"Hainele merită o a doua şansă". Târg de articole second-hand, în Cluj, pentru promovarea sustenabilităţii
De câte ori nu ni s-a întâmplat ca la fundul dulapului să găsim haine de care am uitat, unele chiar şi cu etichetă. Ei bine, dacă aveţi articole vestimentare pe care nu le mai purtaţi, vă sfătuim să nu le aruncaţi, ci vă dăm noi o soluţie mai bună. În vremuri de criză, şi hainele pot fi reciclate. Asta mai ales pentru că industria de profil este pe locul doi în topul celor mai mari poluatori. Zilele acestea, clujenii aleg sustenabilitatea la un târg care adună hainele vechi la un loc. Mai mult, aceştia au ocazia să îşi picteze aceste haine şi să înveţe de la experţi să îşi creeze o garderobă calitativă, nu cantitativă.
De Redactia Observator la 07.07.2022, 17:47Ana este studentă, iar, ca orice tânără de vârsta ei, are dulapul plin cu haine, unele dintre ele chiar noi. Se află, însă, printre puţinii care le oferă articolelor uitate o nouă viaţă şi le donează.
Ana: Cu siguranta mai sunt oameni le-ar da o nouă sansa chiar dacă nu le mai purtăm şi decât să stea în dulap si să nu fie purtate mai bine să le dăm un nou cicul.
Industria de haine se situează pe locul doi în topul celor mai mari poluatori, după industria petrolieră. Între timp, studiile arată că 95% dintre hainele care ajung la gunoi ar putea fi repurtate sau reciclate.
Alex Prunean, reporter Observator: Deşi pare greu de crezut, impactul anual pe care îl are asupra mediului fabricarea hainelor pentru o singură gospodarie ese echivalent cu noxele rezultate de condusul unei maşini pe o distanţă de 10 000 de kilometri. Mai mult decat atât, pentru fabricarea unui singur tricou e nevoie de 800 de litri de apă.
- Îngropaţi sub mormane de haine vechi: problema deşeurilor textile, mai gravă decât pare. Ce variante există...
- Urmează un nou val de scumpiri. Peste 90% dintre firmele din România anunţă că vor majora preţurile la produse...
- Avertisment pentru asistentele de la chirurgie din Spitalul Judeţean Călăraşi. ”Uniformele mulate...
Clujenii susţin sustenabilitatea
Astăzi, la Cluj-Napoca, sute de kilograme de haine au fost adunate la un târg care promovează sustenabilitatea.
Ioana Pârlea - organizator: Susţinem sustenabilitatea şi faptele bune. Vrem să demonstrăm oamenilor că hainele merită o a doua şansă, iar toţi banii pe care îi strângem îi investim în educaţia copiiilor ucraineni care ajung în Cluj.
Clujenii s-au înghesuit să aleagă articolele preferate. Au învăţat chiar să îşi picteze singuri hainele vechi pentru a le da o nouă înfăţişare, iar de la un consultat vestimentar au putut afla cum pot să isi formeze o garderobă în mod eficient.
Blandiana Pop - consultant vestimenar: E foarte important ca hainele nu trebuie sa fie multe ci calitative si bine organizate. Trebuie sa se asorteze intre ele si putem avea o garderoba capsula din 10 articole, plus cateva piese ca si accente de culoare sau model
Clujenii îşi mai pot alege articole vestimentare până mâine.