Cum facem economia de 15% la gaze recomandată de UE. Sfaturile experţilor privind temperatura din casă şi electrocasnicele
Ne-am asumat în faţa Uniunii Europene să reducem consumul de gaze naturale, numai că nu ştim cum vom face acest lucru. Dacă în alte state s-au luat măsuri concrete, la noi nicio autoritate n-a venit cu vreun plan sau cu o campanie de informare, aşa că, între timp, fiecare reduce dacă vrea şi cum vrea.
De Mădălina Chiţac la 27.07.2022, 19:58Trebuie să facem economie la gaze şi energie. E angajamentul pe care ni l-am luat la Bruxelles şi pe care trebuie să-l punem în aplicare de la 1 august. Doar că momentan nu facem nimic pentru a reduce consumul.
George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei: "Fiind o acţiune voluntară, fiecare este liber să procedeze aşa cum doreşte."
Nici clienţii casnici şi nici companiile nu ştiu ce măsuri să ia pentru ca România să consume cu 15% mai puţin gaz. Asta în timp ce Guvernul ne spune să aşteptăm până la final de octombrie, atunci când va fi gata planul de urgenţă care ar urma să stabilească de unde se va tăia gaz.
George Niculescu: "Vom stabili, prin modificarea regulamentului, efectiv cum se vor face aceste reduceri de gaze. Ele se vor face proporţional, până la suportabilitate tehnică a echipamentelor care sunt aferente aceste companii consumatoare de gaze naturale."
- Vladimir Putin a ridicat miza în războiul gazelor. Cum își permite Rusia să renunțe la banii din exporturile...
- Guvern: România nu va avea probleme cu gazele la iarnă. Gradul de umplere a depozitelor va fi de 58,7% în august
- Rusia a redus azi gazele spre Germania la 20% din capacitatea Nord Stream 1. Cât au ajuns să coste gazele în Europa
Consumatorii casnici nu vor fi afectați
Clienţii casnici nu vor fi afectaţi de decizia luată la nivel european. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să consume responsabil.
Mădălina Chițac, reporter Observator: "Date oficiale arată faptul că, în ultimul an, gazele s-au scumpit cu aproape 90 de procente, asta în timp ce energia electrică este mai scumpă cu 20%. Noi am plătit însă mai puţin având în vedere că Guvernul a plafonat preţurile până în martie 2023. Dar chiar şi aşa, o parte consistentă din venitul nostru se duce către facturi, mai exact 30%. Procentul ar putea fi mai mic, dacă am decide să facem economie la energie."
Adrian Vintilă, FEL Romania: "Orice consum, atât de energie electrică, cât şi de gaze naturale, este un consum care poate ajuta România în a-şi îndeplini acea promisiune voluntară de a reduce consumul cu 15%. Temperatura în frigider să fie undeva între 3 şi 5 grade Celsius. Televizorul scos din priză opreşte total consumul de energie electrică. Este recomandat să nu depăşim greutatea recomandată de fabricant şi să spălăm hainele la 30-40 de grade Celsius."
Dacă pentru toate echipamentele din casă am reuşi să oprim consumul în stand by, am putea economisi anual până la 169 de kilowati oră, ceea ce la preţurile de azi înseamnă 250 de lei.
Şi temperatura din casă este importantă. Mihnea Cătuţi, Director de Cercetare, EPG: "O reducere a temperaturii ambientale din casele românilor care au centrale murale de apartament pe gaze naturale cu 1 sau cu 2 grade, ar duce la o reducere a consumului total de gaze naturale în România de 2 respectiv 4%."
Ministerul Energiei spune că se gândeşte la o campanie de informare a populaţiei pentru reducerea consumului de energie, numai că nimeni nu ştie când ar putea fi pusă în practică ideea. Aşa că, până atunci, oficialii dau sfaturi .
George Niculescu: "Să stingi lumina în camera în care nu stai, să setezi temperatura ambientală într-un mod în care..nu trebuie să sufere nimeni de frig. Sau să stea prea mult în căldură. Este oportună o astfel de informare către populaţie în ceea ce priveşte consumul responsabil de energie, aşa cum se derulează campanii cu privire la consumul responsabil de zahăr şi grăsimi."
În alte state, s-au luat măsuri concrete. În Franţa, spre exemplu, toate magazinele care utilizează aer condiţionat sunt obligate să îşi închidă uşile şi să oprească pe timpul nopţii reclamele luminoase.