Negocieri între PSD, PNL şi UDMR. Florin Cîţu: Suntem de acord cu majorări, dacă ne permitem / La ce nu renunţă Marcel Ciolacu

Cornel Preda

De Cornel Preda.
Publicat: 09.11.2021, 16:19.
Actualizat: 09.11.2021, 17:51

PNL şi PSD au început oficial negocierile pentru formarea viitorului guvern comun, alături de UDMR şi minorităţile naţionale, la Palatul Parlamentului. Florin Cîţu a declarat la finalul şedinţei că s-a discutat un calendar al negocierilor. Marcel Ciolacu a menţionat că primele discuţii vor viza economia şi justiţia.

Reclamă
Marcel Ciolacu şi Florin Cîţu, în Plenul Parlamentului

Marcel Ciolacu şi Florin Cîţu vor conduce echipele de negociere pentru o alianţă guvernamentală între PSD şi PNL

Hepta / Mediafax Foto / Alexandru Dobre

UPDATE 17:50 - Conform surselor Observator, discuţiile vor începe miercuri la ora 10:00, la Vila Lac, şi vor fi alocate câte două ore pentru Economie şi Justiţie, apoi câte o oră pentru Apărare, Dezvoltare, Agricultură şi Energie. Joi discuţiile se vor axa pe domeniile Muncă, Sănătate şi Educaţie.

UPDATE 17:30 - Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a anunţat, marţi, după întâlnirea cu PNL, UDMR şi minorităţi, că miercuri vor începe discuţiile pe fiecare capitol din programul de guvernare, el arătând că încă nu s-a discutat despre împărţirea portofoliilor dar se va face conform ponderii din Parlament a celor două partide. Despre cota unică de impozitare, pe care liberalii vor să o păstreze, liderul PSD a precizat că în mod categoric trebuie să revenim la o impozitare a marilor averi, social-democraţii preferând o impozitare progresivă, în funcţie de venituri.

Despre discuţiile de miercuri, Ciolacu a arătat că acestea vor viza capitolul economic şi justiţie. ”E o prioritate rectificarea bugetară. Şi pe urmă de la 12.00 urmează discuţiile pe capitolul Justiţie. Vor merge domni Cazanciuc, Corlăţean, doamna Maia Teodoroiu. O să fie o discuţie mai amplă”, a afirmat preşedintele PSD.

Citește și:
Reclamă

Întrebat la ce nu renunţă PSD sau ce exclude din programul comun de guvernare al PNL şi PSD, Ciolacu a răspuns: ”Privatizarea Trezoreriei e exclusă, vânzarea Hidroelectrica sub nicio formă” şi a adăugat că ”trebuie găsite soluţii pentru mărirea nivelului de trai, a pensiilor, a alocaţiilor, altfel românii nu vor depăşi această iarnă”.

Când ar putea fi învestit Guvernul

UPDATE 16:54 - Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat după negocierile pentru formarea unui Guvern că speră ca în 18 noiembrie să existe un vot în Parlament. ”Noi credem că în 17-18 noiembrie se poate da un vot, audieri în comisii, şi în 18 vot în Parlament”, a spus Kelemen Hunor.

Reclamă

Acesta a explicat că nu s-a discutat cine va da premierul: ”Rămâne în discuţie”. ”Când reuşim să ne înţelegem pe program şi pe acordul politic se poate ajunge şi la funcţia de prim-ministru. Am început discuţiile pe ministere, sunt convins că vom găsi o soluţie care va include atât principiile legate de cifre, de matematică, cât şi principiul politic”, a adăugat Kelemen Hunor.

Florin Cîţu, dispus să mărească numărul ministerelor

UPDATE 16:19 - Florin Cîţu a declarat la finalul primei şedinţe de negocieri că miercuri se va discuta programul de guvernare pe probleme economice. Premierul interimar a declarat că PNL este de acord cu orice majorare, dacă bugetul o permite. De asemenea, Florin Cîţu a declarat că este de acord şi cu suplimentarea numărului de ministere, aşa cum a cerut PSD, până la maxim 20 de cabinete.

