Comorile de la târgul second-hand. Cu cât se vinde un colier vintage, în stil Art Deco, din anii '20
Şi hainele purtate merită o nouă viaţă! Târgurile de haine second-hand, la modă în Europa, sunt din ce în ce mai căutate şi de români. Şansa de a găsi accesorii unicat si obiecte vestimentare de calitate, la preţuri mici. Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care mii de persoane au căutat comori la unul dintre cele mai mari evenimente vintage din Capitală.
De Ana Grigore la 08.10.2023, 21:11Haine, genţi, pantofi şi bijuterii. Colecţionarii au scos la vânzare cele mai frumoase articole vestimentare la un târg la care s-au găsit piese vechi şi de zeci de ani.
Comori la târgul de haine second-hand
"Aş prefera să arăt una dintre cele mai rare piese pe care le-am întâlnit, şi anume un colier Art Deco din anii '20, gypsy revival. Piesa asta reprezintă exact ceea ce se întâmpla în vremea aceea şi ceea ce ai fi purtat dacă voiai să fii o doamnă la modă. 430 de lei este", arată Oana Creţu, colecţionar bijuterii.
Hainele bunicilor au devenit comoara noii generaţii. Creatorii de modă aduc din nou la viaţă moda din trecut. "Această rochie are o vechime de mai bine de 50 de ani. Nu a fost purtată niciodată şi are încă ataşată eticheta originală. Poate fi cumpărată cu doar 100 de lei", spune Ana Grigore, reporter Observator.
- Mall-urile încep să piardă clienţi. Trendul care a luat amploare în România: cum se vând hainele second hand
- Haine de lux, date chiar şi de 10 ori mai ieftin la magazinele second-hand. Cu cât se vinde o geacă de 1.200 de euro
- Cât de profitabilă este afacerea cu haine second-hand. Piaţa globală va ajunge la o sumă ameţitoare în 3 ani
În colaborare cu o comunitate a iubitorilor de haine vintage, 30 de comercianţi şi-au mutat garderoba pentru două zile într-un loc de poveste: locul unde a trăit și creat poetul Dimitrie Bolintineanu. Mii de oameni au venit să găsească lucruri unicat. A fost amenajată şi o zonă specială pentru cei mici, astfel încât mamele să se poată bucura din plin de cumpărături.
"Aici s-au adunat doar comorile din şifonier, care merită cu adevărat o nouă şansă la purtare. La Paris este celebru deja târgul unde se văd comorile. Asta facem şi noi aici în Bucureşti, şi doamnele au apreciat foarte bine. Ieri cred că au fost minim 500 de persoane în vizită", povesteşte Claudia Nicolau-Penda, organizator.
"Selecţia de bijuterii este vintage în totalitate. Avem câţiva colecţionari care ne aduc cele mai frumoase bijuterii posibil pe care le au. Unele haine au etichetă. Au fost iubite doar la vedere, însă n-au ajuns să fie purtate", mai spune Laura Călin, organizator.
Comunitatea fenomen dedicată sustenabilității are peste 50.000 de membri în mediul online. Piața second-hand valorează deja între 3% și 5% din totalul sectorului de îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii și ar putea crește până la 40% în următorii ani, arată un raport.