Castanele, deliciile nebănuite ale toamnei. Iată care sunt beneficiile pentru sănătate
Sezonul rece vine la Târgu Mureş cu mirosul dulce al castanelor coapte. Cu o tradiţie îndelungată în oraşul de pe Mureş, delicioasele castane au fost vedetele Târgului de toamnă. Folosite de mii de ani ca aliment ce ajută la întărirea sistemului imunitar, castanele sunt considerate delicatese în anumite preparate şi sunt recunoscute pentru calităţile nutriţionale.
De Sorin Tanţoş la 11.10.2021, 16:45- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Parfumul dulce al castanelor a atras zeci de curioşi la târgul de toamnă din Târgu Mureş. În timp ce unii le-au gustat pentru prima, alţii şi-au amintit cu drag gustul copilăriei.
Reporter: De unde sunteţi?
Turistă: Bucureşti.
Turist: Eu sunt târgu mureşan mutat acolo şi ştiam de ele, de aici, de mic şi am venit să le căutăm.
Turist: Fiind orădean, acolo m-am născut, pentru noi, toamna a început cu castanele şi cu mustăria. Şi acum mă simt un pic ca acasă.
Localnică: Ieri am luat o serie, astăzi a doua.
Reporter: Şi cum sunt?
Localnică: Bune, plăcute, plăcute, ca o cremă.
Secretul unor castane bine făcute constă în două lucruri simple.
Reporter: După ce vă daţi seama când sunt prăjite?
Comerciant: Ia uitaţi! Îşi schimbă culoarea, de la alb la galben auriu.
Reporter: Felul în care sunt prăjite, contează?
Comerciant: Normal.
Reporter: Cum le prăjiţi dumneavoastră?
Comerciant: Pe cărbune.
Studente din Germania: Suntem din Germania, suntem studente la facultatea de medicină şi am cumpărat castane. Sunt foarte bune. Mergeţi să cumpăraţi şi voi.
Castanele sunt recunoscute atât pentru gustul unic, cât şi pentru beneficiile pentru sănătate.
Doctor inginer Liviu Todoran - specialist în alimentație publică: Sunt utilizate atât pentru anumite boli de nutriție. S-au utilizat din cele mai vechi timpuri în dureri reumatismale, de articulații, precum și în boli ale pielii şi respectiv ale întregului sistem imunitar.
100 de grame de castane prăjite costă 10 lei, însă pot fi cumpărate şi crude. Cel mai adesea ele sunt folosite pentru prepararea unor delicatese precum piureul de castane sau supa de castane, dar pot fi folosite chiar şi la dulceţuri, creme sau băuturi.