Cutremur azi în Gorj. Seismul a avut magnitudinea 4,3 și s-a produs la 8,7 km adâncime
Un nou cutremur s-a produs astăzi, 17 februarie 2023, în România, în județul Gorj. Seismul a avut magnitudinea de 4.3 pe Richter, s-a produs la 8,7 kilometri adâncime și a fost precedat de alte două cutremure mai mici. Inițial, INFP anunțase că seismul a fost de 4,4 și s-a produs la 15 kilometri adâncime. Nu s-au raportat victime sau pagube materiale, dar în timpul seismului Prefectura Gorj a fost evacuată.
Un nou cutremur cu magnitudinea 4.3 s-a înregistrat azi în Gorj, la ora 11.11. Potrivit INFP, cutremurul s-a produs la 106 km NV de Craiova, 112 km SV de Sibiu, 143 km V de Pitesti, 161 km SE de Timisoara, 181 km SE de Arad, 18 6km S de Cluj-Napoca, 205 km V de Brasov, 210 km E de Belgrad, 214 km E de Zemun, 221 km NE de Nis.
Cutremurul din Gorj a fost precedat de alte două seisme
- Secretul caselor bunicilor, mult mai rezistente la cutremure decât unele construcţii moderne: "Să învățăm de...
- Ce trebuie să conţină rucsacul de urgenţă în caz de cutremur. Părinţii, revoltaţi de ce li s-a cerut...
- Primele măsuri după cutremurul de 5,7 din Gorj. O familie care trăieşte lângă epicentru prezintă cum arată...
Tot vineri au mai avut loc alte două cutremure în Gorj, cu magnitudini mai mici, 2,9 și 2,4 pe Richter. Reamintim că un cutremur de 5,7 s-a produs marți în județul Gorj. Seismul a fost urmat, până joi după-amiază, de peste 300 de replici, au anunțat reprezentanții INFP. Tot în județul Gorj, luni s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 5,2 - urmat de 16 replici - la o adâncime de doar 13,2 kilometri.
Joi, Institutul Național pentru Fizica Pământului a anunțat că a trimis în zonă specialiști pentru montarea a trei stații seismice și 5 stații GPS, pentru analize în vederea cercetărilor privind procesul de desfășurare a cutremurelor și efectele produse de acestea. Noile stații seismice pot înregistra cutremure de magnitudine de valoare mică și pe baza înregistrărilor se pot estima pagubele din zonă, iar stațiile GPS vor înregistra deformările crustale. Echipamentele s-au montat în localitățile Lelești, Runcu, Peștisani și Bâltișoara. Aceste stații seimice vin în completarea celor 5 stații deja existene în această zonă, la Gura Zlata, Lotru, Petroșani, Târgu Jiu, Herculane și Strehaia.
ISU Gorj: Nu au fost apeluri prin care să fie semnalate efecte ale cutremurului cu magnitudinea de 4,3
Nu a fost primit niciun apel la numărul de urgenţă 112 prin care să fie semnalate efecte ale cutremurului cu magnitudinea de 4,3 produs vineri în judeţul Gorj, a informat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), Florin Chisim.
"La ora 11:11:41, în judeţul Gorj, s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 4,3, la adâncimea de 8,7 km. Cutremurul s-a simţit şi în municipiul Târgu Jiu, însă, din fericire, dispeceratul ISU Gorj nu a primit niciun apel prin care să fie semnalate efecte ale acestui cutremur. Reaminim faptul că, în cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanşării acestora! Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecinţe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populaţiei, cu măsuri de protecţie adecvate (de exemplu: puncte de distribuţie a ajutoarelor de urgenţă)", a transmis Florin Chisim.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