Antena Meniu Search
x

Cei trei "consilieri" care "l-au ajutat" pe Putin să plănuiască invazia din Ucraina: "Ivan cel Groaznic, Petru cel Mare și Ecaterina cea Mare"

În jurul orei 1 dimineața, pe 24 februarie 2022, Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei, a primit un telefon tulburător. După ce a petrecut luni de zile construind o armată de peste 100.000 de oameni, Vladimir Putin i-a dat voie să invadeze Ucraina. Decizia l-a luat prin surprindere pe Lavrov, arată o analiză Financial Times. Cu doar câteva zile înainte, președintele rus avusese o întrevedere cu membrii consiliului său de securitate pentru a afla opiniile lor cu privire la recunoașterea a două orașe separatiste din regiunea Donbas într-o sesiune televizată îngrozitor de incomodă – dar nu le-a dezvăluit adevăratele sale intenții.

de Marina Dinu

la 23.02.2023, 21:59

Cei trei "consilieri" care "l-au ajutat" pe Putin să plănuiască invazia din Ucraina: "Ivan cel Groaznic, Petru cel Mare și Ecaterina cea Mare"
Cei trei "consilieri" care "l-au ajutat" pe Putin să plănuiască invazia din Ucraina: "Ivan cel Groaznic, Petru cel Mare și Ecaterina cea Mare" - Profimedia Images

Să-l țină pe Lavrov în "întuneric" nu a fost ceva ieșit din comun pentru Putin, care tindea să-și concentreze luarea deciziilor în materie de politică externă alături de confidenți apropiați, chiar și atunci când a subminat eforturile diplomatice ale Rusiei.

Cu această ocazie, apelul telefonic l-a făcut pe Lavrov să fie unul dintre puținii oameni care aveau vreo cunoștință despre plan din timp. Conducerea de rang înalt a Kremlinului a aflat despre invazie doar când l-au văzut pe Putin declarând o "operațiune militară specială" la televizor în acea dimineață.

Mai târziu în acea zi, câteva zeci de oligarhi s-au adunat la Kremlin pentru o întâlnire, conștienți că invazia va declanșa sancțiuni occidentale care le-ar putea distruge imperiile. "Toată lumea o pierdea complet", spune o persoană care a participat la eveniment.

În timp ce așteptau, unul dintre oligarhi l-a văzut pe Lavrov ieșind dintr-o altă întâlnire și l-a presat pentru a-i da o explicație despre motivul pentru care Putin a decis să invadeze Ucraina. Lavrov nu a avut niciun răspuns: oficialii pe care a fost să-i vadă la Kremlin știau mai puține detalii despre asta decât el.

Pe acelaşi subiect

Uimit, oligarhul l-a întrebat pe Lavrov cum ar fi putut Putin să plănuiască o invazie atât de mare într-un cerc atât de restrâns – majoritatea înalților oficiali de la Kremlin, cabinetul economic al Rusiei și elita sa de afaceri nu crezuseră nici măcar că este posibil. "Are trei consilieri", a răspuns Lavrov, potrivit oligarhului. "Ivan cel Groaznic. Petru cel Mare. Și Ecaterina cea Mare."

Conform planului de invazie al lui Putin, trupele Rusiei urmau să cucerească Kievul în câteva zile într-un blitzkrieg, fără sânge.

Războiul s-a dovedit a fi o "mlaștină" de proporții istorice pentru Rusia

În schimb, războiul s-a dovedit a fi o "mlaștină" de proporții istorice pentru Rusia. Un an mai târziu, invazia lui Putin a făcut peste 200.000 de morți și răniți în rândul forțelor armate ale Rusiei, potrivit oficialilor americani și europeni, și-a epuizat stocul de tancuri, artilerie și rachete și a tăiat țara de piețele financiare globale și lanțurile de aprovizionare din vest.

Nici luptele din Ucraina nu l-au adus pe Putin mai aproape de obiectivele sale vag definite de "demilitarizare" și "denazificare" Kievului. Deși Rusia controlează acum 17% din teritoriul recunoscut internațional al Ucrainei, a abandonat jumătate din pământul pe care l-a cucerit în primele săptămâni ale războiului - de exemplu, retragerea umilitoare din Herson, singura capitală de provincie aflată sub controlul său, la doar câteva săptămâni după ce Putin a încercat să o anexeze.

