Antena LIVE

Curs valutar

Video

A fost găsită lista cu școlile vulnerabile la cutremur. De ce nu vrea să o publice pentru moment ministrul Educației

Avem noutăţi de la autorităţi: s-a găsit lista şcolilor cu risc seismic. S-a găsit, dar noi nu o vom vedea prea curând. Reamintim că, după cutremurul din Turcia şi Siria plus cele din Gorj, în şedinţa de Guvern de marţi a sunat clopoţelul conştiinţei. Brusc autorităţile şi-au dat seama că seismele pot apărea oricând şi că pot face victime inclusiv în şcoli. A fost momentul în care cineva, pe lângă opinia publică, a cerut firesc lista. Şi momentul în care nimeni nu a reuşit s-o găsească. Până în urmă cu câteva ore. 

De la 17.02.2023, 12:51
WhatsApp
Vezi și:

"Un răspuns concret nu are nimeni. Și când spun nimeni mă refer la autorități. Miercuri, înainte de ședința de Guvern, am încercat să aflăm acest răspuns. Am sunat prima oară la Ministerul Educației, mai apoi la Inspectoratul Școlar din București, la Inspectoratul de Stat în Construcții, la Ministerul Dezvoltării și la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Nimeni, nimic. Am aflat în ședința de Guvern că 118 școli din România sunt încadrate în categoria 1 de risc seismic. La București nu știm exact care este situația. Inițial, Ministerul Educației spunea că această listă se află la Ministerul Dezvoltării. Ministrul Dezvoltării, la rândul lui, a fost întrebat despre acest lucru la ședința de Guvern, aproape a râs și a spus că nu are ce să facă cu această listă. Într-un final, Ligia Deca a găsit lista, a spus că o are, dar că nu o face publică pentru că este făcută undeva în luna septembrie a anului trecut și necesită o actualizare. Trebuie să știe că nu există erori în acea comunicare, deci mai avem de așteptat", a transmis reporterul Observator Mădălina Iacob.

Ministrul Educaţiei a afirmat că în Sistemul informatic integrat pentru învăţământul preuniversitar există o situaţie privind clădirile în care funcţionează unităţi didactice şi care au fost încadrate în clasa I de risc seismic.

"Avem o situaţie statistică de la nivelul lunii septembrie a anului trecut, când a fost şi transmisă în acel grup interministerial coordonat de către domnul viceprim-ministru Kelemen Hunor. Ceea ce facem noi acum este să verificăm acele date, să vedem dacă au mai existat expertizări de clădiri, să ne asigurăm că ele sunt corecte, ca apoi, săptămâna viitoare, în grupul de lucru anunţat de către domnul prim-ministru, să vedem câte dintre aceste clădiri cu risc seismic sunt deja în programe de consolidare – fie ale Ministerului Educaţiei, fie ale Ministerului Dezvoltării, fie chiar finanţări ale primăriilor – şi apoi, pentru cele rămase, să le includem într-un program special cu celeritate pentru că ele, fiind risc seismic unu, în mod evident, trebuie prioritizate în ceea ce înseamnă investiţiile în consolidări", a declarat, joi, la Sibiu, ministrul Educaţiei, potrivit news.ro.

Ligia Deca a precizat că "promisiunile sunt că la nivel guvernamental se vor găsi soluţiile financiare pentru a demara lucrările rapid" la clădirile încadrate în clasa de risc seismic I şi în care funcţionează unităţi de învăţământ.

Pe acelaşi subiect

Lista nu e importantă pentru Ministerul Dezvoltării. Cseke Attila: "Eu cu o listă de 118 sau 200 de clădiri nu am ce să fac"

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a afirmat că lista şcolilor expuse riscului seismic este la Ministerul Educaţiei, iar instituţia pe care o conduce este un finanţator pe partea de construcţii. Reacţia vine în contextul unei întrebări despre subiect, după ce Ministerul Educaţiei a anunţat, printr-un comunicat de presă, că a formulat o adresă către conducerea Ministerului Dezvoltării, prin care este solicitată o situaţie defalcată pe judeţe a clădirilor cu destinaţia unităţi de învăţământ care sunt expuse riscului seismic şi care urmează să fie consolidate sau care se află deja în curs de consolidare seismică.

De asemenea, premierul Nicolae Ciucă a anunţat că avem 60 de şcoli care sunt reabilitate printr-un program finanţat prin Banca Mondială, însă avem şi 118 şcoli care au fost evaluate cu risc seismic 1. Prim-ministrul a anunţat că a decis ca aceste unităţi şcolare să intre imediat în reabilitare şi a cerut MDLPA să facă mai facile procedurile de obţinere a avizelor pentru documente.

"Lista acestor şcoli este o listă deţinută de Ministerul Educaţiei", a declarat Cseke Attila, întrebat la finalul şedinţei Guvernului detalii despre cele 118 şcoli din România cu risc seismic despre care a vorbit premierul Nicolae Ciucă.

Chestionat despre faptul că Ministerul Educaţiei solicită situaţia cu aceste şcoli de la Ministerul Dezvoltării, Cseke Attila a răspuns: "Bun. Există o parte a şcolilor care sunt expertizate astăzi la Ministerul Educaţiei, din care 118 sunt în listă de risc seismic. Ministerul Dezvoltării este un finanţator pe partea de construcţii".

"Eu cu o listă de 118 sau 200 de clădiri nu am ce să fac. Eu lucrez cu solicitări care se bazează pe documentaţii tehnico-economice. De exemplu, la programul de investiţii pe bugetul de stat sunt trei lucruri foarte simple care trebuie înscrise, depuse în platforma digitală pentru a intra în program. O solicitare a beneficiarului, un certificat de audit energetic, pentru că investiţia e cu plată, nu intervenim de două ori la aceeaşi clădire, facem şi consolidare şi eficientizare energetică, şi o sinteză a raportului de expertizare, care arată că este clasificată clădirea cu risc seismic I sau II. Deci, acestea trei sunt, cu liste nu lucrăm", a completat ministrul Dezvoltării.

Mădălina Iacob

De la prima transmisiune live, la înâlnirea cu Papa Francisc, funeraliile Reginei Elisabeta a doua, încoronarea regelui Charles şi până la ceremonia luminii sfinte din Ierusalim, meseria de jurnalist mă surprinde şi mă învaţă întotdeauna câte ceva. ...

cutremur seism romania scoli
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024