Cum să ne ferim de căpușe și care este primul lucru pe care ar trebui să-l facem dacă am fost înțepați
Dacă vreţi să vă bucuraţi de vremea caldă, la iarbă verde, trebuie să ţineţi cont că suntem în plin sezon al căpuşelor. La Iaşi, de exemplu, în doar 12 ore, 10 pacienţi s-au prezentat la spital cu urme de muşcături. Medicii ne recomandă să nu uităm spray-ul anti-insecte, când ieşim în natură. Şi, pe cât posibil, să purtăm pantaloni lungi, chiar dacă este cald.
De Clara Mihociu la 08.06.2022, 09:14Căpuşele trăiesc în zonele cu iarbă deasă şi se pot ataşa cu uşurinţă de piele.
Clara Mihociu, reporter Observator: Muşcătura de căpuşă poate fi extrem de periculoasă dacă insecta nu este eliminată în totalitate. Mai multe infecţii grave pot fi provocate de aceasta, cele mai periculoase boli sunt boala Lyme dar şi encefalita de căpuşă.
Dacă ați fost înțepat, primul lucru pe care ar trebui să îl faceți este să vă spălați pe mâini şi să încercaţi să îndepărtaţi căpuşa cu o pensetă. Dacă aceasta nu a ieşit în totalitate, ar fi bine să mergeţi la medic.
Dr. Diana Cimpoeșu, șef UPU SMURD Spital "Sfântul Spiridon" Iași: Poate fi un medic de familie, poate fi un medic din ambulatoriul de chirurgie sau un medic de urgenţă.
- A început sezonul căpușelor. O simplă înţepătură poate provoca afecţiuni grave, precum boala Lyme
- Ce se va întâmpla dacă Primăria Capitalei rămâne fără bani: parcuri cu șobolani și căpușe, străzi în...
- Parcurile, adevărate focare de infecţii. Camerele de gardă ale spitalelor, pline de copii: cazurile de...
Invazie de căpușe la Iași
Temperaturile ridicate i-au scos pe oameni la iarbă verde, unde s-au trezit cu muşcături. Zece persoane s-au prezentat la spital în doar 12 ore. Un record, spun medicii.
Dr. Diana Cimpoeșu, șef UPU SMURD Spital "Sfântul Spiridon" Iași: În general, s-a identificat plaga la nivelul membrelor inferioare sau superioare, acolo unde sunt cele mai frecvente localizare. Dar au fost şi două persoane care au avut muşcătura de căpuşă în zona organelor genitale.
Clara Mihociu, reporter Observator: Medicii îi îndeamnă pe toţi cei care ies la iarbă verde, în condiţiile în care este posibil, să folosească acele spray-uri speciale pentru a elimina sau limita riscul să fie muşcaţi de căpuşă, să poarte haine cu mânecă lungă, sau pantaloni lungi, dacă se poate.
Cei mai predispuși la înțepături sunt copiii care ies la joacă în parcuri sau alte spaţii verzi.
De aceea părinţii sunt sfătuiţi să verifice cu atenţie, după ce ajung acasă, dacă de ei s-a ataşat vreo căpuşă. După ce aceasta este îndepărtată, zona muşcăturii trebuie dezinfectată pentru a nu apărea complicaţii.