Dar, pe măsură ce războiul continuă, Putin nu dă semne că intenționează să-și retragă toate trupele din Ucraina.

În discursul său de marți privind starea uniunii, Putin a insistat că războiul este "despre însăși existența țării noastre" și a spus că Occidentul l-a forțat să invadeze Ucraina. "Ei sunt cei care au început războiul. Folosim forța pentru a-i opri", a spus el.

Chiar dacă costul uriaș al invaziei în Rusia devine evident pentru el, Putin este mai hotărât ca niciodată să o ducă până la capăt, spun oamenii care îl cunosc.

"Ideea nu a fost niciodată ca sute de mii de oameni să moară. Totul a mers îngrozitor de prost", spune un fost înalt oficial rus. Putin caută noi argumente pentru a-și justifica eforturile, insistând că nu a avut de ales decât să continue invazia prin orice mijloace necesare, spun actualii și foștii oficiali.

"Le spune oamenilor apropiați: Se pare că am fost complet nepregătiți. Armata este o mizerie. Industria noastră este o mizerie. Dar e bine că am aflat despre asta înainte ca NATO să ne invadeze", adaugă fostul oficial.

The Financial Times a vorbit cu șase confidenți de multă vreme ai lui Putin, precum și cu oameni implicați în efortul de război al Rusiei și cu actualii și foștii oficiali înalți din vest și Ucraina pentru această analiză despre modul în care Putin a luat-o pe un drum greșit – apoi și-a dublat greșeala în loc să și-o recunoască. Toți au vorbit sub protecția anonimatului.

Cei care îl cunosc pe Putin îl descriu ca un lider care a devenit și mai izolat de la începutul războiului. "Stalin a fost un răufăcător, dar un bun manager, pentru că nu putea fi mințit. Dar nimeni nu îi poate spune lui Putin adevărul", spune un apropiat. "Oamenii care nu au încredere în nimeni încep să aibă încredere într-un număr foarte mic de oameni, care îi mint".

"Acesta este un moment istoric. Dacă nu ești de acord cu asta, poți pleca"

Anul trecut nu a fost prima dată când Putin a ținut departe planurile unei invazii de consilierii săi  apropiați. Când Rusia a cucerit Crimeea în 2014, el nu și-a informat propriul consiliu de securitate – în schimb, a discutat anexarea peninsulei cu ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și cu trei oficiali de rang înalt o noapte întreagă.

Inițial, consilierii l-au îndemnat pe Putin să nu trimită trupe în Crimeea, potrivit unui fost înalt oficial rus și unui fost înalt oficial american. "Putin a spus: Acesta este un moment istoric. Dacă nu ești de acord cu asta, poți pleca", își amintește fostul oficial rus.

În anii de după invazia din 2014, cercul interior al lui Putin a început să se micșoreze și mai mult, pe măsură ce acesta a devenit din ce în ce mai afectat de ceea ce el considera ca fiind amenințări occidentale tot mai mari la adresa securității Rusiei, spun oamenii. Izolarea lui s-a adâncit când a început pandemia, în 2020: de teamă că ar putea infecta un Putin germafob, chiar și oficialii de rang înalt au fost nevoiți să petreacă săptămâni întregi în carantină. 

Unul dintre puținii oameni care au petrecut timp îndelungat cu Putin a fost prietenul său Yuri Kovalchuk, un fost fizician care în anii 1990 deținea o vilă învecinată cu viitorul președinte, în mediul rural, în afara orașului Sankt Petersburg. Secretosul Kovalchuk – un bancher și un magnat al mass-media despre care SUA spune că gestionează finanțele personale ale lui Putin – nu vorbește aproape niciodată în public. 

În timpul apogeului pandemiei, Putin și-a petrecut primele luni în reședința sa de la Valdai, un oraș bucolic pe un lac din nordul Rusiei, în principal în izolare cu mai tânărul Kovalchuk, care l-a inspirat pe Putin să se gândească la misiunea sa istorică de a afirma măreția Rusiei, la fel ca Petru cel Mare. "El crede cu adevărat în toate lucrurile pe care le spune despre sacralitate și despre Petru cel Mare. El crede că va fi amintit la fel ca Petru", spune un fost înalt oficial.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Cei trei "consilieri" care "l-au ajutat" pe Putin să plănuiască invazia din Ucraina: "Ivan cel Groaznic, Petru cel Mare și Ecaterina cea Mare"