Ce spune avocatul poliţistului implicat în incidentul din Piteşti, când un bărbat a murit în timpul intervenţiei
Nu mai e niciun dubiu: poliţiştii au omorât un bătrân nevinovat la Piteşti. Medicii legişti au confirmat că bărbatul a murit asfixiat sub genunchiul agentului. Agresorul are 23 de ani şi, prin avocatul său, dă vina pe metodele învechite pe care le-a învăţat la şcoală.
De Bogdan Ocnaru la 19.04.2021, 14:33Doi din cei 5 poliţişti care au participat la misiune au fost reţinuţi.
Zaharia Barbu, un inginer pensionar, şi a găsit sfârşitul chiar din mâna celor antrenaţi teoretic să salveze. Nici băutura şi nici incendiul care izbucnise pe terasa unde era nu l-au ucis. Ci poliţiştii! O spun clar la două zile după intervenţia mortală medicii legişti.
Dan Manu, medic legist: "Moartea a fost violentă, survenită unui politraumatism, cauza imediată de deces a fost asfixia mecanică. Nu a fost infarct. Politraumatismele s-au produs prin cădere și lovire de un plan dur, dar lovitura la cap nu putea să îl omoare".
Practic, medicii legişti confirmă ceea ce au surprins martorii pe imagini. Agenţii l-au izbit pe bărbat cu capul de ciment în încercarea de a-l imobiliza. Iar când e la pământ, unul dintre poliţişti, s-a aşezat cu genunchii pe gâtul şi pieptul bărbatului. Bătrânul s-a stins în câteva clipe în mâinile lor.
- Cine este poliţistul care l-a trântit la pământ pe bărbatul din Argeş. A fost implicat în mai multe scandaluri
- Doi poliţişti reţinuţi, în cazul bărbatului din Piteşti care a murit în timp ce era imobilizat de agenţi
- Concluziile anchetei din Piteşti. Legist: Bărbatul pus la pământ de poliţişti a murit asfixiat. Moartea a fost...
- Un bărbat a murit în timp ce era imobilizat de poliţişti. Momentul incidentului a fost filmat de un martor
O victimă inofensivă
Alexandru Vladimir, martor: “Nu a avut niciun act de violenţă asupra nimănui, era inofensiv. Toţi trei presau pe el. După nici 20 de secunde, dânsul a început să-şi dea ultima suflare”.
În timp ce martorii erau revoltaţi, reprezentanţii IPJ Argeş considerau misiunea fără cusur.
Florina Popa, Poliţia Argeş: „Bărbatul a fost evacuat folosindu-se minimul de forţa necesară. Poliţiştii au dreptul de a folosi forţa”.
Criminaliştii au altă părere. Bogdan Busuioc, fost poliţist criminalist: „Ce este clar, e că persoana trebuia îndepărtată. Iar ca să îndepărtezi persoana, cel mai simplu este să comunici într-o formă clară şi la nivelul persoanei, ca să te înţeleagă. Dacă nu se supune, îi spui consecinţele. Asta înseamnă gradualitate, să ţii cont de situaţia de fapt şi să aplici gradual măsurile pe care le poţi aplica, pentru că eşti îndreptăţit să le aplici”.
Cosmun Andreica, Sindcatul Europol: „Majoritatea poliţiştilor nu beneficiază de pregătire. Nu sunt pregătiţi pentru a face faţă acţiunilor pe care le întâlnesc în teren, vorbim aici de presiune, stres, frustrare de multe ori. Nu există nici pregătire psihologică a poliţistului cu privire la modul de abordare a unor astfel de situaţii”.
S-a respectat procedurile
Procurorii i-au audiat din nou pe poliţişti, ieri. Agentul care l-a trânit la pământ şi l a strivit pe bătrân a venit flancat de avocat şi de un lider local de sindicat.
Potrivit surselor Observator, agresorul are 21 de ani. A treminat studiile în 2018.
„În momentul în care politicienii îşi vor face treaba şi vin cu nişte legi care să ajute poliţistul în activitatea zilnică, atunci vorbim. - Bărbatul nu a ripostat deloc! - Aţi fost acolo?”.
Robert Georgescu - avocatul poliţistului: „A respectat procedurile legale si o dispozitie din anul 2008. Poliţistul este îndreptăţit să folosească forţa fizică în scopul înfrângere a persoanei care, fara a folosi violenta, se opune ori nu se supune solicitarilor organelor legale. Deci fara a folosi violenta”.
Agentul a fost reţinut pentru 24 de ore sub acuzaţia de purtare abuzivă şi lovituri cauzatoare de moarte.
Marius Ştefan, prim procuror: „S-a schimbat încadrarea din ucidere din culpă, cum s-au efectuat cercetări iniţial în raport şi cu probele apărute în raportul de necropsie. Pentru infracţiunea gravă, loviri cauzatoare de moarte, legea prevede închisoare de la 6 la 12 ani”.