Antena Meniu Search
x

Video Fermierii, obligați prin lege să schimbe meniul porcilor și să intre în coteț cu botoșei. ”Aștia care fac legile nu știu cum arată porcul”

Gospodarii vor intra în coteţul porcilor cu botoşei în picioare. Iar resturile de mâncare cu care erau hrănite animalele trebuie înlocuite cu grăunţe şi furaje. Asta prevede Legea porcului, votată deja în Senat. Noile reguli ar trebui să combată pesta porcină, însă oamenii sunt revoltaţi. Au rămas la mâna parlamentarilor din Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

de Redactia Observator

la 30.11.2021, 20:13

Vezi și

Ilie Chiver, gospodar din Maramureș: ”I-am ținut cu zer cu lapte, cu malai, crescut natural, nu-i bun. E bun ala care-i crescut cu chimic, cu furaje, cand ai mancat, e plin de cancer”.

Noile reglementări din legea porcului îl revoltă pe Ilie Chiver. Nu înţelege de ce porcii nu mai pot fi hrăniţi tradiţional, aşa cum au făcut-o şi bunicii lui. Şi nici de ce trebuie să poarte o costumaţie specială când intră în coteţul animalului.

Creșterea porcilor în gospodării ar putea deveni istorie

Ilie Chiver, gospodar din Maramureș: ”Noi asa am crescut, cu d-astia, și copiii au fost sănătoși, și bunicul a trăit 90 de ani”.

Pe acelaşi subiect

Legea îl loveşte din plin: nu va mai putea creşte scroafe în propria gospodărie. Are în momentul de față 10 porci și 10 purcei, şi pe lângă ei, mai crește sute de oi și vaci. În noile condiţii, se gândeşte să-şi mute întreaga activitate de creștere a animalelor în Ungaria.

Ilie Chiver, gospodar din Maramureș: ”Toate legile care le fac acum le fac aștia care nici nu știu cum arată porcul sau cum arată vaca. Dar fac legi pentru noi fără să ceară o părere”.

Gospodarii riscă amenzi de până la 18.000 de lei

Doamna Alexandrina crește porci în gospodărie pentru consum propriu. Pentru ea sunt mai importante legile nescrise învăţate din familie. Şi nu a dat greş niciodată. Hrăneşte animalele cu ce are în gospodărie.

Alexandrina, gospodină: ”Cu faina de malai, le dau de aici. Aici am amestecătura de faina cu orz cu toate alea. Nu sunt de acord, de cand e lumea au trăit porcii cu spălături de vase din casa, nu le-a aruncat pe canal”.

Spune că nu are nevoie de reguli noi. Oricum nu intră în coteţul porcilor cu aceleaşi cizme cu care umblă prin curte. Ba mai mult, de zeci de ani respectă un obicei privind hrănirea animalelor. Nu le dă direct în coteț, ci printr-un orificiu care este conectat la un depozit în care își ține alimentele.

Dacă nu se vor conforma, gospodarii riscă amenzi drastice, de până la 18.000 de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Evenimente » Fermierii, obligați prin lege să schimbe meniul porcilor și să intre în coteț cu botoșei. ”Aștia care fac legile nu știu cum arată porcul”