Video Ce se va întâmpla dacă Primăria Capitalei rămâne fără bani: parcuri cu șobolani și căpușe, străzi în beznă și spitale subfinanțate
Primăria Capitalei ar putea rămâne în trei luni fără bani pentru întreţinerea parcurilor, asfaltarea străzilor sau pentru iluminatul public. Despre investiţii, nici vorbă. Nicuşor Dan spune că aproape tot bugetul merge pe subvenţiile la termoficare şi transport în comun. Edilul a cerut în repetate rânduri sprijin financiar de la Guvern, dar până acum nu a primit vreun leu.
Este al doilea an în care primăriei Capitalei nu îi ajung banii. Şi nu pentru că are o mulţime de proiecte de dezvoltare sau infrastructură.
Andreea Milea, reporter Observator: Cele mai mari cheltuieli ale primăriei sunt pentru subvenţii. Suma care merge către termoficare depăşeşte cu mult 2 miliarde de lei, adică jumătate din bugetul anual al primăriei capitalei. La această sumă se adaugă şi subvenţia societăţii de transport bucureşti, de 1 miliard de lei.
Subvenţia pentru termoficare pune cea mai mare presiune pe bugetul Capitalei
Pentru fiecare gigacalorie consumată de locuitori, primăria plăteşte 700 de lei. Nicuşor Dan a cerut majorarea sumei plătite de către bucureştenii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire de la 164 de lei la 280 de lei, dar propunerea nu a fost agreată de consilierii generali. Pentru că edilul nu a reuşit să obţină ajutor de la Guvern, suma pe care trebuie să o plătească acum municipalitatea este atât de mare încât nu mai rămân suficienţi bani pentru a susţine activitatea instituţiilor care întreţin oraşul.
- Facturile uriașe sting lumina în instituțiile statului. Cât are de plătit Casa Poporului, a doua cea mai mare...
- Factură de aproape un milion de lei la gaze primită de Teatrul Naţional din Bucureşti. E de opt ori mai mare...
- O femeie şi fiica ei injectau botox şi acid hialuronic fără niciun fel de pregătire, într-un apartament din...
Administraţia Lacuri şi Parcuri a cerut anul acesta un buget de 200 milioane de lei, Administraţia Străzilor peste 260 de milioane de lei iar Administraţia Spitalelor - 150 de milioane de lei. Şi Administraţia Cimitirelor spune că nu se poate descurca fără 100 milioane de lei iar instituţia care se ocupă de consolidarea clădirilor din Capitală solicită 83 de milioane de lei.
Nu este exclus să avem străzi în beznă, în București
Stelian Bujduveanu, viceprimar al Capitalei: Momentan avem un draft trimis de catre aceştia. Este mult prea exagerat faţă de realitatea pe care ne-o permitem ca şi primărie.
Instituţiile subordonate primăriei ar putea primi aceşti bani, doar dacă bugetul Capitalei, pentru acest an, ar fi de 10 miliarde de lei. Însă, în realitate, bugetul nu va depăşi 6 miliarde de lei. Din lipsă de bani, bucureştenii vor avea de suferit.
Marius Pavel, consilier general: Poate cele mai mari tăieri vor fi cele de la spitalele aflate in subordinea consiliului general. Cele 19 spitale. Principalul suferind va fi iluminatul public. În sensul că s-ar putea să vedem zone în întuneric din municipiul București.
Parcurile Capitalei ar putea fi din nou pline de căpuşe şi şobolani
Stelian Bujduveanu, viceprimar al Capitalei: Ne dorim ca ALPAB sa aiba bani sa repare băncile şi aleile din parcuri, ne dorim ca administrația cimitirelor sa poată să refacă aleile din cimitire și gardurile, dar în realitate ne confruntăm cu o situație atipică pentru că nu ne ajung banii.
Bugetul Capitalei nevoie de finanțare. Atât pentru instituţii dar şi pentru salariile angajaţilor. Pentru cei peste 7.000 de angajaţi ai primăriei se plătesc an de an salarii în valoare de circa 650 de milioane de lei.
Stelian Bujduveanu, viceprimar al Capitalei: Trebuie să renunţăm la populism în Consiliul General și să propunem o soluție viabilă pentru această sumă de 2,6 mld lei. Asta înseamnă, real, o abordare pragmatică faţă de preţul la populaţie. Ne-am propus să avem un buget bazat pe investiţii în anul precedent. Din păcate investiţiile pe care le-am cerut pe buget nu au fost finalizate, unele nici începute. La final de an am avut bani necheltuiţi pe acele investiţii. Nu dorim să se întâmple asta şi în acest an.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