Un om ingerează 5 grame de plastic săptămânal, fără să ştie (studiu)
Mâncăm plastic pe pâine, în fiecare zi. O demonstrează un studiu alarmant, care arată că cinci grame de materiale plastice ajung săptămânal, din alimente, în organismul fiecărui om. Adică greutatea unui card de cumpărături, de exemplu. Îngrijorător este faptul că nu ne mai putem feri de plastic.
De Redactia Observator la 14.06.2019, 13:20Mâncăm plastic pe pâine, în fiecare zi. O demonstrează un studiu alarmant, care arată că cinci grame de materiale plastice ajung săptămânal, din alimente, în organismul fiecărui om. Adică greutatea unui card de cumpărături, de exemplu. Îngrijorător este faptul că nu ne mai putem feri de plastic. Iar medicii nu ştiu cât de grave sunt efectele, pentru că studiile sunt abia la început.
Fără să ne dăm seama, ingerăm plastic în fiecare zi. Într-o singură săptămână, ajungem să ingerăm cinci grame. Asta înseamnă echivalentul greutăţii unui card pe care îl folosim în fiecare zi. Iar un pet de doi litri, de exemplu, are o greutate de 41 de grame. Gândiţi-vă că, într-un an de zile, noi ingerăm o cantitate de plastic echivalentă a cinci peturi de doi litri. De unde vine majoritatea cantităţii de plastic pe care o ingerăm? Ei bine, din apă, din mâncare, dar şi din particulele de aer.
O persoană înghite până la 52.000 de micro-particule de plastic pe an, arată un studiu făcut de experţii canadieni. Şi 90.000 de micro-particule în plus doar dacă bea apă îmbuteliată.
Medicii ne explică şi de ce oamenii ştiu atât de puţine lucruri despre consecinţele plasticului asupra organismului uman.
TEODOR VOIOSU, medic gastroenteorolog: Studiile în acest domeniu sunt la început. E un semnal de alarmă referitor la faptul că avem un grad ridicat şi, probabil, în creştere de poluare şi că modul în care putem intra în contact cu anumite substanţe potenţial toxice este foarte variat. Nu ne gândeam, de exemplu, că prin apă sau prin băuturi îmbuteliate am putea intra în contact cu materiale plastice.
De vină pentru răspândirea plasticului peste tot în lume sunt tot oamenii.
ERIK LINDEBJIERG, reprezentant WWF: Aruncăm plastic peste tot în mediul înconjurător. Îl aruncăm în aer, este dizolvat în părţi mici care ajunge în apa de băut, intră în lanţul alimentar prin intermediul micilor organisme care ingerează părţile de plastic.
Cele mai mari cantităţi de plastic se găsesc în fructele de mare, în bere şi în sare, mai arată studiile.