Video Porci sacrificaţi mai devreme, de teama pestei porcine într-o comună din Mureş: "Decât aşa, să vină cineva să ni-l ia, e mai bine aşa"
Crăciunul a venit mai repede pentru locuitorii unei comune din Mureş. Dacă pe vremuri tăierea porcilor se făcea după Sfântul Nicolae, acum... pesta porcină i-a împins pe localnici să devanseze tradiţiile. De teamă că vor rămâne fără porc de sărbători, aceştia au început deja să-şi sacrifice animalele.
Deşi nici n-am intrat în luna decembrie, în Ibăneşti, judeţul Mureş, sătenii au început deja să sacrifice porcii. Fac asta de teama să nu rămână fără carne de porc pe masă de sărbători, după ce autorităţile au găsit în apropierea localităţii un mistreţ infectat cu pestă porcină africană.
Localnic: A mai început, da şi de frică, de frică că o să apară şi nu o să le mai dea voie ca să îi taie. S-au speriat oamenii, că doar îi ţii un an de zile, le dai de mâncare . Trebuie trăiaţi, că acum le e timpul.
De teama pestei porcine, şi-au sacrificat deja porcii
Dan Vasile Dumitru _ primar comuna Ibănești: Se vor recurge şi la măsuri extreme. În sensul că, se va inventaria întreaga populaţie porcină. Şi dacă lucrurile evoluează într-o direcţie nefastă, se va ajunge şi la sacrificarea lor.
- Focar de pestă porcină africană în cea mai mare fermă de porci din Ialomiţa: 24.000 de animale vor fi sacrificate
- "A zis că o să am pestă porcină. A doua zi s-a găsit un porc suspect". Cum a pus molima pe butuci o întreagă...
- România a ajuns să importe carne de sute de milioane de euro pe an. Distrugerea lanțului de producție e trista...
Chiar dacă ar fi despăgubiţi într-o astfel de situaţie, mulţi săteni nu vor să rişte. Şi-au sacrificat animalele şi au început pregătirile pentru masa de Crăciun.
Localnic: Păi ne-am gândit să-l tăiem că tot s-au auzit zvonuri de tot felul. Că ar fi gripă porcină, că ar fi una, că ar fi altra. Decât aşa, să vină cineva să ni-l ia, e mai bine aşa.
Localnic: Noi nu mergem să cumpărăm de acolo. Noi aşa suntem învăţaţi. Să mâncăm de la noi şi ce e ţinut pe lângă casă.
Autorităţile îi îndeamnă pe localnici să ducă o mostră de carne la veterinar, după ce sacrifică porcii, pentru analize. Asta pentru că pesta porcină poate rămâne în carne şi câţiva ani după congelare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