Reclamă

„Este o discuţie pentru extinderea numărului de ministere. Maxim 20. În acest moment am discutat doar despre posibilitatea de a creşte numărul de ministere la 20. Cine are premierul poate să aibă mai puţine ministere. Deci se poate discuta. Cred că da (UDMR rămâne cu acelaşi număr de portofolii – n.r.)”, a declarat Florin Cîţu, marţi la Parlament, întrebat despre posibilitatea creşterii numărului de ministere într-o alianţă de guvernare PNL-PSD şi UDMR.

Cine a participat la şedinţa PNL-PSD-UDMR-minorităţi

UPDATE 13:05 - Consultările dintre PNL, PSD, UDMR şi minorităţile naţionale pe tema formării unei majorităţi parlamentare care să ducă la învestirea unui nou guvern au început, marţi, la Palatul Parlamentului. Delegaţiile PNL, PSD şi UDMR sunt conduse de liderii acestora - Florin Cîţu, Marcel Ciolacu şi Kelemen Hunor.

Reclamă

Între cei care fac parte din delegaţia PNL sunt prim-vicepreşedinţii Lucian Bode, Rareş Bogdan, Iulian Dumitrescu, Gheorghe Flutur şi secretarul general Dan Vîlceanu. Din delegaţia UDMR fac parte ministrul Cseke Attila şi liderul grupului din Camera Deputaţilor, Csoma Botond.

De la PSD au venit prim-vicepreşedinţii Sorin Grindeanu şi Gabriela Firea, secretarul general Paul Stănescu şi deputatul Mihai Weber. La consultări participă liderul grupului minorităţilor naţionale din Parlament, Varujan Pambuccian.

Bătălia pe Ministerul Finanţelor

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat, marţi, că echipele de negociere ale PSD şi PNL vor începe să discute despre uniformizarea programelor de guvernare, alături de UDMR şi reprezentanţii minorităţilor. Întrebat dacă PSD ar putea renunţa şi la funcţia de premier şi la Ministerul Finanţelor, Ciolacu a afirmat: ”Eu cred că nu se poate aşa ceva”.

Ministerul Finanţelor este dorit de premierul interimar Florin Cîţu, care însă doreşte ca PNL să dea şi propunerea de premier. Pe de altă parte, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Justiţiei sunt ministere avizatoare, iar acestea vor trebui împărţite între viitorii parteneri de alianţă. Chiar prim-vicepreşedintele Rareş Bogdan a afirmat, luni, că PNL nu va ceda sub nicio formă portofoliul Justiţiei către PSD, arătând că ”ştie din punctul de vedere al impactului în spaţiul public, ONG-uri, mişcări civice şi istoria ultimilor 5 ani de zile” ce înseamnă asta.

Deşi şi-ar fi dorit mai degrabă o alianţă cu USR, Florin Cîţu a cedat aseară curentului majoritar din partid, care a decis începerea negocierilor cu PSD, aşa cum era recomandarea inclusiv a preşedintelui Klaus Iohannis.

Negocieri PNL-PSD-UDMR şi minorităţi

”Astăzi se va face cred că echipa care să înceapă să uniformizeze cele două programe de guvernare, ale PNL şi PSD, dar va fi o întâlnire şi cu UDMR şi minorităţile, fiindcă această alianţă va fi formată, dacă se reuşeşte, din PSD, PNL, UDMR şi minorităţi”, a declarat, marţi, Marcel Ciolacu.

Întrebat despre negocieri, Ciolacu a precizat că trebuie respectată ponderea parlamentară. ”Să respectăm ponderile parlamentare, fiindcă nu există niciunde în lume o altfel de măsură”, a mai declarat Ciolacu.

Întâlnirea dintre echipele PNL şi PSD va avea loc la Parlament, la ora 13.00. Potrivit acestora, negocierile vor dura aproximativ două săptămâni, intenţia fiind ca în jurul datei de 1 decembrie noul guvern să fie învestit.

Echipa de negociere a PNL va fi formată din aceleaşi persoane: preşedintele partidului, cei patru prim-vicepreşedinţi şi secretarul general.

