Video Marea Britanie, dispusă să trimită trupe de menţinere a păcii în Ucraina: "Când va veni pacea, va fi una temporară până Rusia va ataca din nou"
Liderii mai multor ţări europene se reunesc astăzi de urgenţă la Paris pentru a discuta despre securitatea continentului, totul în timp ce urmează să înceapă negocierile pentru pace în Ucraina, fără implicarea Europei. Premierul britanic Keir Starmer s-a declarat duminică pregătit să trimită soldaţi în Ucraina dacă și când războiul se termină. A spus că este "dispus să contribuie la garanțiile de securitate pentru Ucraina cu trupe pe teren, dacă este necesar".
Preşedintele Emmanuel Macron a decis ca întâlnirea, pe care a numit-o informală, să aibă ca subiect principal situaţia din ţara măcinată de război. Prezenţi vor fi şefii din şapte ţări, iar premierul Marii Britanii a anunţat că este dispus şi pregătit să trimită soldaţi în Ucraina în cazul unui acord de pace. Confrom CNN, trei oficiali americani vor începe mâine discuţiile cu Rusia în Arabia Saudită. Vor fi absenţi însă reprezentanţi ucraineni, dar Donald Trump a declarat că Volodimir Zelenski va participa la negocieri. Liderul de la Casa Albă a adăugat că s-ar putea întâni cu Vladimir Putin foarte curând.
Premierul britanic se oferă să trimită trupe de menţinere a păcii în Ucraina
Premierul britanic Keir Starmer a declarat că este gata să trimită trupe britanice în Ucraina ca parte a oricărei forţe de menţinere a păcii după război, încercând să arate Statelor Unite că naţiunile europene ar trebui să aibă un rol în discuţiile privind încheierea conflictului, relatează Reuters. Starmer a declarat că nu a luat uşor decizia de a lua în considerare trimiterea militarilor britanici "în calea pericolului", dar asigurarea unei păci durabile în Ucraina este esenţială pentru a-l descuraja pe preşedintele rus Vladimir Putin de la alte agresiuni.
Duminică, secretarul de stat american Marco Rubio a declarat că Ucraina şi Europa vor face parte din orice "negocieri reale" pentru a pune capăt războiului Moscovei, semnalând că discuţiile SUA cu Rusia din această săptămână sunt o şansă de a vedea cât de serios este Putin cu privire la pace. Sfârşitul războiului Rusiei cu Ucraina "atunci când va veni, nu poate deveni doar o pauză temporară înainte ca Putin să atace din nou", a scris Starmer în ziarul Daily Telegraph. Pentru prima dată, Starmer a declarat în mod explicit că are în vedere trimiterea de forţe britanice de menţinere a păcii în Ucraina. El a declarat anterior că Marea Britanie este dispusă să contribuie la orice acord de pace care va fi negociat.
- Gestul lui Volodimir Zelenski care l-a înfuriat pe Donald Trump. "Am avut un acord, dar l-au anulat"
- Rusia susține că a eliberat 800 de kilometri pătrați din regiunea Kursk
- Spionajul ucrainean copiază Mossadul: Cum a plantat explozibili în ochelari de drone FPV ai armatei ruse,...
- SUA vor abandona Ucraina, la fel ca Afganistanul, avertizează nepoata lui Nikita Hrușciov
- Răspunsul lui Putin la planul Franţei şi UK de a trimite 30.000 de militari ca forță de descurajare în Ucraina
Oficialii americani şi ruşi sunt aşteptaţi să se întâlnească în Arabia Saudită în zilele următoare
În articol, Starmer a declarat că este pregătit să contribuie la garantarea securităţii Ucrainei prin "trimiterea propriilor noastre trupe pe teren, dacă este necesar". "Nu spun asta cu uşurinţă", a scris el. "Simt foarte profund responsabilitatea pe care o implică posibila punere în pericol a militarilor britanici". Se aşteaptă ca Starmer să se alăture cancelarului german Olaf Scholz, premierului polonez Donald Tusk, secretarului general al NATO Mark Rutte, premierului italian Giorgia Meloni şi altor lideri europeni luni la Paris, după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a convocat discuţii privind Ucraina.
Preşedintele american Donald Trump i-a stupefiat săptămâna trecută pe aliaţii europeni din NATO şi Ucraina când a anunţat că a avut o convorbire cu Putin fără să-i consulte şi că va începe un proces de pace. Trimisul lui Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, a sugerat apoi că Ucraina şi alţi lideri europeni nu ar avea loc la negocierile de pace. Oficialii americani şi ruşi sunt aşteptaţi să se întâlnească în Arabia Saudită în zilele următoare pentru a începe discuţiile menite să pună capăt războiului de aproape trei ani al Rusiei în Ucraina.
Starmer este aşteptat să călătorească în curând la Washington şi a sugerat că Marea Britanie ar putea juca un "rol unic" în negocierile pentru încheierea războiului, acţionând ca o punte între Europa şi SUA în timpul procesului de pace din Ucraina. "Europa şi America trebuie să continue să lucreze îndeaproape împreună - şi cred că Marea Britanie poate juca un rol unic în a ajuta la realizarea acestui lucru", a spus el. "Ne confruntăm cu un moment unic pentru securitatea colectivă a continentului nostru. Nu este vorba doar despre viitorul Ucrainei. Este existenţială pentru întreaga Europă".
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