Greva fără precedent de la metrou a aglomerat până la refuz Capitala. La Guvern se ştia de joi seară ce pregătesc angajaţii Metrorex
Circulaţia cu metroul în Bucureşti a fost oprită mai bine de 12 ore şi nu se va relua decât mâine dimineaţă! Vorbim despre o grevă fără precedent a 600 de lucrători de la Metrorex, care a aglomerat până la refuz transportul în comun, în plină pandemie. Protestul vine după ce firma sindicatelor a fost somată să elibereze spaţiile comerciale, deşi greviştii insistă că nu acesta a fost motivul acţiunii.
De Laurenţiu Rădulescu la 26.03.2021, 19:44- Sindicaliștii de la metrou au declanșat un protest vineri dimineata, blocând accesul garniturilor de tren pe șine.
Oamenii care au ajuns de dimineaţă la metrou au avut un şoc. Porţile de acces erau închise, iar afişele scrise de mână şi lipite pe uşă i-au enervat şi mai mult. ”Ce grevă, pe cine au anunțat. Focul după voi, cu metroul!”, strigă un călător supărat.
O grevă ilegală, începută direct pe şinele garniturilor. La câteva ore după miezul nopţii, angajaţii au oprit alimentarea cu energie a liniilor în mai multe staţii. O decizie care avea să provoace şi probleme în alimentarea cu energie a Capitalei. Câteva sute de oameni, mulţi dintre ei fără măşti, au umplut galeria staţiei Unirii şi au început scandările.
Ion Rădoi, lider sindicatului, prin telefon: ”Vreau să va spun ca indiferent de problemele pe care le am, pe care nu le am, și nu sunt acum acolo, Rădoi e alături de voi”.
Bucureștenii s-au înghesuit în autobuze și tramvaie
Sindicaliștii nu au renunţat nici în următoarele ore. Aşa că sute de mii de bucureşteni au fost nevoiţi să se înghesuie în mijloace de transport ticsite pe străzi aglomerate ca înainte de sărbători. Regula distanţării în oraşul care se apropie de o rată de infectare de 7 cazuri la mie a devenit imposibil de respectat.
Laurentiu Radulescu, reporter Observator: ”Cam așa arată un tramvai care pleacă din stația Obor spre Ștefan cel Mare. Cred că peste 70-80 de persoane, umăr lângă umar”.
Degeaba a încercat Societatea de Transport Public să suplinească închiderea transportului subteran cu 100 de vehicule. Haosul a guvernat traficul ore bune.
Adrian Criţ, director STB: ”Cred că era normal ca conducerea STB-ului, municipalitatea să fie înștiințați că urmează o grevă. Măcar de aseară!”
La Guvern se ştia de aseară ce pregătesc angajaţii metroului
Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne: ”Am discutat încă de aseară, când aveam informații cu privire la intenția Sindicatului de la metrou să organizeze o ședință”.
Premierul şi ministrul Transporturilor au reacţionat a doua zi, pe lumină. Amândoi au arătat cu degetul către Ion Rădoi, şeful sindicatului de la metrou.
Mesajul premierului Florin Cîțu, pe Facebook: "Un fost deputat PSD, care vede că îi dispar sinecurile, face un protest ilegal. Din punctul meu de vedere, nimeni nu este mai presus de lege".
Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor: ”Spun foarte clar: Radoi, s-a terminat. Ceea ce ai facut zeci de ani, nu mai merge!”
Sancțiuni pentru greviștii de la metrou
Autorităţile au încercat să găsească o soluţie la blocajul din subteran. Pentru început, au făcut un centru de comandă la Prefectură şi au împărţit amenzi angajaţilor Metrorex. Lista ilegalităţilor este lungă.
Alin Stoica, prefectul Capitalei: ”Faptul că nu este voie sa ai o demonstratie cu peste 100 de oameni, purtarea mastii, pe legea dialogului social, faptul ca s-a organizat o greva, o incetare a lucrului, fara respctarea pasilor si normelor legale si fara asigurarea a o treime din capacitate pentru ca e companie de interese national”.
Autorităţile au deschise în acest moment trei dosare penale. Oficial, greviştii susţin că sunt nemulţumiţi de condiţiile de muncă şi de faptul că autorităţile nu au vrut să îi asculte.