Refugiaţii ucraineni primesc mâncare gătită ca la mama acasă, în Târgu Mureş. Reţeta inedită care a adus zâmbetul pe chipurile lor
La Târgu Mureș de mai bine de două săptămâni, refugiaţii ucraineni primesc mâncare gătită ca la mama acasă. Bucătarii sunt voluntari şi de cele mai multe ori gătesc tradiţional ardelenesc. Cristina, organizatoare de evenimente şi Vizi, fost concurent la Eurovision sunt parte din acest proiect şi au ales de data aceasta o reţetă inedită: un borş ucrainean de sfeclă care să le aline refugiaţilor dorul de casă.
De Redactia Observator la 12.04.2022, 18:15- Refugiaţii ucraineni primesc mâncare gătită ca la mama acasă, în Târgu Mureş. Reţeta inedită care a adus zâmbetul pe chipurile
Vizi, fost concurent Eurovizion, şi Cristina şi-au făcut un obicei din a veni să gătească pentru refugiaţi. De data aceasta au ales o reţetă tradiţional ucraineană.
Cristina Mainoilă: Am ales să gătim, o ciorbă ucraineană, un borş ucrainean ca să le adcuem amintirea de acasă cumva mai aproape celor care stau aici la Târgu Mureş.
Deşi preparatul a fost o premieră pentru bucătari şi doar gătitul a durat 5 ore, rezultatul a meritat tot efortul.
Vizi: A ieşit foarte bine, am avut feedback pozitiv, să ştii. O fată de aici a zis că şi ei îl fac aşa acasă. Faţă de faptul că noi nu am făcut niciodată aşa ceva, eu zic că-i bine.
Cristina Mainoilă: Dacă cei care au gustat s-au dus cu gândul acasă înseamnă că am făcut o treabă bună.
Proiectul Banca de alimente aparţine unor asociaţii care îşi propun să ofere hrană gratuită ucrainenilor ajunşi în România. De mai bine de două săptămâni, oameni dornici să facă bine îşi iau din timpul lor pentru a le găti refugiaţilor diverse mâncăruri, unele după reţete transilvănene şi, iată, ŞI după reţete ucrainene.
Cristina Mainoilă: Proiectul Banca de alimente a fost o necesitate. Am încercat să asigurăm persoanele refugiate din Ucraina cu tot ce este necesar şi ca prim plan, hrană şi medicamente şi am zis că suntem în stare să gătim.
Fluxul de refugiaţi este din ce în ce mai mare
Organizatorii proiectului au în continuare nevoie de ajutor. Din fericire, şi numărul voluntarilor este din ce în ce mai mare, iar cei care vor să se alăture iniţiativei o pot face prin completarea unui formular.
Ilie Ciobanu, student medicină: Se poate înscrie oricine doreşte de pe raza municipiului Târgu Mureş care vrea să ajute, pot să stea aici şi să repartizeze donaţiile către refugiaţi.
75 de refugiaţi ucraineni s-au bucurat de această dată de ciorba de sfeclă preparată ca la ei acasă. Mulţumiţi au fost şi voluntarii care promit că proiectul va continua atât cât va fi nevoie.