Antena LIVE

Curs valutar

PNL, PSD şi UDMR vor merge cu o propunere de premier la Cotroceni. Liberalii, întâmpinaţi de "moartea cu coasa" la negocierile de la Vila Lac

PNL, PSD şi UDMR au început discuţiile pe fiecare capitol din programul de guvernare, la Vila Lac. Acestea doresc ca negocierile să fie finalizate până duminică, astfel că luni sau marţi ar putea avea loc consultări la Palatul Cotroceni.

De la 10.11.2021, 18:03
WhatsApp
Au început discuţiile PNL-PSD-UDMR pe programul de guvernare Colaj Hepta / Observator

UPDATE 18:00 - Preşedintele PNL, Florin Cîţu a declarat, miercuri, la sediul partidului, că în urma negocierilor, cele trei partide, PNL, PSD şi UDMR vor merge cu o propunere de premier la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, el exprimându-şi speranţa că noul Executiv va primi votul Parlamentului săptămâna viitoare. Cîţu mai spune că se conturează două noi ministere, unul pe partea de antreprenoriat şi mediul de afaceri şi unul pe partea socială.

Întrebat dacă cele trei partide care negociază în acete zile vor veni cu o propunere de premier, Cîţu a spus: ”Vom găsi o soluţie între noi şi vom merge la consultări”, el arătând că preşedintele Klaus Iohannis va avea pe masă această propunere înainte de a desemna premierul.

Despre structura viitorului Executiv, preşedintele PNL a spus că sunt mai multe variante în discuţie. ”Ştim în acest moment că vor mai fi două ministere, noi vrem să fie un minister care să se ocupe de mediul de afaceri, antreprenoriat şi va fi şi altul pe partea socială”, a spus Cîţu, întrerbat dacă se ia în calcul să se înfiinţeze un Minister al Familiei, pe lângă MInisterul Muncii. 

Cîţu a declarat că speră ca până duminică să avem deja numele premierului şi ministerele împărţite şi săptămâna viitoare votul în Parlament.

Pe acelaşi subiect

Negocierile PSD-PNL-UDMR s-ar putea încheia în weekend

UPDATE 16:20 - Conform informaţiilor Observator, cele trei paride vor să finalizeze în weekend toate discuţiile, care se desfăşoară pe trei paliere: program de guvernare, politic (componenţa Guvernului) şi acordul politic. Dacă vor ajunge la un consens până duminică, luni sau marţi ar putea avea loc consultările, iar miercuri şi joi Guvernul să meargă în Parlament. 

În discuţiile de miercuri, pe lista ministerelor a mai apărut şi al 21-lea portofoliu, care ar putea fi o dedicaţie pentru senatorul Gabriela Firea. De asemenea s-ar fi ajuns la o înţelegere că Ministerul Finanţelor şi Secretarul General al Guvernului (care va avea rang de ministru) vor merge la partidul care nu oferă premierul, iar Ministerul Justiţiei merge în tandem cu funcţia de prim-ministru.

UPDATE 11:55 - În cadrul discuţiilor pe domeniul finanţelor au apărut şi primele neînţelegeri între PSD şi PNL. Conform surselor Observator, PSD a insistat cu impozitarea marilor averi, dând exemple că o persoană cu Ferrari sau casă cu piscină trebuie să plătească mai mult, însă PNL nu a fost de acord cu taxarea diferenţiată, relatează reporterul Larisa Bernaschi.

Au început discuţiile PNL PSD UDMR pe programul de guvernare

La ora 10.00, delegaţiile PNL, PSD şi UDMR au sosit la Vila Lac pentru a discuta aplicat despre primul domeniu din programul de guvernare, cel Economic şi de Finanţe. Membrii PNL au fost întâmpinaţi cu proteste la Vila Lac, Marian Ceauşescu deghizându-se în moartea cu coasa şi strigându-le acestora că "Alianţa cu PSD înseamnă moartea politică"

"Moartea politică vă aşteaptă, domnule Cîţu!

