Antena Meniu Search
x

Video Prima plângere penală pentru infracțiunea de îngropare de deșeuri, după campania Observator "După noi, gunoiul"

Campania Observator "După noi, gunoiul" modifică legi și mentalități în România. Avem prima plângere penală după schimbarea legii deșeurilor, după ce s-au găsit nereguli la o stație de sortare din Sector 3. Un control al Gărzii Naționale de Mediu a scos la iveală faptul că gunoaiele erau îngropate chiar în curtea stației de sortare.

de Redactia Observator

la 16.05.2022, 19:01

Prima plângere penală pentru infracțiunea de îngropare de deșeuri, după campania Observator "După noi, gunoiul"
Prima plângere penală pentru infracțiunea de îngropare de deșeuri, după campania Observator "După noi, gunoiul" - Observator

Garda de Mediu a făcut controlul pe data 5 mai 2022, la stația de sortare SD 3 Salubrizare și Deszăpezire. Acolo comisarii au găsit îngropate deșeuri din construcții, amestecate cu deșeuri din plastic, ceramică și materiale lemnoase, pe o suprafață de aproximativ 4.000 de metri pătrați.

Garda a dat o amendă de 30.000 lei pentru funcționarea fără autorizație de mediu - actul de reglementare fiind suspendat de instanța de judecată - și a făcut plângere pentru infracțiunea de îngroparea deșeurilor.

OUG adoptată de Guvern, după campania Observator "După noi, gunoiul"

Incendierea de deşeuri este, din 6 aprilie 2022, infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea. La fel şi îngroparea gunoaielor. Pentru asta, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă. A fost, de altfel, şi obiectivul Observator, prin campania După noi, gunoiul

Pe acelaşi subiect

Deja vorbim despre un fenomen al arderilor ilegale, care pune în pericol sănătatea oamenilor. Campania Observator a arătat ce fel de substanţe nocive sunt eliberate în aer, în momentul în care sunt incendiate deşeurile de orice fel.

România poluată pierde, în fiecare an, un oraş de mărimea Sighişoarei. Îmbolnăviţi de aerul pe care îl respiră, zeci de mii de români mor anual din această cauză. Un alt motiv este şi acela că amenzile nu îi sperie pe cei care se ocupă cu incendierea ilegală de deşeuri. 

Pedepsele reglementate de OUG, pentru arderea sau îngroparea deșeurilor

Așadar, incendierea şi îngroparea gunoaielor au devenit infracţiuni și sunt pedepsite cu închisoare de la 3 la 5 ani. În acelaşi act normativ a fost reglementată şi acţiunea de abandonare, amendată cu 10.000-20.000 de lei pentru persoanele fizice sau cu 50.000-70.000 pentru persoanele juridice.

Şi incendierile de vegetaţie, mirişti sau liziere sunt amendate cu până la 15.000 de lei pentru persoanele fizice, iar pentru persoanele juridice amenzile pot creşte până la 100.000 de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Dupa noi, gunoiul » Prima plângere penală pentru infracțiunea de îngropare de deșeuri, după campania Observator "După noi, gunoiul"