Cât de sigure sunt alimentele pe care le cumpărăm pentru sărbători
Mâncăm de Paşte şi aflăm peste o săptămână de ce ne-am îmbolnăvit. Reporterii Observator continuă seria experimentelor despre cât de sigure sunt alimentele pe care le cumpărăm pentru sărbători. Au dus mielul şi ouăle cumpărate într-un laborator al statului. Nu există însă teste rapide.
De Redactia Observator la 25.04.2019, 19:50Mâncăm de Paşte şi aflăm peste o săptămână de ce ne-am îmbolnăvit. Reporterii Observator continuă seria experimentelor despre cât de sigure sunt alimentele pe care le cumpărăm pentru sărbători. Astăzi, au dus mielul şi ouăle cumpărate de pe tarabă într-un laborator al statului. Aici, surpriză! Nu există teste rapide pentru produse şi cea mai banală analiză durează şapte zile. În lipsa unei soluţii, Ministrul Agriculturii ne oferă de Paşte un sfat: să cumpărăm şi să mâncăm pe încredere.
Boala se previne cu apă clocotită, susţin chiar cei care se ocupă de testarea alimentelor. Şi cum medicii îi contrazic, am vrut să vedem ce pot face românii care vor să aibă sărbători liniştite. Prima oprire: Laboratorul Institutului de Igienă şi Sănătate Publică.
Cel puţin 1000 de lei, analiza alimentelor de sărbători
Aici analizele se fac doar la cerere şi durează. Mai mult, costă cât nu face. Doar carnea de miel este analizată la 420 de lei fără TVA. Şi ouăle se analizează cu 77 de lei fără TVA.
Pentru siguranţa familiei şi a musafirilor, tragem linie şi plătim aproape 1.000 de lei. Surpriză însă. Durează cel puţin şapte zile lucrătoare. Cel puţin, până iese rezultatul.
Aşadar chiar şi cu mulţi bani, nu putem afla dacă produsele cumpărate din piaţă sunt sigure decât la multe zile după Paşte. Germanii şi polonezii de exemplu află pe loc pentru că au laboratoare care fac teste rapide.
Nu toate bacteriile din alimente mor prin fierbere
Încrederea nu e suficientă şi nu toate bacteriile mor prin fierbere sau coacere, atrag atenţia medicii.
Adrian Marinescu, medic boli infecţioase: O infecţie cu Salmonella ne poate trimite de la petrecere direct în spital
Pentru a evita problemele, autorităţile ne recomandă să cumpărăm alimentele din magazine şi să ne asigurăm că produsele din carne au ştampila inspectorilor sanitari.
Dar nici asta nu e întoatdeauna o garanţie. Reporterii Observator au descoperit în ultimele zile că se pot vinde miei fără acte direct din portbagaj şi că în cea mai mare piaţă din Bucureşti carnea este ţinută în condiiţii mizerabile.
Miercuri, doar din hala veche de la Obor, comisarii ANPC au confiscat peste 100 de kilograme de carne.