Cine o să vă mai voteze în 2024? Dracu!

Sunteţi slugile PSD-ului! Să vă fie ruşine!"

Între liberali şi social-democraţi există diferenţe mari de viziune, atât în privinţa măsurilor sociale, majorările de salarii, alocaţii şi pensii, precum şi în privinţa introducerii de noi taxe sau în justiţie. Şi în cazul PNRR, PSD spune că se pot aduce modificări, prin introducerea de noi proiecte, în timp ce PNL afirmă că Programul nu mai poate fi modificat. Este cea de-a treia întâlnire a liderilor politici. Dacă până acum discuţiile au avut loc la Parlament, în biroul preşedintelui interimar al Camerei, Sorin Grindeanu, astăzi, partidele se vor întâlni la Vila Lac, la solicitarea liberalilor.

La ora 12.00 se va discuta despre propunerile pe Justiţie din programul de guvernare. Echipele de negociere vor mai analiza domeniile apărare, interne, externe, transporturi, fonduri europene, agricultură, mediu şi energie. Joi urmează să se se ia în analiză domeniile sănătate, muncă şi educaţie.

Ce diferenţe există între PNL şi PSD privind măsurile sociale, economice şi din justiţie

Liberalii şi social-democraţii trebuie să îşi pună la punct priorităţile care vor fi incluse în programul de guvernare. Liderul PSD Marcel Ciolacu afirma că PSD vrea ca un nou guvern să îşi asume câteva măsuri pe termen scurt şi mediu, pentru ieşirea din criza sanitară şi energetică în care se află România.

Cele mai problematice propuneri venite dinspre PSD sunt cele legate de aplicarea imediată a Legii 127/2019 cu indexarea de la 1 decembrie a tuturor pensiilor cu 11% şi creşterea indemnizaţiei sociale minime cu 200 de lei la 1.000 lei/lună.

PSD mai propune creşterea alocaţiilor pentru copii de la 1 decembrie 2021 la nivelul stabilit prin Legea 14/2020, creşterea salariului minim pentru studii generale la valoarea de 2.550 lei şi la 2.600 lei pentru studii superioare de la 1 ianuarie, creşterea salariului minim pentru studii generale la 2.740 lei şi la 3.000 de lei de la 1 iulie 2022 pentru studii superioare.

"Sunt de acord cu orice majorare, aşa cum am fost şi până acum, noi am crescut pensiile şi salariile şi anul acesta, în funcţie de cât ne putem permite. Dacă există surse de finanţare pentru toate aceste programe, bineînţeles că ele se pot face, dacă nu, vom vedea ce poate să-şi permită economia”, spunea Florin Cîţu, marţi, după discuţiile cu cei de la PSD.

În privinţa PNRR, PSD propune stabilirea şi adoptarea sistemului de implementare pentru PNRR şi pregătirea proiectelor în regim de urgenţă. Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a declarat de mai multe ori că PNRR poate fi modificat, astfel încât să fie incluse şi alte proiecte, în timp ce PNL spune că asa cum a fost aprobat de Comisia Europeană, nu se pot ajuce modificări Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

„Vom merge şi vom negocia anumite capitole din PNRR, v-o spun cu toată certitudinea! Vom merge împreună şi vom demonstra ce este sustenabil şi ce nu este, ce ne angajăm şi ce nu ne angajăm”, spunea Ciolacu, la România TV.

O altă divergenţă există în privinţa cotei unice, măsură susţinută de PNL. Social-democraţii anunţă că este momentul ca în România să se introducă impozitarea progresivă, în special impozitarea marilor averi.

Discuţiile pe capitolul justiţie din programul de guvernare vor începe astăzi, echipa de negociere a social-democraţilor fiind formată din Robert Cazanciuc şi Titus Corlăţean şi Maya Teodoroiu.Marcel Ciolacu afirma că îşi doreşte ca Secţia Specială din Justiţie să fie şi mai funcţională. ”Am văzut cum a functionat justiţia fără SIIJ şi am văzut cum funcţionează cu SIIJ. Bine ar fi să facem SIIJ şi mai functională", a spus Marcel Ciolacu, după întâlnirea de marţi. Guvernul liberal a adoptat deja desfiinţarea Secţiei Speciale, însă proiectul s-a blocat în Parlament, la Senat.

