Antena Meniu Search
x

Video Guvernul nu ştie câte şcoli sunt în clădiri cu risc seismic 1. Elevii, puşi să facă exerciţii de simulare a cutremurelor: "E atunci când tremură lumea, totul"

Autorităţile şi-au amintit după cele două cutremure şi de şcolile care funcţionează în clădiri cu risc seismic 1. Oficial sunt 118, dar în realitate numărul acestora este mult mai mare. Şi asta pentru că numai 2.500 de imobile au fost evaluate din cel puţin 18.000. Ministerul Educaţiei, care nu are cifra exactă a şcolilor cu probleme, cere în schimb directorilor să facă exerciţii de simulare a cutremurelor.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 15.02.2023, 19:44

Vezi și

La Şcoala "Sfânta Treime" din Bucureşti, alarma de cutremur a sunat de la prima oră. Toţi copiii au alergat către peretele de rezistenţă al clasei.

  • Elev: Să ne punem ghiozdanele pe cap, sa fim in siguranta!
  • Reporter: Tu stii ce inseamna un cutremur?
  • Elev: Că tremura!
  • Reporter: Cine?
  • Elev: Lumea! Totul.

"Stăm linistiţi, nu ne panicăm! De ce trebuie să stam? Pentru că pot urma replicile, de aceea trebuie sa ramanem adapostiti. Nu incepem sa plangem, da?", a declarat Iulian Şaulescu, cadru tehnic. Cu toţii au rămas pe loc, până când profesorul le-a aratat calea spre ieşire. La clasa a cincea, o elevă a rămas în urmă, de frică. "Am constatat ca fata nu era, s-a facut o echipa de salvatori si a mers si a scos o din clasa. din fericire, a facut doar atac de panica", a declarat Iulian Şaulescu, cadru tehnic.

Specialiştii atrag atentia ca un singur exercitiu nu e de ajuns. În plus, situaţia clădirilor în care se fac lecţii în Capitală este alarmantă. "Şcoala a fost proiectata si constructia a inceput in anul 1968 pentru platforma industriala a fostului cartier militar. a trecut prin cateva cutremure destul de cutremure. Au aparut fisuri in structura de rezistenta si a fost necesara o reabilitare. Ne-am bucurat!", a declarat Adrian Şerban, directorul şcolii.

Pe acelaşi subiect

Astfel de exercitii sunt obligatorii de doua ori pe semestru, conform protocolului semnat de Ministerul Educatiei impreuna cu Ministerul Afacerilor Interne. Cel putin, si nu doar pentru cutremur. Scolile trebuie sa i pregateasca pe elevi si pe profesori cum sa reactioneze in caz de incendiu, de inundatii, explozii sau accidente chimice aflate in vecinatate. Ministrul Educatiei nu are pana in acest moment o situatie centralizata a cladirilor cu risc şi spune ca asteapta datele de la Ministerul Dezvoltarii.

  • Cseke Atilla, ministrul Dezvoltării: Lista acestor școli este o listă deținută de Ministerul Educației.
  • Reporter: Dimpotriva Ministerul Educației ne transmite că este la dumneavoastră lista...
  • Cseke Atilla, ministrul Dezvoltării: Bun... Eu cu o listă de 118, sau vreți... cât vreți 200 de clădiri, nu am ce să fac!

Premierul României a cerut de urgenţă consolidarea clădirilor în care învaţă elevii, mai ales că unele au fost afectate de cutremurele din zona Târgu Jiu. "Avem 11 cladiri de scoli care au avut fisuri, elevii sunt in vacanta, pana se intorc, aceste scoli vor fi expertizate", a declarat Raed Arafat, şeful DSU. "70 de școli, dacă am reținut bine, care se reabilitează printr-un program finanțat de către Banca Mondială, dar avem, de asemenea, 118 școli care au fost evaluate cu risc seismic 1", a declarat Nicolae Ciucă, premierul României. Guvernul a mai anunţat că, din cele peste 18.000 de școli, doar aproximativ 2.500 au fost evaluate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Evenimente » Guvernul nu ştie câte şcoli sunt în clădiri cu risc seismic 1. Elevii, puşi să facă exerciţii de simulare a cutremurelor: "E atunci când tremură lumea, totul"