80% din peştele mâncat de români provine din import
La doi paşi de Marea Neagră, pieţele îmbie clienţii cu peşte de import. Puţini oameni îşi permit să cumpere peşte proaspăt, românesc şi preferă carnea congelată, din import. În acest timp, pescarii se plâng că statul nu le oferă infrastructura necesară să valorifice ceea ce prind.
De Redactia Observator la 25.10.2019, 21:49La doi paşi de Marea Neagră, pieţele îmbie clienţii cu peşte de import. Puţini oameni îşi permit să cumpere peşte proaspăt, românesc şi preferă carnea congelată, din import. În acest timp, pescarii se plâng că statul nu le oferă infrastructura necesară să valorifice ceea ce prind.
O raritate scumpă. Aşa a ajuns peştele românesc, chiar şi la malul mării. În schimb, pieţele sunt invadate de produse aduse din import.
Românii mânâncă anual 120.000 de tone de peşte. Importurile reprezintă 80 la sută din total. Macroul este cel mai des cumpărat peşte, reprezentând aproape 40 la sută din vânzări. La 11 lei kilogramul pare un chilipir faţă de laufărul de Marea Neagră, care costă 90 de lei kilogramul.
Pescarii spun, însă, că nu prind suficient de mult peşte pentru a putea vinde ieftin.
Marian Mănăilă, preşedintele Ro Pescador: România nu are infrastructură de pescuit. Nu are porturi, adăposturi pescăreşti care trebuiau făcute de atâţia ani şi nu s-au făcut
O bursă de peşte deschisă la Tulcea, primăvara aceasta, ar fi trebuit să îi ajute pe pescari să îşi distribuie marfa.
Marian Mănăilă, preşedintele Ro Pescador: Din cunoştinţele mele s-au tranzacţionat în prima zi câteva kilograme de peşte şi pe urmă s-a pus lacătul pe această bursă
Chiar şi peştele proaspăt pe care îl găsim în pieţe vine din alte ţări. Spre deosebire de peştele românesc, care trebuie aruncat dacă nu a fost vândut în 48 de ore, peştele importat poate sta şi 21 de zile la vânzare.
Producătorii români vând, anual, 20.000 de tone de peşte. 13.000 de tone reprezintă peştele de acvacultură. Marea Neagră furnizează doar 2.000 de tone de peşte pe an.