Antena Meniu Search
x

Video Banalii plasturi, folosiți pentru răni mici, ar putea duce la cancer, boli cardiovasculare sau diabet

Plasturii obişnuiţi, folosiţi pentru orice rană minoră, ar putea duce la cancer. Este avertismentul cercetătorilor americani, care au studiat mai multe tipuri de astfel de bandaje. Explicaţia ar fi că substanţele chimice care ajung în contact cu rana pătrund direct în organism. 

de Redactia Observator

la 20.04.2024, 16:11

Vezi și

Fiecare dintre noi a folosit, cel puţin o dată, plasturi pentru o rană. Aceste pansamente ne protejează de factorii externi, dar substanțele chimice din compoziția lor pot duce la afecţiuni grave, chiar cancer, potrivit ultimelor studii.

  • Beatrice Speteanu, farmacist: Acești plasturi au de obicei, acizi de diverse concentrații, acizi cum ar fi acid acetic, lacric, chiar și fenol, substanțe chimice care ard la priopriu. Avem acizi foarte puternici cu un ph foarte mic care pot roade foarte mult.

Leziunile provocate de pantofi sunt cele mai întâlnite. De la bătătură se poate ajunge rapid la rană

  • Cristina Tănasă, reporter Observator: Acesta este un plasture pentru bătături. În contact cu orice leziune, toate aceste substanțe ajung direct în organism. Primele semne care arată că ne pot face rău sunt roșeața, mâncărimea sau chiar o rană profundă la nivelul pielii. 
Pe acelaşi subiect

65% dintre bandajele testate de cercetători conţin substanțe chimice periculoase ce intră în contact cu rana deschisă. Prin sânge ajung în ficat, unde sunt filtrate de organism. Rezidurile chimice pot rămâne mulți ani în corpul nostru.

  • Amalia Anghel, medic dermato-venerolog: Exista o doză cumulativă pe care corpul o adună în timp. Însă nu toate sunt eliminate. Acumularea în exces peste o anumită cantitate poate da îmbolnăvirea acestor celule și uneori tumori maligne.

Plasturii ar putea cauza boli cardiovasculare, diabet sau probleme de fertilitate

Pe lângă cancer, aceste produse, spun medicii, pot provoca multe alte probleme de sănătate precum obezitate, diabet, boli cardiovasculare, fertilitate scăzută.

  • Silviu Voinea, medic oncolog: Cancerizarea în general, carcinogeneza adică transformarea celulelor normale în cele canceroase este un proces îndelungat, care durează de orginul 10,15, 20 de ani. Rămân în organismul uman de ordinul zecilor de ani, este o expunere permanentă care este crescătoare. Așa că sigur unele persoane vor fi expuse.

Cu atât mai mult cu cât astfel de substanţe chimice periculoase se pot găsi si în textile, țesături, apă potabilă, produse de îngrijire personală si in unele alimente procesate. În cazul in care avem răni minore, specialiştii ne recomandă să folosim plasturi medicinali, sterili, precum cei utilizati la pansarea plăgilor chirurgicale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Sanatate » Banalii plasturi, folosiți pentru răni mici, ar putea duce la cancer, boli cardiovasculare sau diabet