Secretele gospodarilor. Cum se prepară șoriciul după o rețetă din bunici
Cum Ignatul pică anul acesta luni, mulţi gospodari au sacrificat porcul în weekend. Tocmai bine, e timp suficient pentru a marina carnea, a afuma cârnaţii şi a pregăti toate bunătăţile tradiţionale. Bărbaţii s-au ocupat de pârjolit şoriciul, în timp ce gospodinele se organizează: toate preparatele trebuie să fie gata pentru masa de Crăciun.
De Andreea Filip la 18.12.2021, 22:02- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Şoriciul iese gustos doar după o rețetă strictă, ştiută de la bunici. După ce se spală cu apă fierbinte, se pune sare apoi se învelește cu o pătură.
Florin Rață, fermier: După ce l-am asomat, l-am îmbrăcat cu puţine paie şi îl încălzim puţin, adică îi dăm foc.
Bogdan, băiatul cel mare al fermierului, nu scapă niciun detaliu.
Bogdan Rață: Se poate pune usturoi, cimbru, sare, piper. Carnea ar trebui lăsată la copaie cam vreo două zile, până îşi trage sucul, se pune şi nişte vin.
- Fermierii, obligați prin lege să schimbe meniul porcilor și să intre în coteț cu botoșei. ”Aștia care fac...
- Porci sacrificaţi mai devreme, de teama pestei porcine într-o comună din Mureş: "Decât aşa, să vină cineva...
- Ultima pictură a porcului Pigcasso s-a vândut la un preț record. Un german a plătit o sumă uriașă pentru...
Cine e gospodar, are și o afumătoare în curte pentru cele mai delicioase "porcării".
Florin Rață, fermier: Distanţa de unde se face focul până la afumătoare e cam un metru şi jumătate.
Cine nu poate tăia porcul în bătătură, poate cumpăra din târg, direct de la crescători. Direcția Sanitar Veterinară și Poliția au controlat comercianții și s-au asigurat că respectă toate obligaţiile. Pot vinde doar dacă au autorizație de la DSV, dar și de la primărie, cu un test de trichină obligatoriu.