Ce se ascunde în mierea ieftină din import. Concluziile unui studiu comandat de Comisia Europeană
O veste îngrijorătoare pentru amatorii de miere: 46% din sortimentele de miere importate în Uniunea Europeană sunt suspecte de falsificare, în general prin adăugarea siropului de zahăr, mai ieftin.
De Redactia Observator la 27.03.2023, 07:59Este concluzia unui studiu comandat de serviciile Comisiei Europene, care a examinat 320 branduri de miere. Toate cele 10 probe provenite din Marea Britanie au picat testul, la fel ca majoritatea celor din Turcia, China sau Ucraina. Falsificarea mierii nu prezintă riscuri mari pentru sănătate dar înşală consumatorii şi îi dezavantajează pe producătorii cinstiţi, spune Oficiul european Antifraudă. "Dacă vedeţi în magazin miere foarte ieftină, să ştiţi că e prea frumos să fie adevărat", a afirmat un apicultor britanic.
La ce trebuie să fie atenţi românii
Culoarea şi textura mierii sunt aspecte la care trebuie să fim atenţi, ne sfătuieşte preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine. "Recomand clienţilor să se uite atent ca pe etichetă să fie trecut că s-au făcut analizele corespunzătoare printr-un buletin de analize. Ce se vinde pe piaţă şi eu am dubii de multe ori şi văd în hipermarketuri o miere de salcâm cristalizată sau de o culoare dubioasă. De multe ori nu este miere, nu că nu este miere de salcâm", spune Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine.
Un român consumă în fiecare zi 70 de grame de zahăr şi doar 3 de miere. Apicultorii spun că, dacă ar avea încredere că nu este falsificată, s-ar bucura mai mult de beneficii: sporeşte imunitatea, ajută organismul în lupta cu microbii şi are proprietăţi antioxidante.