Ce cerinţe au liberalii în cadrul negocierilor

Decizia de începere a negocierilor cu PSD a fost votată, noaptea trecută, de 48 dintre liderii de organizaţii reuniţi la Vila Lac. Au fost şi 22 de voturi împotrivă. Cel mai vocal critic al unei alianţe PNL-PSD a fost Ludovic Orban, fostul preşedinte al liberalilor.

Potrivit unui comunicat de presă transmis ulterior şedinţei de aseară de PNL, principiile pe care liberalii le vor susţine, nefiind negociabile, sunt:

Priorităţile PSD în cadrul guvernării cu PNL

Social-democraţii au pregătit priorităţile pe care vor să le pună în aplicare imediat după ce ajung la guvernare, într-o formulă cu cei de la PNL, printre acestea aflându-se aplicarea imediată a Legii 127/2019 cu indexarea de la 1 decembrie a tuturor pensiilor cu 11% şi creşterea indemnizaţiei sociale minime cu 200 de lei la 1.000 lei/lună.

La Capitolul gestionarea pandemiei, social-democraţii propun testare extinsă şi vaccinare şi reanalizarea restricţiilor şi întărirea imediată a capacităţii de răspuns a sistemului sanitar. Cei de la PSD spun că vor asigura minimum 1.500 paturi ATI în 30 de zile, şi stocuri de urgenţă suplimentate, precum şi resursă umană atrasă.

Principii la care PSD nu renunţă

Ce propuneri are PSD

PSD propune PLAFONAREA PREŢURILOR la energie electrică, gaze, lemne de foc, combustibili folosiţi la încălzirea termică pentru o perioadă de 6 luni. Plafonarea preţurilor se face la valoarea medie a primelor 6 luni ale anului 2021 şi COMPENSAREA facturilor la energie electrică şi gaz pentru consumatorii casnici şi pentru IMM-uri astfel încât ponderea cheltuielilor cu energia să fie similară cu luna decembrie 2020. Adoptarea imediată a normelor metodologice la Legea consumatorului vulnerabil în format simplificat şi aplicabil cu celeritate.

Cei de la PSD vor şi asigurarea SUBVENŢIEI LA GIGACALORIE la un nivel echilibrat astfel încât să se asigure aceeaşi pondere în factura finală cu cea avută la luna decembrie 2020.

În EDUCAŢIE, PSD are în programul de guvernare ca prioritate ”asigurarea prin toate mijloacele a posibilităţii desfăşurării cursurilor în regim fizic – testare”, ”back-up pt şcolile care nu îndeplinesc condiţiile de desfăşurarea orelor cu prezenţă fizică în sistem de siguranţă - operaţionalizarea sistemului de predare hibrid (predarea unor materii fizic şi a celorlate on-line), descentralizarea reală a deciziilor privind închiderea unităţilor de învăţământ la nivelul consiliului de administraţie al şcolii, cu avizul autorităţii de sănătate publică şi consultarea tuturor factorilor implicaţi.

PSD vrea aplicarea imediată a Legii 127/2019 cu indexarea de la 1 decembrie a tuturor pensiilor cu 11% şi creşterea indemnizaţiei sociale minime cu 200 de lei la 1.000 lei/lună. Calendarul aplicării celorlalte creşteri pe legea 127/2019 va fi adoptat în 90 de zile. În plus, se doreşte creşterea alocaţiilor pentru copii de la 1 decembrie 2021 la nivelul stabilit prin Legea 14/2020.

La Capitolul Salariu minim, PSD vrea creşterea salariului minim pentru studii generale la valoarea de 2550 lei şi la 2600 lei pentru studii superioare de la 1 ianuarie 2022 şi creşterea salariului minim pentru studii generale la 2.740 lei şi la 3.000 de lei de la 1 iulie 2022 pentru studii superioare. Termenul va fi definitivat după discuţii cu partenerii sociali şi mediul de afaceri.

