Băile în ciuberele tradiţionale din lemn, la mare căutare. Clienţii pensiunilor plătesc până la 7.000 de lei pentru un moment de relaxare
Tot mai mulţi oameni caută liniştea şi relaxarea din mijlocul naturii. Astfel de locuri izolate şi departe de zgomotul din oraşe se găsesc şi în Ţara Moţilor. În cabane din lemn tradiţionale, răsfirate pe culmile munţilor, turiştilor li se dezvăluie o privelişte uimitoare, cu păduri de un verde ireal şi izvoare limpezi. Pe lângă spectacolul naturii, turiştii pot face drumeţii sau pot vizita peşterile sculptate în munţi. Apoi, întorşi la cazare, se pot relaxa în ciuberele de lemn tradiţionale, tot mai căutate în ultima perioadă.
De Redactia Observator la 12.08.2021, 17:09Satele răsfirate de pe culmile Munţilor Apuseni sunt pentru mulţi destinaţia preferată de vacanţă. Departe de zgomot şi de aglomeraţie, cabanele şi pensiunile din mijlocul naturii par rupte din poveşti, iar peisajul spectaculos care ţi se dezvăluie îţi taie răsuflarea. Pe lângă privelişte şi delicatese locale, turiştii se pot bucura şi de un răsfăţ aparte: o baie în ciubărul din lemn.
Ciuberele din lemn sunt foarte căutate de turişti. Aşa că în ultima perioadă, majoritatea pensiunilor şi-au cumpărat câte unul, ca să-şi distreze turiştii. "Este foarte frumos, mai ales pentru turişti care vin într-o zonă de munte. Am venit împreună cu familia să ne petrecem câteva zile, este foarte, foarte frumos!", povesteşte un turist.
Un ciubăr tradiţional în care încap zece oameni costă aproximativ 7.000 de lei
Ciuberele sunt cumpărate chiar de la meşterii dogari din zonă şi sunt făcute din lemnul pădurilor care înconjoară munţii. O îndeletnicire veche de secole a moţilor.
"Piscină, ciubăr, toată lumea caută relaxare, locuri intime, să fie izolat, câte puţin să nu aibă legătură cu ceilalţi. Este o zonă cu tradiţie, moţii făceau ciubere dintotdeauna şi acum din ce în ce mai mult îmbină plăcutul cu utilul şi acum sunt mulţi care produc aşa ceva", a mărturisit Adina Duma, administratorul pensiunii Vadu Motilor.
Patronii pensiunilor susţin că de când şi-au pus ciubere şi cererea pentru cazare a crescut cu 40%. "Impactul a fost unul imens pentru noi, pentru că am văzut foarte mari cereceri de ciubăr. toată lumea căuta cazare, plus ciubăr. Avem turişti care doar pentru acest ciubăr ne caută", spune Elena Olar, administratorul pensiunii Mătișești.