Antena Meniu Search
x

Recensământ 2022: Se apropie sfârşitul perioadei de autorecenzare. Termenul limită pentru completarea forumularului online

Perioada de autorecenzare se apropie de final. Recensământul populației și locuințelor a început luni, 14 martie, cu etapa de autorecenzare. Autorecenzarea va putea fi efectuată în continuare de pe orice telefon mobil tip smartphone, de pe tabletă, laptop sau calculator. Termenul limita este 15 mai.

de Redactia Observator

la 27.04.2022, 14:55

Recensământ 2022: Se apropie sfârşitul perioadei de autorecenzare. Termenul limită pentru completarea forumularului online - Shutterstock

Chestionarul pentru autorecenzare este disponibil în limba română şi în limbile minorităţilor naţionale, precum şi în limba engleză. 

Ce trebuie să faci ca să primeşti o zi liberă pentru autorecenzare

Românii care completează formularul în sistem online primesc, la cerere, o zi liberă, plătită. Angajatorii sunt astfel obligați să le acorde salariaților o zi liberă, plătită, dacă aceştia arată cu au completat formularul online în prima etapă a recensământului populației.

În cazul persoanelor salariate se acordă o singură zi liberă, plătită indiferent dacă aceasta a realizat auto-recenzarea pentru sine și pentru alți membri ai gospodăriei (a copiilor minori, de exemplu) ori pentru alte persoane, conform art. 49 din OUG nr.19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021, aprobată cu completări și modificări prin Legea nr.178/2020, cu modificările și completările ulterioare.

Pe acelaşi subiect

Următoarea etapă a recensământului constă în colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă, în cadrul cărora datele colectate vor fi înregistrate, cu ajutorul tabletelor, în chestionarul electronic. Această etapă se va desfăşura între 16 mai - 17 iulie.

Cum se completeaza formularul de autorecenzare online

Completarea chestionarului de recensământ durează între 10 și 20 de minute. România se află la al treisprezecelea recensământ din istorie şi al patrulea după Revoluţia din 1989.

Toate persoanele care se autorecenzează trebuie să completeze chestionarul în funcţie de situaţia avută la momentul de referinţă al recensământului care este ora „00:00” din ziua de 1 decembrie 2021. Etapa de autorecenzare presupune, în premieră pentru România, două etape distincte: autorecenzarea online şi autorecenzarea online asistată, pentru îndrumarea persoanelor cu abilităţi digitale mai reduse.

Persoanele se loghează cu Codul Numeric Personal, după care, în cursul validării, acesta este înlocuit cu un cod de 40 de caractere.

Ce se întâmplă dacă nu faci autorecenzarea până la 15 mai

Autorecenzarea în sine nu este obligatorie, însă este una dintre cele două metode (alături de recenzarea prin interviu față în față) prin care se poate îndeplini obligația de cetățenilor de a răspunde la recensământ. În schimb, recensământul este o datorie cetățenească și este în beneficiul tuturor. Cooperarea fiecărui cetățean este esențială pentru buna desfășurare a recensământului (RPL2021). Prin urmare, refuzul de a oferi informații sau furnizarea de date incomplete sau eronate în cadrul procesului de recenzare constituie contravenții care pot fi sancționate cu amendă între 1.000 și 3.000 lei. Cu toate acestea, bine este ca fiecare dintre noi să înțelegem faptul că a completa chestionarul de recensământ (prin autorecenzare sau prin răspunsuri oferite recenzorului) este o îndatorire civică, o responsabilitate față de comunitatea în care trăim.

Mai multe  informaţii găsiţi aici: recensamantromania.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Recensământ 2022: Se apropie sfârşitul perioadei de autorecenzare. Termenul limită pentru completarea forumularului online