Cei de la PSD vor şi un calendar pentru eliminarea discrepanţelor apărute din cauza neaplicării Legii salarizării unitare va fi prezentat în 90 de zile.

La Capitolul PNRR, se propune sabilirea şi adoptarea sistemului de implementare pentru PNRR şi pregătirea proiectelor în regim de urgenţă.

În plus, se vrea alocarea urgentă a sumelor necesare funcţionării autorităţilor locale şi pentru finalizarea investiţiilor din fonduri europene până la final de an.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Citește și
Florin Cîţu: Poate viteza cu care am vrut eu să fac reformă a fost mult prea mare pentru cei din jur / Bilanţ după un an marcat de crize
Politic• pe 26.11.2021 la 10:39
Florin Cîţu: Poate viteza cu care am vrut eu să fac reformă a fost mult prea mare pentru cei din jur / Bilanţ după un an marcat de crize
Florin Cîţu: Poate viteza cu care am vrut eu să fac reformă a fost mult prea mare pentru cei din jur / Bilanţ după un an marcat de crize
recomandari pe a1.ro
Anamaria Prodan, goală pe internet. Ce reacție a avut și cum explică apariția pozelor
Anamaria Prodan, goală pe internet. Ce reacție a avut și cum explică apariția pozelor
Când i se termină mandatul de premier lui Nicolae Ciucă
Politic• pe 25.11.2021 la 17:02
Când i se termină mandatul de premier lui Nicolae Ciucă
Când i se termină mandatul de premier lui Nicolae Ciucă
Reclamă
Top știri
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cine sunt cei trei prieteni morți în accidentul din Caraș-Severin. Ionuţ, Andrei şi Emanuel au murit pe loc
1
Eveniment • ieri la 19:10

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cine sunt cei trei prieteni morți în accidentul din Caraș-Severin. Ionuţ, Andrei şi Emanuel au murit pe loc

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cine sunt cei trei prieteni morți în accidentul din Caraș-Severin. Ionuţ, Andrei şi Emanuel au murit pe loc
Momentul în care o jurnalistă este molestată de mai mulți bărbați în direct  la TV după un meci de fotbal, în Italia. VIDEO
2
Extern • pe 29.11 la 16:39

Momentul în care o jurnalistă este molestată de mai mulți bărbați în direct la TV după un meci de fotbal, în Italia. VIDEO

Momentul în care o jurnalistă este molestată de mai mulți bărbați în direct la TV după un meci de fotbal, în Italia. VIDEO
Moarte învăluită în mister pentru doi bebeluşi de şase luni. Gemenii au fost găsiţi morţi lângă părinţii lor, într-o casă din Franţa
3
Mapamond • ieri la 07:20

Moarte învăluită în mister pentru doi bebeluşi de şase luni. Gemenii au fost găsiţi morţi lângă părinţii lor, într-o casă din Franţa

Moarte învăluită în mister pentru doi bebeluşi de şase luni. Gemenii au fost găsiţi morţi lângă părinţii lor, într-o casă din Franţa
I s-a făcut rău în timp ce îşi conducea fiul mort acasă pentru înmormântare. Bărbatul a murit când a ajuns la spitalul din Lugoj
4
Eveniment • ieri la 07:24

I s-a făcut rău în timp ce îşi conducea fiul mort acasă pentru înmormântare. Bărbatul a murit când a ajuns la spitalul din Lugoj

I s-a făcut rău în timp ce îşi conducea fiul mort acasă pentru înmormântare. Bărbatul a murit când a ajuns la spitalul din Lugoj
ANIMAŢIE GRAFICĂ. Patru jandarmi au intrat cu maşina într-o groapă nesemnalizată, apoi au vrut să ascundă ruşinea
5
Eveniment • pe 29.11 la 19:02

ANIMAŢIE GRAFICĂ. Patru jandarmi au intrat cu maşina într-o groapă nesemnalizată, apoi au vrut să ascundă ruşinea

ANIMAŢIE GRAFICĂ. Patru jandarmi au intrat cu maşina într-o groapă nesemnalizată, apoi au vrut să ascundă ruşinea
RECOMANDĂRI
Gheorghe Hagi, dincolo de legendă: "Pentru România vii să dai totul, vii doar dacă simți și cred eu că am făcut-o bine"
Exclusiv Observator • la 06:36
Video

Gheorghe Hagi, dincolo de legendă: "Pentru România vii să dai totul, vii doar dacă simți și cred eu că am făcut-o bine"

Înainte să fii orice, trebuie să fii om. O spune un campion, un rege, o legendă. Gheorghe Hagi. După ce a cucerit o lume...

