Antena Meniu Search
x

Video Un tablou cu Regele Ferdinand al României a fost găsit din întâmplare într-o magazie, după mai bine de 50 de ani

Un tablou cu Regele Ferdinand al României a fost descoperit întâmplător, alături de alte picturi vechi, după ce a fost ascuns mai bine de 50 de ani. A fost expus acum la Muzeul Naţional al Unirii, din Alba Iulia, unde curioşii îl pot admira şi îi pot auzi povestea. 

de Redactia Observator

la 06.11.2021, 08:53

Vezi și

Tabloul, care îl înfăţişează pe Regele Ferdinand, a fost descoperit întâmplător, alături de alte picturi, într-o magazie. Cel mai probabil, acestea au fost ascunse în ianuarie 1948, când sovieticii au vandalizat Sala Unirii.

Tablourile recuperate au fost restaurate de specialiştii Muzeului Naţional Brukenthal

Specialist: Face parte dintr-o colecţie de 7 tablouri, care au fost interzise în perioada interbelică şi mai ales în timpul comunismului. Noi am intrat deja în anul centeranurului, în anul încoronării, cred că este de bun augur această mişcare a Muzeului Naţional al Unirii din Albă Iulia

Tabloul este opera lui Zogu Zaharescu şi a fost recuperat în 2013 alături de alte 7 tablouri – toate reprezentări ale regilor României Mari.

Pe acelaşi subiect

Tudor Roşu, şef de secţie al muzeului: Zogu Zaharescu este un pictor mai puţin cunoscut. Este un pictor al boemiei bucureştene. Ele au fost dosite, ascunse, protejate la sfârşitul anilor '40, după instaurarea regimului comunist, cu scopul de a fi ferite de ochii vigilenţi ai comuniştilor. Sunt 7 piese în prezent cu care Muzeul Naţional al Unirii se mândreşte. 

Tablourile impunătoare, realizate între anii 1920 şi 1930, au fost restaurate cu grijă de specialiştii Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu. 

Specialist: Sincer, nu cunoşteam multe despre autorul acestui tablou, dar acum putem cunoaşte şi autorul, şi istoria din spatele acestui tablou.

Tabloul cu Regele Ferdinand va fi expus la la sala Unirii până în 5 decembrie 2021. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri sociale » Un tablou cu Regele Ferdinand al României a fost găsit din întâmplare într-o magazie, după mai bine de 50 de ani