Babele de la Ulmet, "pietrele vii" care cresc sub ochii turiştilor fascinaţi. Legenda spune că au puteri miraculoase
Sute de turişti au profitat de vacanţa de Paşti pentru a vizita un obiectiv fascinant din Buzău: babele de la Ulmet. Este vorba de nişte pietre uriaşe, de forme fascinante, care cresc de la an la an câte puţin. Priveliştea i-a încântat pe toţi, însă drumul până acolo - unul plin de hârtoape - mai puţin.
De Redactia Observator la 26.04.2022, 08:10La câţiva zeci de kilometri de Buzău găsim trovanţii de la Ulmet. Turiştii rămân fascinaţi la vederea "pietrelor vii" de formă rotunjită. "E surprinzător. Nu te aştepţi ca într-un vârf de deal să găseşti un peisaj care seamănă cu o deltă ... Nisip, pietre. E ceva special", spune un tânăr.
Babele de la Ulmet, "pietrele vii" din Buzău
Astfel de pietre se formează în zonele nisipoase, unde există şi ape calcaroase. "E ceva wow. Da, chiar îmi place. Sunt deosebite, interesante şi abia aşteptam să le vedem pe toate", mărturiseşte o femeie.
Pentru a ajunge la celebrii trovanţi, turiştii trebuie să urce o scară săpată în deal. Ocazie perfectă pentru a face puţină mişcare după mesele bogate din ultimele zile. "Cu siguranţă, decât la o sală de fitness, mai bine aici. Gratis şi în natură", râde o femeie. "E un loc frumos, atractiv. În primul rând, mişcarea contează, ca după sărbători", crede un bărbat.
Drum plin de gropi în geoparcul UNESCO
Formele aparte ale truvanţilor îi impresionază şi pe copii şi pe adulţi. Deşi zona a fost inclusă în Georparcul Internațional UNESCO "Ținutul Buzăului", vizitatorii care parcurg acest traseu spun că infrastructura lasă de dorit. "Păcat că drumul este în halul în care este. Deci nu se poate să nu asfaltezi un drum care este un obiectiv turistic naţional", oftează un bătrân.
Legenda trovanţilor cu "puteri miraculoase"
Mai multe legende spun că trovanţii ar avea şi puteri miraculoase, aceştia alungând durerile la o simplă atingere.