Gheorghe Hagi, dincolo de legendă: "Pentru România vii să dai totul, vii doar dacă simți și cred eu că am făcut-o bine"
Echipa Observator duce tricolorul de la Arcul de Triumf până la Crucea de pe Vârful Caraiman. Un omagiu adus eroilor din Primul Război Mondial
Eveniment • la 08:50
Video

Echipa Observator duce tricolorul de la Arcul de Triumf până la Crucea de pe Vârful Caraiman. Un omagiu adus eroilor din Primul Război Mondial

Echipa Observator duce tricolorul de la Arcul de Triumf până la Crucea de pe Vârful Caraiman. Un omagiu adus eroilor din Primul Război Mondial
Alexandru Rafila, despre posibile relaxări ale restricțiilor de sărbători: "Contează trendul. Gândiţi-vă ce s-a întâmplat astă vară"
Sanatate • la 07:55

Alexandru Rafila, despre posibile relaxări ale restricțiilor de sărbători: "Contează trendul. Gândiţi-vă ce s-a întâmplat astă vară"

Alexandru Rafila, despre posibile relaxări ale restricțiilor de sărbători: "Contează trendul. Gândiţi-vă ce s-a întâmplat astă vară"
Lecţia de România, cu o profesoară de Oscar. Pentru modul în care predă, a fost lăudată de Bill Clinton şi Tony Blair şi a primit oferte de a învăţa copiii altora: "Nicio secundă nu m-am gândit să plec"
Exclusiv Observator • la 07:52
Video

Lecţia de România, cu o profesoară de Oscar. A fost lăudată de Bill Clinton şi Tony Blair: "Nicio secundă nu m-am gândit să plec"

