Antena Meniu Search
x

România în bucate: deliciile lipoveneşti din Jurilovca

Turul României în bucate ne poartă în comunitatea lipovenilor din Delta Dunării. Aici, mâncarea tradiţională se găteşte în atmosferă de carnaval. Este o stare de spirit cu totul specială.

Chiftelele din peşte şi crapul pe varză, deliciile lipovenești de la Jurilovca Vezi și

Turul României în bucate ne poartă în comunitatea lipovenilor din Delta Dunării. Aici, mâncarea tradiţională se găteşte în atmosferă de carnaval. Este o stare de spirit cu totul specială. Lipovencele din Jurilovca şi-au păstrat portul tradiţional, iar veselia din bucătărie se menţine prin cântece vechi ruseşti, acompaniate la chitară. Chiftelele din peşte şi crapul pe varză sunt specialităţi locale, reinterpretate. Desertul vine însă din vechia Rusie şi se numeşte: piroshki.

Lipovencele sunt regine în bucătărie. Şi o dovedesc nu doar prin măestria prin care dau gust mâncării, dar şi prin ţinută.

În Jurilovca, nu doar mâncarea aminteşte de originile ruseşti ale localnicilor, ci şi portul.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Chifteluțe lipovenești din pește

Însă sărbătoarea înseamă şi gătit în bucătărie, nu dar în faţa oglinzii. Gazdele noastre încep pregătirea festinului cu un aperitiv.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Chiftele lipovenești puse la prăjit

În chiftelele lipoveneşti intră orice fel de peşte poţi să prinzi în Deltă: caras, şalău, ştiucă, crap. Carnea este tocată de două ori, pentru fineţe. Lipovencele trebuie să se asigure că niciun os nu a rămas în amestec, înainte de a pune chiftelele la prăjit. Ca să nu se plictisească, orice distracţie este binevenită - o melodie la chitară.

Varză cu crap pescuit din Dunăre

Cu elanul dat de cântec, se apucă de felul principal. Un crap abia pescuit din Dunăre este pus la prăjit. Într-o oală separată, varza este înăbuşită şi se adaugă roşiile tocate. Pentru a primi savoare, combinaţia intră apoi într-o oală de lut.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Varza care va fi asortată cu crap e pusă în vas de lut

Desertul străvechi din Rusia

Nu mai rămâne de făcut decât desertul. O umplutură făcută din orez aromat cu vanilie, stafide opărite şi rahat este pusă în bucăţele mici de aluat. Sunt faimoasele piroshki. Un desert străvechi pe care l-au adus din mama Rusie.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Festinul lipovenesc este gata. Gazdele noastre pot începe sărbătoarea.

Crapul cu varză, chiftele lipovenești puse pe masă, pentru festin

România în bucate, episodul 3

Continuăm să facem Turul României în bucate. În următorul episod al campaniei Observator vom explora savoarea multiculturală din Dobrogea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Campanii » România în bucate: deliciile lipoveneşti din Jurilovca