Antena Meniu Search
x

Ruptură definitivă între PNL şi USR, după afirmaţiile lui Dacian Cioloş despre Florin Cîţu: USR rămâne singura forţă proeuropeană

Florin Cîţu a lăsat de înţeles că în relaţia cu USR nu mai există cale de negociere, după ultimele declaraţii făcute de liderul formaţiunii, Dacian Cioloş.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 09.11.2021, 16:52

Dacian Cioloş, preşedintele USR
Dacian Cioloş a anunţat că USR rămâne singura forţă proeuropeană din România - Hepta

Florin Cîţu a fost întrebat dacă a încheiat discuţiile şi negocierile cu USR şi a precizat „cred că da”, după ceea ce a afirmat liderul acestui partid Dacian Cioloş. „După ce a spus domnul Cioloş, cred că da”, a declarat Florin Cîţu, la finalul primei şedinţe de negocieri cu PSD.

Dacian Cioloş a precizat că USR nu va vota niciodată „un guvern capturat de pesedism” şi a mai spus că „s-a ajuns în această situaţie din cauza slăbiciunii liderilor penelişti şi cu îngăduinţa preşedintelui Iohannis”.

Liderul USR a adăugat că partidul pe care îl conduce va intra în opoziţie, va monitoriza şi denunţa posibilele abuzuri ale alianţei toxice penelisto-pesediste.

USR, "singura forţă proeuropeană" din România

Pe acelaşi subiect

Dacian Cioloş a precizat că USR nu va vota niciodată „un guvern capturat de pesedism” şi a mai spus că „s-a ajuns în această situaţie din cauza slăbiciunii liderilor penelişti şi cu îngăduinţa preşedintelui Iohannis”.

USR rămâne, începând de astăzi, singura forţă proeuropeană care îşi doreşte cu adevărat modernizarea României şi care luptă împotriva clientelismului şi a proastei guvernări care sărăceşte populaţia şi de aceea, vreau să fie foarte clar, USR nu va vota niciodată un guvern capturat de pesedism, pentru că asta îi va costa scump pe români. Nu ne vom lăsa amăgiţi sub nicio formă de ceea ce a însemnat pesedismul”, a explicat Dacian Cioloş, într-o conferinţă de presă susţinută marţi la Parlament. 

Liderul USR a adăugat că suntem în faţa unei alianţe PNL - PSD din cauza „slăbiciunii liderilor penelişti şi cu îngăduinţa preşedintelui Iohannis”. „PNL a tot vorbit de reforme şi modernizarea ţării, dar nu a dat semne că chiar vrea să o pună în practică şi să facă reforme alături de USR. Am ajuns aici nu pentru că USR nu a fost suficient de flexibil, ci pentru că USR nu a acceptat să preia de la partidele vechi această temă a minciunii şi ipocriziei”, a completat Cioloş. 

Totodată, liderul USR spune că nu a discutat cu Florin Cîțu după votul PNL de a continua negocierile cu PSD.„Nu am discutat cu Florin Cîțu. presupun că acum sunt focalizați cu cei de la PSD, despre cum își împart portofoliile și banii pentru primari”, a menţionat Dacian Cioloș.

PNL a decis să intre la guvernare cu PSD

PNL şi PSD au început oficial negocierile pentru formarea viitorului guvern comun, alături de UDMR şi minorităţile naţionale, la Palatul Parlamentului. 

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat, marţi, că echipele de negociere ale PSD şi PNL vor începe să discute despre uniformizarea programelor de guvernare, alături de UDMR şi reprezentanţii minorităţilor. Întrebat dacă PSD ar putea renunţa şi la funcţia de premier şi la Ministerul Finanţelor, Ciolacu a afirmat: ”Eu cred că nu se poate aşa ceva”.

Ministerul Finanţelor este dorit de premierul interimar Florin Cîţu, care însă doreşte ca PNL să dea şi propunerea de premier. Pe de altă parte, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Justiţiei sunt ministere avizatoare, iar acestea vor trebui împărţite între viitorii parteneri de alianţă. Chiar prim-vicepreşedintele Rareş Bogdan a afirmat, luni, că PNL nu va ceda sub nicio formă portofoliul Justiţiei către PSD, arătând că ”ştie din punctul de vedere al impactului în spaţiul public, ONG-uri, mişcări civice şi istoria ultimilor 5 ani de zile” ce înseamnă asta.

Deşi şi-ar fi dorit mai degrabă o alianţă cu USR, Florin Cîţu a cedat aseară curentului majoritar din partid, care a decis începerea negocierilor cu PSD, aşa cum era recomandarea inclusiv a preşedintelui Klaus Iohannis.

Florin Cîţu a declarat la finalul primei şedinţe de negocieri că miercuri se va discuta programul de guvernare pe probleme economice. Premierul interimar a declarat că PNL este de acord cu orice majorare, dacă bugetul o permite. De asemenea, Florin Cîţu a declarat că este de acord şi cu suplimentarea numărului de ministere, aşa cum a cerut PSD, până la maxim 20 de cabinete.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » Ruptură definitivă între PNL şi USR, după afirmaţiile lui Dacian Cioloş despre Florin Cîţu: USR rămâne singura forţă proeuropeană