Faimosul Pod de Fier din Lugoj, pericol pentru trecători. Pe deasupra sunt puse flori, pe dedesubt îl sfărâmă rugina
Ieri s-a prăbuşit podul din Neamţ. În orice zi ar putea urma podul din Lugoj. Faimosul Pod de Fier din oraş, construit în 1901, e măcinat de nepăsare. Cu 20 de ani în urmă o expertiză arăta că are probleme la structura de rezistenţă. De atunci, singura reacţie a autorităţilor a fost limitarea traficului de mare tonaj. O măsură care oricum nu se respectă.
De Iulia Pop la 10.06.2022, 08:19Construcţia podului de Podul de Fier din Lugoj a început în 1901 și a fost finalizată un an mai tarziu. Austriecii care s-au ocupat de lucrări au oferit o garanție de 100 de ani.
Iulia Pop – reporter Observator: Sus, viaţa e colorată, plină de flori, frumos vopsită, o încântare. Jos, structura podului de fier dă fiori. În ultimii 30 de ani toate administrațiile l-au tratat cu indiferinţă, și se vede!
Garanția oferită de austrieci a expirat în 2002 și tot atunci a fost făcută și o expertiză care scotea în evidenţă defecte la zidărie, beton, infrastructură și calapod de rulare. Chiar și așa nimeni nu a fost interesat de reabilitarea podului. 20 de ani mai tarziu....
Doamne, e atât de mâncat de rugină, încât fierul îl sfarâmi cu mâna...
- De ce s-a prăbuşit podul de la Luţca, lung de 216 metri, cu tot cu două vehicule: "La interior, polistiren"
- Val de anchete după prăbuşirea podului din Neamţ. Surse: cele două vehicule nu ar fi depăşit limita de tonaj...
- Ministerul Dezvoltării precizează că podul prăbușit în Neamț nu putea fi dat încă în folosință deoarece,...
Bogdan Blidariu – viceprimar Lugoj: În 2020 cand a venit noua administratie, nu exista niciun document si niciu studiu, dali, cu privire la reabilitarea acestui pod de beton Este podul acesta o victima a neglijenței? Din punctul meu de vedere, da! Nu era normal ca atata timp, podul sa fie lăsat de izbeliste
Teoretic pe pod nu au voie vehiculele mai grele de 1,8 tone. Practic...
Localnic: Te laşi că trec astea (n.r maşinile mici), dar trec cele mai mari
Reporter: A lucrat cineva la el? S-a renovat ceva? La pod?
Localnic: Nu, de când ştiu eu nu, poate cu 30 – 40 de ani inainte
Construcția facută de austrieci a rezistat la 8 inundații puternice. Ultima chiar în urmă cu 2 ani. Podul simbol al Lugojului nu este declarat nici macar monument istoric, pentru că nu a avut nimeni timp de birocraţie.
Bogdan Blidariu – viceprimar Lugoj: Nu este,monument istoric, nu s-au facut demersurile necesare pt declararea acestui pod ca monument istoric
Abia acum se lucrează la un studiu de fezabiliatate pentru realizarea lucrărilor de intervenţie. Primăria Lugoj încearcă să obţină fonduri naţionale, 18 milioane de lei, pentru reabilitarea integrală a podului făcut perfect de austrici și întreținut româneste.