Antena LIVE
Video

Peste 145 de percheziţii în Bucureşti şi 16 judeţe, pentru prinderea hoţilor de lemne. Dosare de evaziune fiscală, spălare de bani şi delapidare

Poliţiştii şi procurorii fac miercuri dimineaţă 146 de percheziţii în Bucureşti şi în mai multe judeţe, la sedii de fime, persoane fizice şi ocoale silvice, în două dosare de evaziune fiscală, spălarea banilor, tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional şi delapidare. Sunt vizate două grupări constituite în judeţul Suceava, care ar controla 20 de societăţi comerciale, cu obiect principal de activitate în domeniul silvic, care din 2019 ar fi desfăşurat diverse operaţiuni ilicite în domeniul silvic.

De la 28.09.2022, 14:13

Se fac percheziţii de amploare, care vizează mafia lemnului, în Capitală şi în alte 16 judeţe. Sunt verificate depozitele a 20 de firme, dar şi sediile ocoalelor silvice. Suspecţii sunt bănuiţi că, de trei ani, taie ilegal copaci din fondul forestier şi apoi fac evaziune fiscală şi spălare de bani.

146 de percheziţii efectuate de IGPR

"Este vorba despre o operaţiune importantă a poliţiştilor. Sunt nu mai puţin de 146 de percheziţii care au avut loc în această dimineaţă - cele mai multe dintre ele, 85 la număr, în judeţul Suceava. Anchetatorii au descins la sediile a zeci de firme, la locuinţele persoanelor implicate în acest dosar, dar şi la aproape 20 de ocoale silvice. Din cercetările poliţiştilor, ar fi vorba despre mai multe persoane din două grupări infracţionale organizate care controlau nu mai puţin de 20 de firme cu ajutorul cărora ar fi realizat diverse tranzacţii ilegale, cu masă lemnoasă. Sunt cantităţi însemnate de lemn. Modul de operare era următorul: persoanele implicate, folosind aceste firme, recoltau din pădure cantităţi de lemn mult mai mari decât cele pe care le declaratu oficial. Iar atunci când venea momentul să le vândă, cantitatea declarată oficial era mult mai mică. În final, înregistrau în contabilitate doar o parte din banii pe care îi primeau în schimbul lemnului. Diferenţa o primeau cash, direct de la cumpărător", spune Andre Rotaru, reporter Observator.

”La data de 28 septembrie a.c., Poliţia Română, prin Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice - I.G.P.R., sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pune în aplicare 146 de mandate de percheziţie domiciliară, în municipiul Bucureşti (1) şi judeţele Alba (2), Bacău (1), Bihor (1), Bistriţa-Năsăud (1), Cluj (2), Constanţa (33), Dolj (1), Harghita (1), Iaşi (4), Ialomiţa (1), Ilfov (1), Mureş (1), Neamţ (4), Olt (1), Suceava (85) şi Teleorman (6), la sediile sociale (39) şi puncte de lucru (57) ale unor firme, dar şi la domiciliile persoanelor fizice (33) presupus a fi implicate în activitatea infracţională. De asemenea, vor fi efectuate percheziţii domiciliare la sediile unor ocoale silvice (17)”, conform IGPR.

Pe acelaşi subiect

Surse apropiate anchetei afirmă, potrivit news.ro, că ocoalele silvice la care au loc percheziţii se află cele de la Gheorgheni, Dolhasca, Fălticeni, Iaşi,  Paşcani, Pipirig, Podu Ilioaiei, Răducăneni, Râşca, Târgu Neamţ, Vânători, Văratic, Vama. Dorna Candrenilor, Dorna, Dealu Negru, Pojorâta. Percheziţiile au loc în vederea completării materialului probator în două dosare penale în care se fac cercetări pentru infracţiunile de evaziune fiscală, spălarea banilor, tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional şi delapidare.

Totodată, vor fi efectuate 16 controale economice la punctele de lucru - depozite ale unor societăţi comerciale şi se vor pune în aplicare 61 de ordonanţe, prin care s-a dispus ridicarea de înscrisuri de la persoanele implicate în activitatea infracţională.

