Antena Meniu Search
x

Video A început sezonul căpuşelor! Cât de periculoase sunt şi cum te poţi proteja

Vremea caldă din ultimele zile a scos oamenii în parcuri sau la iarbă verde. Mare atenţie, însă, pentru că a început şi sezonul căpuşelor. Deja cabinetele medicilor veterinari s-au aglomerat, pentru că mulţi căţei s-au ales cu înţepături. Şi oamenii ar trebui să aibă grijă. Căpuşele pot provoca afecţiuni grave, precum boala Lyme. 

de Redactia Observator

la 01.04.2022, 08:49

Vezi și

Căţeii sau pisicile se pot alege foarte uşor cu o căpuşă, în acest sezon. Acestea stau în iarbă şi se prind uşor de blana animalelor, ajungând apoi la piele. 

''Câinii mei frecvent îi găsesc cu căpușe. Chiar și la pisici, în cap, în zona urechilor, ochilor. O scoatem invârtind invers în sensul acelor de ceasornic și atunci iese. După dezinfectăm cu alcool sanitar, betadină.''

Utile sunt şi zgărzile împotriva insectelor.

Dr. Ioana Dalea, medic veterinar: Zgarda este repelenta, atunci când animalul poartă zgarda respectivă, căpuşa, insecta nici măcăcar nu se apropie de animalul nostru de companie. 

Pe acelaşi subiect

Căpuşele, un pericol inclusiv pentru oameni

Căpuşele sunt foarte periculoase şi pentru oameni. Acestea pot transmite boala Lyme, care în unele cazuri este mortală.

Dr. Hadrian Borcea, șef UPU Oradea: După îndepărtare trebuie urmărite reacţiile locale. Dacă apare halou roşu cu un diametru mai mare de 2, 3 cm, deja e un semn de alarmă. Daca avem suspiciunea unei boli Lyme, da, sunt anumite antibiotice care se administrează. 

Pentru diminuarea riscurilor, medicii ne recomandă ca atunci când ieşim în natură să purtăm pantaloni lungi şi încălţări care acoperă pielea piciorului. De asemenea, folosirea unor spray-uri sau loţiuni care ţin departe căpuşele poate fi de ajutor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Sanatate » A început sezonul căpuşelor! Cât de periculoase sunt şi cum te poţi proteja