Antena Meniu Search
x

Video Problemele hormonale cu care se confruntă bărbaţii. Cele mai întâlnite simptome asociate deficitului de testosteron

Dezechilibrul hormonal este o problemă cu care se confruntă şi bărbaţii, nu doar femeile. Iată cum se manifestă și ce investigații sunt recomandate.

de Redactia Observator

la 24.04.2024, 08:50

Vezi și

Ne-am obişnuit ca "hormonii" să fie exclusiv problema femeilor şi, din greşeală, atunci când auzim de probleme hormonale ne gândim la paciente, nu pacienţi. Dar există suficient de mulţi bărbaţi care suferă de astfel de afecţiuni, unele "provocate" chiar de ei înşişi. Iată cu ce dezechilibre hormonale se confruntă bărbaţii şi ce soluţii sunt pentru ele.

Bărbaţii, cu hormonii la control

Testosteronul este principalul hormon masculin, iar nivelul lui se modifică odată cu vârsta. Pentru cei mai mulţi bărbaţi, scăderea fiziologică nu vine cu probleme. Sunt însă şi cazuri în care dezechilibrele hormonale ajung să afecteze calitatea vieţii. "Scăderea libidoului, scăderea frecvenţei erecţiilor matinale, scăderea pilozităţii. Ginecomastia, aparitia sanilor la barbat, sugereaza deficit de testosteron", spune Vadim Găvan, medic endocrinolog.

Pentru că de multe ori simptomele pot fi comune şi cu ale altor afecţiuni, medicul este singurul care, după analize amănunţite, poate pune un diagnostic clar. Ideea greşit împământenită cum că orice bărbat peste 40 de ani suferă de un deficit de testosteron nu are o bază reală. "Andropauza, echivalentul masculin pentru menopauză, nu este standardul de referinţă. Undeva la 2 la sută din populaţie ajunge să sufere de andropauză, adică deficit la persoane peste 65 de ani şi simptome asociate", adaugă Vadim Găvan, medic endocrinolog.

Pe acelaşi subiect

În cazul acestora, specialistul are soluţie. "În prezent se tratează ori cu geluri cu administrare zilnică, ori injectabil, un preparat care se face la 3 luni de zile", mai spune Vadim Găvan, medic endocrinolog.

Sub nicio formă nu este însă recomandat autotratamentul. Aportul de testosteron din surse discutabile - în cazul adulţilor sănătoşi - este extrem de periculos. "Este o problemă cu care ne confruntăm tot mai des. Vedem în societate că există o obsesie în rândul adultului tânăr de administrare a acestui testosteron, pentru a creşte vitalitatea, energia, masa musculară, aşa mai departe. Nu numai că nu le face bine, dar pe termen lung le pot provoca şi probleme ameninţătoare vieţii", continuă Vadim Găvan, medic endocrinolog.

Totuşi, bărbaţii care bănuiesc că pot avea o astfel de problemă, ar trebui să consulte un medic. Tratamentul adecvat le poate schimba radical calitatea vieţii. 

Simptome asociate deficitului de testosteron:

• indispoziţia

•⁠ simptome care mimează depresia

•⁠  ⁠scăderea libidoului

•⁠  ⁠scăderea frecvenţei erecţiilor matinale

•⁠  ⁠lipsa de energie

•⁠  ⁠scăderea pilozităţii

•⁠  ⁠ginecomastia

•⁠  ⁠apariţia burţii 

Stilul de viaţă influenţează nivelul testosteronului:

•⁠  ⁠somnul suficient

•⁠  ⁠efort fizic constant

•⁠  ⁠hrană bogată în proteine 

•⁠  ⁠reducerea consumului de alcool

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Sanatate » Problemele hormonale cu care se confruntă bărbaţii. Cele mai întâlnite simptome asociate deficitului de testosteron