Recensământ 2022: Autorecenzarea e ultima problemă a sătenilor: "Să vină acasă! De ce au serviciu şi au salarii?"
Autorecenzarea pare să le dea ceva bătăi de cap românilor. Chiar dacă mai sunt doar 10 zile din această etapă a Recensământului, procesul bate pasul pe loc. Mulţi se bazează pe faptul că recenzorul va veni din poartă în poartă. Procentul celor care au răspuns online la întrebări este cu atât mai mic la sate, chiar sub aşteptările autorităţilor locale.
De Simona Vasiac la 05.05.2022, 17:48- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Recenzor: Sărut mâna, doamna Leontina! Sunt de la Recensământ şi vreau să vă explic despre ce este vorba.
Doamna Leontina: Bine, mulţumim, că şi aşa noi nu ştim.
Recenzor: E vorba de un chestionar.
Doamna Leontina locuiește în comuna Coaș, județul Maramureș. Asemeni multor localnici nu se descurcă în mediul online, aşa că preferă să aştepte recenzorul.
Doamna Leontina: Poate tineretul se descurcă mai bine, dar noi... Noi nu. E mai bine aşa, să vină şi să ne ajute şi altfel merge treaba.
Recenzor: Şi aici vă introducem datele: CNP-ul, adresa şi-s câteva întrebări legate de gospodăria dumneavoastră. Dacă munciţi, dacă sunteţi căsătorită, câţi copii aveţi, este un chestionar scurt. Nu-i ceva greu. Nu, în 5 minute.
Recenzorii sunt optimiști, dar în mediul rural Recensământul e greu de făcut
Daniel are doar 20 de ani şi este recenzor. Chiar dacă mai sunt 10 zile până când va merge oficial din poartă în poartă, a hotărât să îi ajute de acum pe oameni. Practic oricine poate acum să fie asistat la Primărie în procesul de autorecenzare. După 15 mai însă, Daniel va porni la pas prin sat.
Reporter: Câte persoane crezi că vei recenza astfel pe zi?
Daniel Babici, recenzor: Pe zi aşa în medie sunt optimist şi aş spune aşa între 70 şi 100 de persoane pe zi.
Tradus în cifre, acest lucru înseamnă 5 kilometri de mers pe jos, zilnic. În comună, doar 10% dintre localnici s-au autorecenzat.
Călin Achim, primar Coaș: Poate şi din neglijenţă, lipsa timpului, nepăsare poate, nu ştiu. Le-am adus la cunoştinţă că trebuie să facă lucrul acesta şi prin reţelele de socializare, chiar am vorbit şi cu părintele de la Biserică să-i anunţe.
Reporter: Nu ştiţi că trebuie să mergeţi aici la un băiat la Primărie şi să vă treacă datele.
Localnică: Nu mă duc nicăieri. Să vină acasă.
Reporter: Aşteptaţi să vină să vă bată la poartă.
Localnică: Da, păi, să bată! De ce au serviciu şi au salarii? Şi cu asta basta!
În tot județul Maramureș procentul de autorecenzare este de 28%, fapt ce situează regiunea din nordul țării pe locul 23 la nivel național. Până acum puţin peste 5 milioane de români au completat formularul online.