Care sunt condimentele cel mai des folosite în mâncarea asiatică
Sushi, Ton Tataki, Supa Tom yum sau Pui shanghai sunt doar câteva dintre preparatele asiatice care i-au cucerit pe români. Bucătăria asiatică fascinează prin arome și culoare , iar asta se datorează în principal condimentelor care îmbracă fiecare preparat cu o savoare unică și absolut extraordinară.
Nu doar condimentele, ci și tehnicile de gătit sunt diferite de cele întâlnite în vest, de aceea nu oricine poate recrea în bucătăria de acasă preparatele chinezești, thailandeze ori japoneze pe care le comandă cu atâta poftă în restaurantele cu specific asiatic.
Citește și: Supă cremă de cartofi dulci, aromată cu ghimbir și usturoi
În prepararea mâncărurilor asiatice, un rol important îl joacă tradițiile și originile popoarelor asiatice, iar ceea ce rezultă nu mai este doar un fel de mâncare, ci devine hrană pentru corp și spirit.
Pentru că mulți asociază în mod greșit mâncarea asiatică cu noțiunile de ”iute”, ori ”picantă”, vom aminti în cele ce urmează câteva dintre cele mai folosite condimente folosite în bucătăria asiatică.
Ghimbirul. Este folosit în special în India, China și Japonia pentru a condimenta diferite feluri de mâncare care au la bază fructe de mare, carne de capră ori mâncăruri cu multe legume. Are o aromă intensă şi energizantă și este o sursă bogată de calciu, fier, magneziu, mangan, potasiu, proteine, carbohidraţi, fibre, seleniu, sodiu, vitaminele C, E şi B6.
Citește și: Sosurile pe care e recomandat să le eviți. Specialiștii spun că îți încetinesc metabolismul
Turmeric (curcuma). Turmericul este un condiment de bază în bucătăria asiatică, prezent în cele mai îndrăznețe combinații de arome. Este folosit în supe, tocănițe, legumele stir-fry și chiar în sosuri. Are un gust specific, puternic aromat, asemănător piperului până la un punct. De asemenea, este folosit și pentru a da culoare preparatelor, care devin astfel mult mai atragatoare vizual. Turmericul conține carbohidrati, proteine, grăsimi, vitaminele B2, B3, B6, C si E și numeroase minerale.
Anason stelat. E un condiment cheie în rețetele asiatice pe bază de carne. Are un gust puternic, ușor ascuțit și foarte profund, îmbrăcând preparatele în arome îmbietoare. Anasonul stelat este folosit în supe, în ceaiuri, în deserturi și în vinul fiert. Anasonul stelat este bogat în antioxidanți și ajută organismul să lupte împotriva bolilor.
Citește și: Minestrone. Rețetă italiană de supă din legume și paste
Ciuperci urechi-de-lemn. Pe lista scurtă a celor mai cunoscute ingrediente din bucătăria chinezească, ciupercile urechi-de-lemn sunt excelente atât pentru stir-fry cât și pentru supe. Sunt un ingredient folosit adesea împreună cu carnea de porc sau pui, dar se potrivesc de minune cu orice tip de carne sau în amestec cu diverse legume.
Sosul de soia. E folosit în bucătăria asiatică de peste 2.000 de ani, mai ales la mâncărurile care au la bază orez și legume. Este preparat din boabe de soia, sare, agenţi de fermentare şi grâu și se folosește fie în timpul preparării alimentelor, fie la final, deci în stare crudă. Deşi în mod tradiţional sosul de soia este scăzut în calorii şi carbihidraţi, are o cantitate uriaşă de sodiu. O singură linguriţă de sos de soia conţine peste 900mg de sodiu, ceea ce înseamnă mai mult de o treime faţă de cantitatea minimă recomandată zilnic pentru un adult sănătos (2300mg).
Dacă ți-am făcut poftă de mâncare asiatică, descarcă aplicația eatZZ și caută în listă restaurantele Asiatic by Arogant, Wu Xing sau Golden Woks, de unde îți poți comanda o porție din cei mai gustoși noodles cu pui și legume, orez picant, ori o farfurie sănătoasă de supa Tom yum cu fructe de mare și lapte de cocos. Poftă bună
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