Antena Meniu Search
x

Video Pericol în staţiunile montane: urşii umblă nestingheriţi, în miezul zilei

Urşii care umblă nestingheriţi prin localităţile montene au ajuns un real pericol. Fie că vorbim de stâni, curţile oamenilor, sau chiar centrul oraşului, apariţia urşilor a ajuns să fie un lucru la ordinea zilei. Dacă la stâne, ursul face ravagii şi decimează turmele de oi, la oraşe, ajunge să spargă uşile magazinelor sau să intre în pensiuni în căutare de hrană. În anumite zone, oamenii se tem şi să iasă din case, pentru că nu de puţine ori au dat nas în nas cu animalul sălbatic.

de Redactia Observator

la 17.06.2021, 15:09

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

În judeţul Mureș nu există sat unde ursul să nu-şi fi făcut apariția și nu fi lăsat în urmă pagube. Localnicii sunt la capătul puterilor. Ziua muncesc, iar noaptea se echipează ca pentru război pentru a-şi păzi turmele de oi.

Cioban: Aşa începe seara la mine. Dublă cafea, cu o pătură de armată veche, cu securea, da? Cu asta dorm eu noaptea. Să nu credeţi că e în Evul Mediu, că aşa e la noi în România. Şi cu ditamai cuţitul de vânătoare. Cu ăsta, uite, dorm lângă cap.

Cioban: Uitaţi! A scăpat-o cu ajutorul oamenilor. Cealaltă a murit. Aia nu a mai avut scăpare.

Cioban: A luat oaia. S-a ridicat în două labe şi a fugit cu oaia la vale. Şi am fugit cu câinii după el să salvăm oaia şi nu am mai putut. E periculos tare.

Pe acelaşi subiect

Cioban: Dacă îmi omoară mie un berbec, e 2.000 de euro. Dacă îmi mor 20, pagubă de 20 de mii de euro. Să îmi ziceţi mie că statul îmi dă 20 de mii de euro.

Odată cu apariţia fructelor, urşii au început să umble prin livezi chiar şi ziua în amiaza mare. Pericolul este cu atât mai mare cu cât cei mici merg acolo pentru a culege fructele.

În staţiunile montane, aceeaşi poveste. La Sinaia, urşii se plimbă nestingheriţi chiar şi prin zonele aglomerate ale oraşului. Alertele pentru prezenţa urşilor sună şi de două trei ori pe zi, iar oamenii sunt îngroziţi. 

Localnică: Mergi pe stradă şi te întâlneşti cu el. Ce faci?

Localnic: Ce poate fi mai grav dacă dai faţă în faţă cu el, cu un urs, care are şi pui, o ursoaică? Cred că e destul de grav.

Localnică: Sunt zi de zi care se plimbă şi prin parc, noaptea, şi ziua au fost alaltăieri. Şi-au găsit şi culcuş în Sinaia, în spatele vilelor noastre.

Primăria a luat câteva măsuri pentru siguranţa cetăţenilor, însă niciuna nu a rezolvat problema. 

Vlad Oprea, primar Sinaia: Informăm oamenii să nu se deplaseze în anumite zone, am introdus în cartierele frecventate curent de către urşi pubele de gunoi capsulate. Soluţia cea mai eficientă este recoltarea şi relocarea lor. Deci cele două măsuri.

Şi în Harghita, oamenii sunt terorizaţi de animalele sălbatice. În timpul nopţii, urşii provoacă distrugeri însemnate şi se apropie periculos de mult de oameni. Într-un caz, un urs a spart ușa unui magazin și a pătruns înăuntru, iar în altul animalul sălbatic a pătruns chiar în interiorul unei pensiuni.

Jandarmii recomandă celor care sunt martori unor astfel de situații, să sune la 112 şi să nu intervină.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Pericol în staţiunile montane: urşii umblă nestingheriţi, în miezul zilei