Când ar putea fi învestit Guvernul

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat după negocierile pentru formarea unui Guvern că speră ca în 18 noiembrie să existe un vot în Parlament. ”Noi credem că în 17-18 noiembrie se poate da un vot, audieri în comisii, şi în 18 vot în Parlament”, a spus Kelemen Hunor.

Acesta a explicat că nu s-a discutat cine va da premierul: ”Rămâne în discuţie”. ”Când reuşim să ne înţelegem pe program şi pe acordul politic se poate ajunge şi la funcţia de prim-ministru. Am început discuţiile pe ministere, sunt convins că vom găsi o soluţie care va include atât principiile legate de cifre, de matematică, cât şi principiul politic”, a adăugat Kelemen Hunor.

Florin Cîţu, dispus să mărească numărul ministerelor

Florin Cîţu a declarat la finalul primei şedinţe de negocieri că miercuri se va discuta programul de guvernare pe probleme economice. Premierul interimar a declarat că PNL este de acord cu orice majorare, dacă bugetul o permite. De asemenea, Florin Cîţu a declarat că este de acord şi cu suplimentarea numărului de ministere, aşa cum a cerut PSD, până la maxim 20 de cabinete.

„Este o discuţie pentru extinderea numărului de ministere. Maxim 20. În acest moment am discutat doar despre posibilitatea de a creşte numărul de ministere la 20. Cine are premierul poate să aibă mai puţine ministere. Deci se poate discuta. Cred că da (UDMR rămâne cu acelaşi număr de portofolii – n.r.)”, a declarat Florin Cîţu, marţi la Parlament, întrebat despre posibilitatea creşterii numărului de ministere într-o alianţă de guvernare PNL-PSD şi UDMR.

Bătălia pe Ministerul Finanţelor

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat, marţi, că echipele de negociere ale PSD şi PNL vor începe să discute despre uniformizarea programelor de guvernare, alături de UDMR şi reprezentanţii minorităţilor. Întrebat dacă PSD ar putea renunţa şi la funcţia de premier şi la Ministerul Finanţelor, Ciolacu a afirmat: ”Eu cred că nu se poate aşa ceva”.

Ministerul Finanţelor este dorit de premierul interimar Florin Cîţu, care însă doreşte ca PNL să dea şi propunerea de premier. Pe de altă parte, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Justiţiei sunt ministere avizatoare, iar acestea vor trebui împărţite între viitorii parteneri de alianţă. Chiar prim-vicepreşedintele Rareş Bogdan a afirmat, luni, că PNL nu va ceda sub nicio formă portofoliul Justiţiei către PSD, arătând că ”ştie din punctul de vedere al impactului în spaţiul public, ONG-uri, mişcări civice şi istoria ultimilor 5 ani de zile” ce înseamnă asta.

Deşi şi-ar fi dorit mai degrabă o alianţă cu USR, Florin Cîţu a cedat aseară curentului majoritar din partid, care a decis începerea negocierilor cu PSD, aşa cum era recomandarea inclusiv a preşedintelui Klaus Iohannis.

Ce cerinţe au liberalii în cadrul negocierilor

Decizia de începere a negocierilor cu PSD a fost votată, noaptea trecută, de 48 dintre liderii de organizaţii reuniţi la Vila Lac. Au fost şi 22 de voturi împotrivă. Cel mai vocal critic al unei alianţe PNL-PSD a fost Ludovic Orban, fostul preşedinte al liberalilor.

