Român furat de mirajul chilipirurilor. A dat 4.000 de euro pe tablouri semnate Aman sau Tonitza: "Cum mă temeam, erau nişte falsuri"
O pictură de Tonitza de 1.000 de euro este o ofertă greu de refuzat, în condiţiile în care ar putea costa de 100 de ori mai mult la o licitaţie. Preţul mic este cârligul cu care falsificatorii de tablouri îşi agaţă cumpărătorii naivi, ce visează la chilipiruri celebre. Iar înşelăciunea este perfectă ... până la o contraexpertiză.
De Bogdan Dinu la 18.12.2021, 13:54Dorinţa de a-şi completa colecţia cu câteva tablouri purtând semnătura unor pictori celebri precum Ion Ţuculescu, Theodor Aman şi Nicolae Tonitza l-a făcut pe un cumpărător să ignore un indiciu evident al falsului. Preţurile derizorii, de 100 de ori mai mici decât la marile licitaţii de artă, ar fi trebuit să îi dea de gândit. Nu a putut refuza însă oferta găsită: 1.500 de euro pentru o pictură celebră!
Mărturia unui colecţionar de artă păgubit. A dat 4.000 de euro pe tablouri falsificate
"Am găsit un site şi o agenţie care avea un lot extrem de mare de picturi, preponderent cu autori români şi care oferea - aici e important - certificate de garanţie. Bineînţeles, la nişte preţuri mult mai mici decât cele care sunt pe la agenţiile mari", povesteşte persoana păgubită. În total, a achiziţionat chilipiruri în valoare de 4000 de euro. S-a gândit apoi că încă o verificare nu ar strica. "Am făcut contraexpertizele care au fost, din păcate, dezamăgitoare. Cum mă temeam, erau nişte falsuri".
A reuşit totuşi să îşi recupereze banii. A aflat apoi că nu e singurul păcălit. "În perioada martie 2020 - decembrie 2021, galeria a reuşit să valorifice către diverşi cumpărători din ţară aproximativ 200 de tablouri, purtând în fals semnătura unor pictori celebri cum ar fi Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu sau Ştefan Luchian", explică Alexandru Enăchescu, comisar şef.
- Afaceri murdare cu tablouri falsificate. Cum au ajuns sute de picturi anonime să treacă drept opere de Tonitza sau...
- Un tablou cu Regele Ferdinand al României a fost găsit din întâmplare într-o magazie, după mai bine de 50 de ani
- Ultima pictură a porcului Pigcasso s-a vândut la un preț record. Un german a plătit o sumă uriașă pentru...
De fapt, erau picturi realizate de nişte necunoscuţi contemporani cu artiştii renumiţi, pe care erau şterse semnăturile reale şi aplicate altele false. Membrii grupării lucrau cu un expert acreditat de Ministerul Culturii care le transforma în adevărate opere de artă. Au reuşit astfel să câştige 100 de mii de euro păcălind cumpărători creduli. Un fenomen frecvent pe piaţa de artă.
Experţii cred că vina e împărţită. Cazurile ajung rar în instanţă
"În domeniul achiziţionării tablourilor, bijuteriilor, bunurilor de valoare, este o practică des întâlnită ca vânzătorul să înşele încrederea cumpărătorului", spune Mihaela Vasile, avocat. Vina este însă împărţită, consideră experţii. "Este escrocheria celui care vinde un fals ştiind că este un fals şi escrocheria celui care vrea să cumpere un lucru scump la un preţ mic", a precizat Pavel Şuşară, critic şi istoric de artă.
Asemenea cazuri ajung rar în instanţă, din cauza lipsei legislaţiei. "Consider necesar aplicarea unui cadru legal de către instituţiile din România care să reglementeze situaţia desfăşurării activităţilor galeriilor de artă", afirmă Georgiana Irina Vasile, consultant afaceri.
Până la lege, iubitorii de artă sunt sfătuiţi să ceară sfaturile experţilor înainte de a porni la cumpărături.