Isteria de la benzinării, explicată de medicul psihiatru Gabriel Diaconu: ”Suntem contaminați emoțional de situația din Ucraina. Astfel de incidente se vor repeta”
Isteria de la benzinării a apărut din cauza unui zvon. Oamenii s-au repezit la benzinării cu maşini, canistre, şi chiar tomberoane. Medicul psihiatru Gabriel Diaconu a declarat, pentru Observator, că astfel de situații vor mai apărea în următoarele zile/ luni, pentru că ”trăim într-o ceață informațională” și ”vremuri autentice de război”.
De Redactia Observator la 10.03.2022, 18:23”Oamenii continuă să fie atenți pe rețelele sociale și asta se traduce într-un răspuns impulsiv, rapid. Asta nu e tipic României, însă suntem contaminați emoțional de situația din Ucraina, drept urmare subiectul criză, bani, fugă, se însăilează în psihologia fiecărei persoane, fie că este conștientă sau nu”, a spus medicul psihiatru Gabriel Diaconu.
”Aici vorbim de un pol vizibil, unde răspunsul oamenilor a fost, evident, să își umple rezervoarele”, a completat el.
Medicul spune că ceea ce s-a întâmplat, miercuri seară, la benzinării, nu este un caz singular. ”Pot să anticipez că astfel de incidente se vor mai întâmpla în săptămânile sau lunile care vin, pentru că trăim într-o ceață informațională și trăim vremuri veritabile de război”, a spus el.
Întrebat ce ar putea face autoritățile române pentru a preveni astfel de situații, medicul spune că e nevoie de un răspuns mai rapid al statului.
- Un român a cumpărat 1.000 de litri de motorină, apoi i s-a răsturnat containerul pe șosea, la Tecuci. Pierdere...
- Guvernul anunţă măsuri drastice împotriva companiilor care au mărit nejustificat preţul la benzină şi motorină
- Măsura care va opri creşterea preţurilor "din pix" la motorină şi benzină. Marcel Ciolacu: "Vom face ca în...
”Ieri, la nivelul comunicării cu cetățenii, Guvernul a întârziat nepermis. Și vreme de câteva ore a fost o tăcere comunicațională. Lectia asta trebuie însușită de autorități”, a spus el.
Cât despre oamenii simplii, medicul psihiatru Gabriel Diaconu le recomandă se se abțină de la a reacționa la primul impuls pentru că, cel mai probabil, este greșit. Să își ia timp să verifice informația și să își exercite dreptul de a întreba autoritatea, a mai spus el.