Antena Meniu Search
x

Video În Cluj, colectarea selectivă a deşeurilor se face în stil românesc, din doi în doi. Oamenii rămân cu gunoiul în porţi, cu zilele

Ameninţată de Uniunea Europeană cu amenzi uriaşe, ţara noastră a investit în ultimii ani milioane de euro în dezvoltarea infrastracturii de recilare a deşeurilor. Pe lângă pubele de sortare sau rampe ecologice, există proiecte care prevăd chiar şi colectarea selectivă a deşeurilor direct din poarta omului. Cu toate acestea, reciclarea se face... în stil românesc: unde vor oamenii, nu vor operatorii de salubritate şi invers. 

de Redactia Observator

la 19.07.2021, 13:49

Vezi și

"Uitaţi! Gunoiul selectat! Deci e carton şi metal. Aici, carton. Deci nu punem menajer, punem.. Şi-s aici de luni. Şi luni trebuia să îl ia. Şi-i aici de luni. Că domnul primar l-a văzut aici".

Acesta este modul în care se ridică SELECTIV gunoiul în judeţul Cluj: câteodată DA, dar…de cele mai multe ori, NU. De când a fost stabilit noul operator de salubritate, unic pe întreg judeţul, localnicii rămân cu sacii de deşeuri în porţi, cu zilele.

"Trebuia să vină marţi după sticlă. Nu l-au dus. Sunt străzile adiacente, nu vin pe strazi. Dacă spui ceva, vorbesc foarte urât cu noi, domnii. Sau desfac sacii şi-i aruncă pe jos".

S-a ajuns în această situaţie după ce Consiliul judeţean a investit peste 70 de milioane de Euro pentru ecologizarea gropii de gunoi, dar şi construirea uneia noi, la standarde europene, unde deşeurile sunt depozitate sortat, iar apoi reciclate. Un operator colectează de atunci gunoiul din tot judeţul, însă după reguli stricte. Fiecărui tip de deşeu îi corespunde o culoare de sac menajer. Dacă nu este cea potrivită, gunoiul rămâne în poartă.

Pe acelaşi subiect

Alex Prunean, reporter Observator: "A trecut deja mai bine de o luna de cand aproape 1000 de pubele nou noute, in loc sa ajunga la familiile din comuna, au fost depozitate de firma de salubritate in curtea primariei. din cauza caldurii, multe din ele s-au deformat deja, iar daca vor mai ramane mult aici, risca sa nu mai poata fi folosite".

România este pe penultimul loc în Uniunea Europeană la reciclarea deşeurilor

Reprezentanţii celor care se ocupă cu ridicarea deşeurilor recunosc problemele şi spun că vor lua măsuri. "Au fost zonele, unele capete de străzi sau unele strazi înguste, sau greu accesibile, unde nu s-a putut intra cu autospecialele de capacitate mare. Operatorul a achiziţionat autospeciale înguste şi undeva de luni o să intre în programul normal de ridicare din casă în casă", spune Cosmin Todea - director ADI Eco Metropolitan Cluj.

Şi în Bucureşti primarii vin cu soluţii pentru colectarea selectivă a deşeurilor. Vor să introducă staţii de sortare pentru fiecare sector în parte.

Andreea Milea, reporter Observator: "Vorbim despre un sistem de pubele îngropate în pământ, care de regulă se montează în mijlocul cartierului de blocuri. Vor fi 4, pentru fiecare tip de deşeuri: sticlă, plastic, hârtie şi deşeuri menajere, iar ori de câte ori trebuie să fie golite, maşina de gunoi le va ridica din pământ".

Însă, atâta timp cât blocurile din capitală au o ghenă comună pentru toate tipurile de deşeuri, proiectul pare că nu va rezolva problema reciclării. România este pe penultimul loc în Uniunea Europeană la reciclarea deşeurilor, deşi avea obligaţia ca până anul trecut să recicleze 50% din deșeurile municipale. Nu am reuşit încă să ajungem nici măcar la jumatate din această cifră.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Dupa noi, gunoiul » În Cluj, colectarea selectivă a deşeurilor se face în stil românesc, din doi în doi. Oamenii rămân cu gunoiul în porţi, cu zilele