În fapt, s-a stabilit că două grupări, constituite în judeţul Suceava, ar controla 20 de societăţi comerciale, cu obiect principal de activitate în domeniul silvic, respectiv „Exploatarea forestieră”, „Silvicultură şi alte activităţi forestiere”, „Colectarea produselor forestiere nelemnoase din flora spontană”, „Tăierea şi rindeluirea lemnului” şi „Comerţ cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor sanitare”. Astfel, prin intermediul acestor societăţi, din anul 2019 şi până în prezent, ar fi efectuat diverse operaţiuni ilicite în domeniul silvic.

Cum ar fi procedat cele două grupări

Practica evidenţierii fiscale parţiale/neevidenţierii tranzacţiilor s-ar fi manifestat în comercializarea de brichete sau cherestea, realizată către o serie de parteneri comerciali din judeţele Constanţa, Suceava, Cluj, Alba, Botoşani, Bacău, Vrancea, Iaşi, Teleorman, Ilfov şi din municipiul Bucureşti, existând indicii că acestea ar fi rezultatul unui proces de achiziţie lemn/prelucrare buştean/producţie brichete, cu o componentă de materie primă ilicită/tranzacţii evazioniste. 

Cele două grupări ar fi furnizat masă lemnoasă cu evidenţierea parţială a volumului şi/sau valorii acesteia, sens în care, în conivenţă cu beneficiarii, plata ar fi fost realizată, parţial, prin virament bancar, iar diferenţa, nefiscalizată, ar fi fost achitată, în numerar, prin intermediul unor persoane de încredere.

Acuzaţii de spălare de bani

Din cercetări a reieşit că banii rezultaţi din infracţiunile de evaziune fiscală săvârşite astfel ar fi fost introduşi într-un circuit cu caracter legal, fiind alimentate conturile deţinute de către alte societăţi comerciale, faptă ce întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de spălare a banilor.

După percheziţiile domiciliare, echipele constituite, împreună cu organele de control din cadrul A.N.A.F. – Direcţia Generală Antifraudă Fiscală şi din cadrul Gărzii Forestiere, respectiv RNP Romsilva, vor face controale specifice şi inventarieri ale materialelor lemnoase, în vederea luării măsurilor legale cu privire la operaţiunile derulate de societăţile comerciale în domeniul silvic. De asemenea, vor fi citaţi mai mulţi martori, în vederea audierii, activităţile urmând a fi desfăşurate la sediul I.P.J. Suceava.

La acţiune participă poliţişti din cadrul I.G.P.R. - Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, Direcţia de Ordine Publică şi Institutul Naţional de Criminalistică, precum şi din cadrul serviciilor de investigare a criminalităţii economice, de ordine publică, de investigaţii criminale, arme, explozivi şi substanţe periculoase, precum şi criminalistică ale inspectoratelor de poliţie judeţene Alba, Bacău, Buzău, Botoşani, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Harghita, Iaşi, Ialomiţa, Ilfov, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman şi Vrancea.

Activităţile de control se vor desfăşura împreună cu organe de control din cadrul A.N.A.F. – Direcţia Generală Antifraudă Fiscală şi din cadrul Gărzii Forestiere, respectiv RNP Romsilva. Acţiunea beneficiază de sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei „Vlad Ţepeş” şi al Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne.

Ți-a plăcut acest articol?

perchezitii evaziune fiscala spalare de bani lemn
Întrebarea zilei
Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Animalul din România pe care suntem obligați să-l vindem la export. Îl...
Fanatik.ro
Publicat 03.05.2024
Fabrica din România care a uimit întreaga lume. A inventat un sistem pentru care...
Fanatik.ro
Publicat 03.05.2024
Un nou test de sânge poate detecta osteoartrita cu până la opt ani înainte ca...
spotmedia.ro
Publicat 03.05.2024
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă...
Gandul
Publicat 02.05.2024
Motivele uciderii lui Corneliu Zelea Codreanu. Cine l-a vrut mort pe liderul legionar
Adevărul
Publicat 03.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 4 mai 2024. Gemenii sunt sfătuiți să nu mai amâne...
CaTine
Publicat 03.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la...
Useit
Publicat 01.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
O femeie care a cumpărat o valiză pierdută în aeroport a dezvăluit tot...
ziare.com
Publicat 02.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și...
Medicool
Publicat 03.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024