Antena Meniu Search
x

Mașinile cu volan pe dreapta vor fi interzise în România. Primul pas a fost deja făcut

Pe şoferii maşinilor cu volan pe partea dreaptă, îi aşteaptă investiţii serioase. Vor fi nevoiţi să îşi modifice autoturismele, dacă vor să mai circule pe drumurile din România. Deja se iau primele măsuri.

Pe şoferii maşinilor cu volan pe partea dreaptă, îi aşteaptă investiţii serioase. Vor fi nevoiţi să îşi modifice autoturismele, dacă vor să mai circule pe drumurile din România. Deja se iau primele măsuri. Un ordin de ministru interzice Registrului Auto Român să emită cărţi de identitate pentru astfel de autovehicule din ţări non-UE.

Şoferii care conduc maşini cu volan pe dreapta, pe drumurile din România, ar putea ajunge repede în service-uri. Conform unor surse, autorităţile lucrează deja la un proiect prin care îi vor obliga să modifice bordul autoturismelor şi alte elemente.

Adrian Dincă, director general RAR:

Ne gândim pentru autoturismele deja înmatriculate şi care au volan pe partea dreaptă, ne gândim la o soluţie să mărim siguranţa în trafic. 

Modificarea maşinilor presupune costuri semnificative. 

Pentru conversia volanului de pe partea dreaptă pe partea stângă, un şofer trebuie să schimbe armătura pentru planşa de bord, partea electrică, consolă pentru schimbătorul de viteze, tapiţeria uşilor şi mochetele. Toate aceste costuri pornesc de la 1.500 de euro şi pot ajunge până la 5000 sau chiar 6000 de euro!

Dan Barbu, preşedinte Asociaţia Auto Service Independent:

Este necesară schimbarea casetei de direcţie şi este interzisă comercializarea ei SH în România. Alternativa este o casetă nouă sau una recondiţionată! 

Dan şi-a cumpărat acum 2 ani din Marea Britanie o maşină cu volan pe dreapta, care l-a costat 3.300 de euro. 

Dan, şofer:

Mi-am făcut un calcul, undeva pleacă de la 1.500 de euro minim costurile, vorbim de piaţa neagră, nu vorbim de firme autorizate, vorbim de fiecare care îşi face pe unde apucă! Eu cred că ar fi fost mai uşor să implimenteze o şcoală de condus pe partea dreaptă! Instinctele sunt la fel, cu mici impedimente, la ieşirea din străduţe adiacente!

Datele statistice arată însă că, dintr-un total de 31.000 de accidente rutiere produse în 2017, în 2% au fost implicate aceste maşini. În medie, 40 de accidente s-au produs lunar din cauza autoturismelor cu volan pe partea dreaptă. În ultimii 2 ani, s-au înmatriculat peste 25.000 de astfel maşini în România. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri Auto » Mașinile cu volan pe dreapta vor fi interzise în România. Primul pas a fost deja făcut