre relația cu Alex Mureșan: „Nu...
A1
Publicat 19.02.2025
Horoscopul zilei de 20 februarie 2025. Berbecii au nevoie de timp pentru ei. Află...
CaTine
Publicat 19.02.2025
„Locul acesta a devenit acasă”. Andrei Perneș de la Mireasa, ultimul mesaj...
spynews.ro
Publicat 19.02.2025
Giovanni Becali nu-l uită pe Chivu: „M-a trădat și urăsc asta”. A...
GSP
Publicat 18.02.2025
Cum să crești ghimbir acasă? Simplu, accesibil și perfect pentru orice...
Click.ro
Publicat 19.02.2025
Asteroidul care „poate distruge orașe” are șanse de 1 la 32 să se izbească...
Useit
Publicat 19.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Tudor Chirilă, reacție dură după mesajul lui Elon Musk despre Călin...
libertatea.ro
Publicat 18.02.2025
Doechii a negat acuzațiile de playback la Premiile Grammy 2025: „Aveam...
ZU
Publicat 19.02.2025
De ce sunt castraveții ambalați în folie de plastic. Motivele la care nu te-ai...
Hello taste
Publicat 17.02.2025
Cum să alegi primul instrument muzical pentru copilul tău
Deparinti
Publicat 19.02.2025
Soția lui Cenk Torun divorțează de celebrul actor. Motivul din spatele deciziei...
Happy
Publicat 19.02.2025
Probleme pentru Lidia Buble! Ce a pățit celebra artistă: „Mi se pare...
BZI
Publicat 19.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Diferența dintre tipurile de gripă A, B și C. Care este mai grav?
Medicool
Publicat 19.02.2025