Video Afaceri murdare cu tablouri falsificate. Cum au ajuns sute de picturi anonime să treacă drept opere de Tonitza sau Grigorescu
Sute de tablouri cu autor necunoscut, vândute sub semnătura unor pictori celebri. O reţea infracţională, din care făcea parte şi un expert acreditat de Ministerul Culturii, ar fi vândut pe bani buni diverse picturi pe care ar fi fost falsificate semnăturile lui Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu sau Ștefan Luchian. Poliţiştii au făcut percheziţii în acestă dimineaţă la domiciliile membrilor reţelei şi la sediul unei instituții de cultură.
Poliţiştii spun că suspecţii cumpărau tablouri care datau, în realitate, din anii 1800, perioadă în care au trăit pictorii respectivi. Acestea erau cumpărate din diverse surse, printre care şi site-uri de licitaţii din străinătate. Picturile aparţineau, în realitate, unor pictori necunoscuţi. Dacă erau semnate de aceştia, membrii grupării ştergeau semnătura şi în locul ei le falsificau pe cele ale unor pictori celebri.
Expert acreditat de Ministerul Culturii, implicat în operaţiunea ilicită
Apoi picturile erau duse la un un expert acreditat de Ministerul Culturii, de la muzeul Mihai Eminescu din Ipoteşti. Acesta le elibera certificate de autenticitate ca şi cum ele ar fi aparţinut într-adevăr pictorilor celebri. Erau vândute, în medie, la un preț cuprins între 6.000 și 7.000 de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