România în bucate: deliciile lipoveneşti din Jurilovca
Turul României în bucate ne poartă în comunitatea lipovenilor din Delta Dunării. Aici, mâncarea tradiţională se găteşte în atmosferă de carnaval. Este o stare de spirit cu totul specială.
Turul României în bucate ne poartă în comunitatea lipovenilor din Delta Dunării. Aici, mâncarea tradiţională se găteşte în atmosferă de carnaval. Este o stare de spirit cu totul specială. Lipovencele din Jurilovca şi-au păstrat portul tradiţional, iar veselia din bucătărie se menţine prin cântece vechi ruseşti, acompaniate la chitară. Chiftelele din peşte şi crapul pe varză sunt specialităţi locale, reinterpretate. Desertul vine însă din vechia Rusie şi se numeşte: piroshki.
Lipovencele sunt regine în bucătărie. Şi o dovedesc nu doar prin măestria prin care dau gust mâncării, dar şi prin ţinută.
În Jurilovca, nu doar mâncarea aminteşte de originile ruseşti ale localnicilor, ci şi portul.
Chifteluțe lipovenești din pește
Însă sărbătoarea înseamă şi gătit în bucătărie, nu dar în faţa oglinzii. Gazdele noastre încep pregătirea festinului cu un aperitiv.
În chiftelele lipoveneşti intră orice fel de peşte poţi să prinzi în Deltă: caras, şalău, ştiucă, crap. Carnea este tocată de două ori, pentru fineţe. Lipovencele trebuie să se asigure că niciun os nu a rămas în amestec, înainte de a pune chiftelele la prăjit. Ca să nu se plictisească, orice distracţie este binevenită - o melodie la chitară.
Varză cu crap pescuit din Dunăre
Cu elanul dat de cântec, se apucă de felul principal. Un crap abia pescuit din Dunăre este pus la prăjit. Într-o oală separată, varza este înăbuşită şi se adaugă roşiile tocate. Pentru a primi savoare, combinaţia intră apoi într-o oală de lut.
Desertul străvechi din Rusia
Nu mai rămâne de făcut decât desertul. O umplutură făcută din orez aromat cu vanilie, stafide opărite şi rahat este pusă în bucăţele mici de aluat. Sunt faimoasele piroshki. Un desert străvechi pe care l-au adus din mama Rusie.
Festinul lipovenesc este gata. Gazdele noastre pot începe sărbătoarea.
România în bucate, episodul 3
Continuăm să facem Turul României în bucate. În următorul episod al campaniei Observator vom explora savoarea multiculturală din Dobrogea.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