Ludovic Orban a cerut oficial înregistrarea noului său partid. Ce condiții trebuie îndeplinite de cei care vor să intre în Forța Dreptei
Ludovic Orban a depus la Tribunalul București solicitarea de înregistrare a partidului Forța Dreptei. Alături de el au fost parlamentarii dezafiliați de la grupul PNL.
De Redactia Observator la 20.12.2021, 13:36Fostul lider liberal Ludovic Orban a arătat că, astfel, ”începe construcţia forţei politice de dreapta de care are nevoie România”, şi că îşi propun, prin demersul pe care îl încep astăzi, „să coaguleze toate forţele din societatea românească care îşi doresc o guvernare de dreapta”.
”Odată cu trădarea gravă a alegătorilor de dreapta, realizată de Iohannis şi conducerea ineptă, impusă cu forţa, în fruntea PNL, oamenii de dreapta din România au rămas fără reprezentare politică. Ne propunem, prin demersul pe care îl începem astăzi, să coagulăm toate forţele din societatea românească care îşi doresc o guvernare de dreapta şi care îşi doresc valori, principii, soluţii care să facă parte din doctrinele de centru-dreapta, validate de democraţiile europene, liberalism, conservatorism şi creştin-dremocraţie”, a spus Ludovic Orban, la Tribunalul Bucureşti.
Ludovic Orban a arătat că ”este vremea să pună punct miturilor şi modului în care s-a făcut politică în România, o competiţie de munciuni, din patru în patru ani, care au fost urmate de dezamăgiri şi deziluzii profunde, şi care au făcut pe mulţi români să îşi piardă încrederea în instituţiile statului, în democraţie şi în cei care trebuie să îi reprezinte. Forţa Dreptei porneşte un proiect pentru România celor care merită, pentru România dinamică, a celor care vor să reuşească în viaţă prin muncă proprie”, a spus liderul partidului, Ludovic Orban, precizând că proiectul politic îşi propune recâştigarea încrederii cerăţenilor în oamenii care îi reprezintă.
Pe cine nu vrea Ludovic Orban să primească în noul partid
- Culisele împărţirii prefecţilor între PSD şi PNL. Cum s-a răzbunat Cîţu pe Orban şi Ciolacu pe un apropiat...
- Cum se numeşte noul partid înfiinţat de Ludovic Orban. "Nu noi am părăsit PNL, ci conducerea PNL a părăsit...
- Ludovic Orban şi-a depus demisia din PNL după două luni de scandaluri şi ultimatumuri. 16 parlamentari i-au urmat...
Despre foştii liberali care vor să vină în Forţa Dreptei, Ludovic Orban a spus că sunt foarte mulţi în această situaţie. ”Sunt foarte mulţi care sunt ca şi noi dezamăgiţi, în situaţia de a pleca pentru a-i putea reprezenta pe oameni. (...) Sun nemuţumiri în toate filialele”, a spus Orban.
”Voi fi foarte selectiv cu primirea de membri din PNL. Avem foarte mulţi oameni de calitate în PNL, pe de altă parte, s-a văzut foarte clar că în PNL au câştigat cei slugarnici, cei cu schelete în dulap, cei mincinoşi, trădătorii. La ora actuală, conducerea impusă la congres este toxică, o conducere care a călcat în picioare istoria PNL şi orice normă de bun-simţ”, a mai afirmat Orban, precizând că cei din conducere a PNL nu vor avea loc în Forţa Dreptei.
Cronologia scandalurilor dintre Ludovic Orban şi noua conducere PNL
Pe 25 septembrie, Ludovic Orban a pierdut alegerile pentru şefia partidului, în faţa lui Florin Cîţu. Ludovic Orban l-a felicitat pe adversarul său și a anunțat că își va da demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților, dar şi că "Între Ludovic Orban și Klaus Iohannis nu mai există niciun parteneriat".
Două zile mai târziu, pe 27 septembrie, Ludovic Orban și-a depus demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților la sediul partidului. Acesta anunţat că demisia e la dispoziţia lui Florin Cîţu să o înainteze în momentul în care are o soluţie pentru înlocuirea sa, astfel încât funcţia să nu ajungă la PSD. Derluând două luni mai târziu, funcţia a ajuns până la urmă la PSD, Marcel Ciolacu fiind ales noul şef al Camerei Deputaţilor.
Pe 4 octombrie, Ludovic Orban a lăsat să se înţeleagă că ar putea forma un nou partid politic, care să "salveze liberalismul" în România, însă a atras atenţia că el sau susţinătorii lui nu au de ce să fie traşi la răspundere pentru criza politică actuală sau demiterea Guvernului Cîţu printr-o eventuală moţiune de cenzură.
Pe 13 octombrie, Ludovic Orban și-a depus demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaților, după ce Florin Cîţu nu a continuat acest demers. "Nu mai pot să fiu părtaş cu decizii luate de o conducere instalată cu forţa în fruntea PNL, care nu mai au nicio legătură cu angajamentele făcute de PNL în campania pentru alegerile parlamentare", declara Ludovic Orban.
O săptămână mai târziu, pe 21 octombrie, Ludovic Orban îşi anunţa şi demisia din PNL, după decizia ca generalul în rezervă Nicolae Ciucă să fie propunerea de premier a PNL. Orban acuza că decizia i-a aparținut președintelui Klaus Iohannis, nu conducerii partidului, şi anunţat că își va prezenta demisia în săptămâna care urmează.
Pe 26 octombrie, fostul lider liberal şi-a anunţat în plen retragerea din grupul deputaţilor PNL. Orban preciza că nu îşi dă încă demisia din PNL, dar lansa atacuri dure la adresa actualului lider Florin Cîţu şi a preşedintelui Klaus Iohannis.
Pe 3 noiembrie, deputatul Ludovic Orban a anunţat, la Parlament, că atât el cât şi parlamentarii care l-au urmat prin dezafilierea din grupul PNL nu vor vota o formulă de guvernare PNL-PSD, ci doar reconstruirea coaliţiei de centru-dreapta cu USR. El acuza încă o dată că "singurul for de conducere al PNL este preşedintele României, care dă ordine slugilor sale din conducerea PNL”. În aceeaşi zi, Violeta Alexandru devenea al 16-lea liberal care pleca din PNL.
Ludovic Orban a avertizat pe 8 noiembrie că va pleca din partid dacă liberalii vor face o alianță de guvernare cu PSD. Fostul președinte al PNL considera că este o rușine pentru actualii lideri ai partidului faptul că iau în calcul să se alieze cu PSD.
Sătui de criticile aduse de Ludovic Orban, liderii PNL au votat excluderea acestuia din partid pe 12 noiembrie. Biroul Executiv al Partidului Naţional Liberal a votat cu o majoritate covârşitoare excluderea lui Ludovic Orban din cadrul partidului. Această propunere ar fi trebuit să meargă spre Consiliul Naţional, undeva să fie votată, iar rezultatul pus în aplicare. La finalul şedinţei, Ludovic Orban a declarat, vizibil afectat, că nu este plăcut ca după 31 de ani în care a construit o mare familie să vină nişte străini să dea foc la casă.
După oficializarea relaţiei dintre PSD şi PNL, pe 22 noiembrie, Ludovic Orban a anunţat că demisionează din partid şi că va începe un nou proiect politic, catalogând alianţa cu social-democraţii ca fiind "o ruşine, o alianţă împotriva naturii".