Antena Meniu Search
x

Video Îngropaţi sub mormane de haine vechi: problema deşeurilor textile, mai gravă decât pare. Ce variante există pentru români

Zeci de tone de haine ajung la groapa de gunoi, în fiecare an. În Bucureşti nu avem staţii de reciclare speciale aşa că ce nu mai purtăm ajunge de cele mai multe ori la pubelă. O variantă ar fi să le donăm, însă doar pe cele care mai pot fi purtate. Problema e că şi pentru acestea sunt puţine centre de donaţii. 

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 03.07.2022, 20:40

Vezi și

Singura staţie de reciclare a hainelor din ţară este la Satu Mare, cu o capacitate de 40 de tone pe zi. În Bucureşti, cele mai multe ajung la gunoi. "Din tot ce colectăm în sectorul 6, aproximativ între 5-7% sunt deşeuri textile. Iar ele încurcă foarte mult atunci când sunt puse în lanţul de reciclabile pentru că staţiile de procesare a deşeurilor reciclabile, respectiv ambalaje, nu sunt făcute să proceseze si deşeurile textile. Sunt din ce in ce mai multe. Ele ajung în deşeurile menajere şi merg direct la groapa de gunoi", spune Dan Ceauşescu, director firmă de salubritate.

Reciclarea hainelor. Ce putem face cu deşeurile textile

Cea mai bună variantă este să donăm hainele. În Capitală sunt 7 centre unde le putem duce. Două sunt în sectorul 2. Întrebat dacă a donat vreodată hainele pe care nu le-a mai purtat, Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, răspunde: "Am şi donat haine către prieteni, dacă erau în stare bună. Dacă nu erau prieteni, am dat către cazuri sociale". Tot pentru cazuri sociale adună haine şi alimente un centru din sectorul 6. "Cam 500.000 de articole vestimentare ajung la noi în magazin. Haine primim atât de adult, cât şi de copii. Ele trebuie să fie în stare de refolosinţă, să nu fie pătate, rupte. În momentul de faţă avem 6.000 de donatori", spune Laura Andreea Bărleanu, centru de donaţii haine. "Sunt donatori care vin în mod constant primăvara şi toamna, când îşi fac curat în garderobă sau când consideră că nu le mai sunt de folos". 

Inclusiv unele magazine din mall-uri primesc haine pe care le duc la reciclat, însă nu la noi în ţară. Imagini filmate cu camera ascunsă: "Câte o sacoşă pe zi, maxim două". În schimb, primesc "un voucher de 5 lei". "Cele în stare bună vor fi donate şi cele în stare mai proastă sunt reciclate". 

Pe acelaşi subiect

Doar că numărul de articole vestimentare care ajung la groapa de gunoi este în creştere pentru că şi ritmul de cumpărare este alert. La nivel mondial, datele arată din ce în ce mai rău. "De cele mai multe ori, hainele pe care nu le mai purtăm nu ajung în astfel de centre pentru a fi donate sau reciclate. La nivel mondial, 90 de milioane de tone de haine ajung să fie deşeuri aruncate direct la groapa de gunoi. În funcţie de material, perioada de descompunere poate să ajungă şi la câteva decenii", spune Andreea Milea, reporter Observator. În plus, procesul de descompunere presupune şi multă poluare: eliminarea de gaz metan şi alte substanţe toxice care ajung în sol.

Centre de donat haine în Bucureşti:

  • Calea Plevnei, nr. 98 
  • Romexpo 
  • Str. Bibescu Vodă, nr. 18
  • Veranda Mall 
  • Bd. Regina Elisabeta, nr. 75 
  • Calea Crângași, nr. 3
  • Șos. Grozăvești, nr. 82bis

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Îngropaţi sub mormane de haine vechi: problema deşeurilor textile, mai gravă decât pare. Ce variante există pentru români