Lecţia de România, cu o profesoară de Oscar. A fost lăudată de Bill Clinton şi Tony Blair: "Nicio secundă nu m-am gândit să plec"
PARTENERI
Ce vor face Mihai Petre și Elwira Duda cu banii câștigați la Asia Express! Pe ce vor cheltui premiul de 30.000 de euro
spynews.ro
Ce vor face Mihai Petre și Elwira Duda cu banii câștigați la Asia Express! Pe ce vor cheltui premiul de 30.000 de euro
Țara care a intrat în izolare completă. Românii care sunt acolo în vacanță nu mai au cu ce să se întoarcă
libertatea.ro
Țara care a intrat în izolare completă. Românii care sunt acolo în vacanță nu mai au cu ce să se întoarcă
Raed Arafat, despre accesul în magazinele alimentare cu certificat verde: „Nu ne referim la magazinele esenţiale”
bzi.ro
Raed Arafat, despre accesul în magazinele alimentare cu certificat verde: „Nu ne referim la magazinele esenţiale”
Vaccinarea împotriva COVID-19 va fi obligatorie în România. Ministrul demis al Sănătății, Cseke Attila a făcut anunţul
bzi.ro
Vaccinarea împotriva COVID-19 va fi obligatorie în România. Ministrul demis al Sănătății, Cseke Attila a făcut anunţul
Horoscopul zilei de 1 decembrie 2021. Scorpionii primesc o veste bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Horoscopul zilei de 1 decembrie 2021. Scorpionii primesc o veste bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Drama bărbatului care a murit în timp ce-și ducea acasă, în sicriu, fiul mort de 35 de ani
gandul.ro
Drama bărbatului care a murit în timp ce-și ducea acasă, în sicriu, fiul mort de 35 de ani
FOTO. Laurențiu Reghecampf și noua lui iubită, imaginile momentului! Cum arată Corina, după tot scandalul
prosport.ro
FOTO. Laurențiu Reghecampf și noua lui iubită, imaginile momentului! Cum arată Corina, după tot scandalul
Varianta Omicron, explicată pe înțelesul tuturor de un medic: „Ca transmisibilitate, e la ani-lumină față de tulpina din Wuhan”
Ziare.com
Varianta Omicron, explicată pe înțelesul tuturor de un medic: „Ca transmisibilitate, e la ani-lumină față de tulpina din Wuhan”
Avea căruciorul plin de jucării. Ce a răspuns când a fost întrebat ce face cu ele
redactia.ro
Avea căruciorul plin de jucării. Ce a răspuns când a fost întrebat ce face cu ele
Itati Cantoral pe covorul roșu alături de doi dintre copiii săi. Fiul cel mare al actriței a reușit să atragă toate privirile
tvhappy.ro
Itati Cantoral pe covorul roșu alături de doi dintre copiii săi. Fiul cel mare al actriței a reușit să atragă toate privirile
Filmarea secretă » Cristiano Ronaldo a făcut prăpăd în vestiarul lui Juventus! Singurul care i-a răspuns
GSP
Filmarea secretă » Cristiano Ronaldo a făcut prăpăd în vestiarul lui Juventus! Singurul care i-a răspuns
Îți mai aduce aminte de Nick de la N&D? Ce mai face cel ce a lansat-o pe Delia și care lansat cele mai ascultate melodii dance din anii 2000
money.ro
Îți mai aduce aminte de Nick de la N&D? Ce mai face cel ce a lansat-o pe Delia și care lansat cele mai ascultate melodii dance din anii 2000
Noi dezvăluiri despre amanta lui Laurenţiu Reghecampf! Fostul iubit al Corinei Caciuc dă cărţile pe faţă: „Nici nu am întrebat-o cum o cheamă”
as.ro
Noi dezvăluiri despre amanta lui Laurenţiu Reghecampf! Fostul iubit al Corinei Caciuc dă cărţile pe faţă: „Nici nu am întrebat-o cum o cheamă”
Lovitură dură încasată de Anamaria Prodan: „M-a dat în judecată”. Vedeta a recunoscut totul
as.ro
Lovitură dură încasată de Anamaria Prodan: „M-a dat în judecată”. Vedeta a recunoscut totul
De ce nu trebuie să dormi niciodată cu telefonul în pat. Pericolul la care te expui
UseIT
De ce nu trebuie să dormi niciodată cu telefonul în pat. Pericolul la care te expui
CITEȘTE PE A1.ro
Patru concurenți au fost eliminați de la Chefi la cuțite! Despre cine este vorba
Patru concurenți au fost eliminați de la Chefi la cuțite! Despre cine este vorba
Felicitări pentru Ziua României.Spune într-un mod inedit ”La mulți ani, România”/ ”La mulți ani români” de 1 Decembrie
Felicitări pentru Ziua României.Spune într-un mod inedit ”La mulți ani, România”/ ”La mulți ani români” de 1 Decembrie
Observator de bine
Greta Gavrilă
Observator de bine • ieri la 17:53
Video

Observator de bine, 30 noiembrie 2021. Dacia deschide comenzile pentru noul său model de familie

Observator de bine, 30 noiembrie 2021, prezentat de Greta Gavrilă.

Observator de bine, 30 noiembrie 2021. Dacia deschide comenzile pentru noul său model de familie
Greta Gavrilă
Observator de bine • ieri la 00:03
Video

Observator de bine, 29 noiembrie 2021. La "trenul viitorului" lucrează şi un român de 27 de ani, născut în Constanţa

Observator de bine, 29 noiembrie 2021. La "trenul viitorului" lucrează şi un român de 27 de ani, născut în Constanţa
Greta Gavrilă
Observator de bine • pe 26.11 la 18:20
Video

Observator de bine, 26 noiembrie 2021. Marile branduri de haine încep să îşi mute producţia în România

Observator de bine, 26 noiembrie 2021. Marile branduri de haine încep să îşi mute producţia în România