Antena Meniu Search
x

Trustul Intact şi Fundaţia Mereu Aproape donează către SMURD două unități mobile de terapie intensivă complet utilate

Trustul Intact şi Fundaţia Mereu Aproape donează Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, prin Fudaţia pentru SMURD, două unități mobile de Terapie Intensivă, complet utilate, care vor salva vieți în orice colţ al României. Cele două unităţi mobile, dintr-un lot de 4, sunt expuse miercuri la Romexpo, în Bucureşti, unde Preşedintele Klaus Iohannis efectuează o vizită.

de Redactia Observator

la 18.06.2020, 17:24

Unitate Mobilă de Terapie Intensivă în Bulgaria
Unităţi Mobile de Terapie Intensivă au fost achiziţionate de Fundaţia Mereu Aproape cu donaţiile de la Teledonul Români Împreună - Observator
  • La Teledonul organizat de Fundaţia Mereu aproape s-au strâns peste 4 milioane de Euro.
  • O Unitate Mobilă de Terapie Intensivă are 12 paturi.

Iohannis: "Este impresionant ce am văzut"

Din sumele donate în cadrul Teledonului Români Împreună, unde Fundația Mereu Aproape, sprijinită de români donatori din întreaga țară a strâns 4.046.687 EURO,  fundația a acordat și continuă să acorde sprijin cadrelor medicale din România în lupta cu noul coronavirus.

Video: Preşedintele Iohannis vizitează la Romexpo noile Unităţi Mobile de Terapie Intensivă

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

”Este impresionant ce am văzut. Vor putea fi folosite acolo unde este nevoie, pentru pacienți COVID și pentru orice alte situații. Achiziția și dotarea acestor unități de terapie intensivă este rezultatul unui parteneriat foarte frumos între autoritățile statului, mediul privat, firme, fundații, persoane fizice și voluntari. Iată că se poate. Sunt dotări de ultimă oră și sunt convins că atunci când va fi nevoie de ele vor fi extem de utile”, a spus Klaus Iohannis.

"Aș vrea să spun că terapia intensivă este acel loc înfricoșător și în același timp cu miracole, acolo oamenii sunt luați din brațele morții și întorși la viață. Din păcate, toți știm pe cineva care a avut nevoie de o secție bine dotată de Terapie Intensivă. Știm că în această țară sunt multe locuri în care secțiile de terapie intensivă nu sunt dotate cum ar trebui, nu sunt paturi suficiente, și atunci, în urma Teledonului "Români Împreună", Fundația Mereu Aproape, alături de Raed Arafat, de DSU și Fundația pentru SMURD ne-am alăturat și ne-am dat seama că un lucru durabil este să cumpărăm unități mobile de terapie intensivă. Fiecare are câte 12 paturi. Am dotat de asemenea aceste unități cu console de injectomate, câte 12 fiecare, cu monitoare de funcții vitale. Ți se taie respirația, arată mai bine decât multe secții de terapie intensivă din țară. Ele nu vor fi doar pentru această criză COVID, ele vor fi împărțite în patru colțuri de țară - București, Timișoara, Cluj și Iași", a declarat Alessandra Stoicescu.

"Ce vedeți în spate nu înseamnă doar fier, doar aparatură performantă, de ultimă generație, ci înseamnă inimi, înseamnă noi toți. În cazul celor două unități, noi, cei care am donat, care am contribuit la Fundația Mereu Aproape în cadrul Teledonului "Români Împreună", ne facem nouă un bine prin aceste unități de terapie intensivă mobilă. Să nu avem nevoie de ele, sigur, dar din păcate va fi nevoie. Sper că nu în perioada imediat următoare", a completat președintele Fundației Mereu Aproape.

"Numărul (n.r. de pacienți la ATI) a crescut dar încă nu am ajuns la cifrele pe care le-am avut înainte, să spunem că nu mai avem locuri. Nici atunci nu am ajuns la situația în care să nu putem asigura un loc și un ventilator pentru cineva. Aceste unități, dacă cumva ajungem și sper să nu ajungem în faza respectivă, ele pot fi mobilizate imediat ca o soluție suplimentară pentru ce au spitalele", a explicat secretarul de stat Raed Arafat.

Unitățile mobile de Terapie Intensivă, donate statului român

Unităţile Mobile ATI sunt prezentate miercuri la Romexpo, în Bucureşti, unde sunt vizitate de Klaus Iohannis. Preşedintele e însoţit de Premierul Ludovic Orban, de Ministrul de Interne Marcel Vela, de Secretarul de Stat Raed Arafat.

Două unităţi mobile de Terapie Intensivă au sosit în România vineri seara, iar miercuri au fost montate monitoare de funcții vitale și console cu injectomate și perfuzomat, achiziţionate de Fundaţia Mereu Aproape tot din donaţiile din cadrul Teledonului Români Împreună. O unitate mobilă de Terapie Intensivă înseamnă o secţie de Terapie Intensivă cu 12 paturi. Practic, prin Teledonul Români Împreună, donatorii au asigurat un plus de 24 de paturi de Terapie Intensivă.

Fundaţia Mereu Aproape va dona cele doua unităţi mobile de Terapie Intensivă Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta prin Fudatia pentru SMURD, iar aceastea vor intra în dotarea rezervei naționale de protecție civilă.

Unitățile de Terapie Intensivă vor putea fi deplasate rapid oriunde pe teritoriul țării pentru a prelua pacienții din zonă roșie (pandemie, dezastru, accident colectiv), acordand suport spitalelor cu secţie de Terapie Intensisă supraaglomerată sau lipsă.  Valoarea totală a unităţilor mobile şi a aparaturii medicale aferente este de  877.271 euro.

Cele două unități mobile de Terapie Intensivă fac parte dintr-un grup de patru. Două, cumpărate de Fundația Mereu Aproape (plus 24 de monitoare de funcţii vitale şi 24 console cu câte 3 injectomate şi un perfuzomat) şi alte două unităţi cumparate de alte entități de business și umanitare (Lidl, Rompetrol, Crucea Roşie si Fundaţia pentru SMURD, care au primit monitoarele de funcţii vitale de la stat şi ele au cumpărat injectomate-perfuzomate). Toate cele patru unităţi vor fi echipate şi cu ventilatoare de transport, asigurate de statul român.

Prin aceste 4 unități, Romania devine prima ţară din UE care are unităţi mobile de Terapie Intensivă pe roţi, ceea ce înseamnă că pot fi folosite imediat ce sunt deplasate acolo unde este nevoie, un avantaj faţă de spitalele de campanie, care au nevoie de montare şi abia apoi pot fi utilizate.

Până acum, Fundația Mereu Aproape a făcut achiziții de echipamente medicale de înaltă performanță și de echipamente de protecție care, în mare parte, au și ajuns și sunt deja folosite în unitățile medicale din toată țara.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Campanii » Trustul Intact şi Fundaţia Mereu Aproape donează către SMURD două unități mobile de terapie intensivă complet utilate