Potrivit unui comunicat de presă transmis ulterior şedinţei de aseară de PNL, principiile pe care liberalii le vor susţine, nefiind negociabile, sunt:

Priorităţile PSD în cadrul guvernării cu PNL

Social-democraţii au pregătit priorităţile pe care vor să le pună în aplicare imediat după ce ajung la guvernare, într-o formulă cu cei de la PNL, printre acestea aflându-se aplicarea imediată a Legii 127/2019 cu indexarea de la 1 decembrie a tuturor pensiilor cu 11% şi creşterea indemnizaţiei sociale minime cu 200 de lei la 1.000 lei/lună.

La Capitolul gestionarea pandemiei, social-democraţii propun testare extinsă şi vaccinare şi reanalizarea restricţiilor şi întărirea imediată a capacităţii de răspuns a sistemului sanitar. Cei de la PSD spun că vor asigura minimum 1.500 paturi ATI în 30 de zile, şi stocuri de urgenţă suplimentate, precum şi resursă umană atrasă.

Principii la care PSD nu renunţă

Ce propuneri are PSD

PSD propune PLAFONAREA PREŢURILOR la energie electrică, gaze, lemne de foc, combustibili folosiţi la încălzirea termică pentru o perioadă de 6 luni. Plafonarea preţurilor se face la valoarea medie a primelor 6 luni ale anului 2021 şi COMPENSAREA facturilor la energie electrică şi gaz pentru consumatorii casnici şi pentru IMM-uri astfel încât ponderea cheltuielilor cu energia să fie similară cu luna decembrie 2020. Adoptarea imediată a normelor metodologice la Legea consumatorului vulnerabil în format simplificat şi aplicabil cu celeritate.

Cei de la PSD vor şi asigurarea SUBVENŢIEI LA GIGACALORIE la un nivel echilibrat astfel încât să se asigure aceeaşi pondere în factura finală cu cea avută la luna decembrie 2020.

În EDUCAŢIE, PSD are în programul de guvernare ca prioritate ”asigurarea prin toate mijloacele a posibilităţii desfăşurării cursurilor în regim fizic – testare”, ”back-up pt şcolile care nu îndeplinesc condiţiile de desfăşurarea orelor cu prezenţă fizică în sistem de siguranţă - operaţionalizarea sistemului de predare hibrid (predarea unor materii fizic şi a celorlate on-line), descentralizarea reală a deciziilor privind închiderea unităţilor de învăţământ la nivelul consiliului de administraţie al şcolii, cu avizul autorităţii de sănătate publică şi consultarea tuturor factorilor implicaţi.

PSD vrea aplicarea imediată a Legii 127/2019 cu indexarea de la 1 decembrie a tuturor pensiilor cu 11% şi creşterea indemnizaţiei sociale minime cu 200 de lei la 1.000 lei/lună. Calendarul aplicării celorlalte creşteri pe legea 127/2019 va fi adoptat în 90 de zile. În plus, se doreşte creşterea alocaţiilor pentru copii de la 1 decembrie 2021 la nivelul stabilit prin Legea 14/2020.

La Capitolul Salariu minim, PSD vrea creşterea salariului minim pentru studii generale la valoarea de 2550 lei şi la 2600 lei pentru studii superioare de la 1 ianuarie 2022 şi creşterea salariului minim pentru studii generale la 2.740 lei şi la 3.000 de lei de la 1 iulie 2022 pentru studii superioare. Termenul va fi definitivat după discuţii cu partenerii sociali şi mediul de afaceri.

Cei de la PSD vor şi un calendar pentru eliminarea discrepanţelor apărute din cauza neaplicării Legii salarizării unitare va fi prezentat în 90 de zile.

La Capitolul PNRR, se propune sabilirea şi adoptarea sistemului de implementare pentru PNRR şi pregătirea proiectelor în regim de urgenţă.

În plus, se vrea alocarea urgentă a sumelor necesare funcţionării autorităţilor locale şi pentru finalizarea investiţiilor din fonduri europene până la final de an.

Cornel Preda

Cornel și-a descoperit pasiunea pentru jurnalism încă din anii gimnaziali, când se trezea la 5 dimineața și mergea la chioșcul de ziare pentru a face „revista presei”. ...

criza politica partidul social democrat partidul national liberal udmr
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024